Jdi na obsah Jdi na menu
 


Euphorbia pseudoglobosa aneb nekupte to

16. 1. 2010

Euphorbia pseudoglobosa Marloth (1929) aneb nekupte to...

 

Obrazek



  

Fotografie 1:

1. Euphorbia pseudoglobosa

2. Detail článků (Detail of stem segments)

.....................................................................


Přestože naši skupinku euforbií už příliš nerozšiřujeme (zaměřujeme se spíš na méně slavné a málo rozšířené rody), v případě E.pseudoglobosa jsem neodolala. Při loňské návštěvě pěstírny Norberta Kleinmichela kousek za německými hranicemi jsem tuto euforbii objevila ve skupině kytek na prodej a kupodivu v přepočtu na naši měnu byla vlastně za hubičku. Zdravá, vzrostlá a ještě k tomu pohledná kytka. No, nekupte to… Jistě tušíte, jak to dopadlo, kytku jsme si jako jedinou euforbii ten den vezli domů do Čech.

Asi dobře víte, že existuje i Euphorbia globosa, notoricky známá článkovitá euforbie (globosa znamená kulatá, kulovitá), rozšířená v nejedné sbírce. Euphorbia pseudoglobosa ze západního Kapska v Jihoafrické republice, objevená v roce 1928 Dr. J. Muirem, je tedy už podle druhového jména euforbie, podobná druhu E.globosa. Rostlina má pod zemí tlusté kořeny, které přecházejí v nízce nad zemí rozvětvené tělo. Z něj vyrůstají větve, složené z kulovitých  až soudkovitých článků s 5- 8 žebry. Žebra se skládají z plochých hrbolků, takže to celé dohromady vypadá jako podivný keřík, sestavený z neuměle opracovaných zelených válečků.

Jako v zimě kvetoucí druh skutečně začala začátkem zimy naše E.pseudoglobosa nakvétat, na temenech koncových článků větví se objevila žlutozelená, téměř přisedlá cyathia. Ta rostou jednotlivě a je jich vždy několik na každém vrcholu. Samčí cyathia mají většinou do 4mm  v průměru, samičí jsou menší. Protože květy vyrůstají velice pomalu, netuším nic o tom, jestli máme samčí či samičí rostlinu a jak dlouho rostlina pokvete. Článkovitost těla asi dovolí i vegetativní množení, ale opět to nemám ověřené a naši rostlinu se mi lámat ani nechce.Víc informací o tomto druhu ze mne nedostanete ani pod pohrůžkou násilí, knihy přinášejí jen základní informace a na netu pusto prázdno.

Opět se potvrdilo několik přísloví: nikdy neříkej nikdy, což u doplňování většiny rodů platí stoprocentně. Jak sami vidíte, stačí zahlédnout nějakou kytku – krasavici a veškerá předsevzetí jsou k ničemu. Za málo peněz hodně muziky - v případě E.pseudoglobosa je to bez debat. Kdo hledá, ten najde, tak, jako jsme v nedaleké pěstírně našli i my sošnou a přitom vůbec ne vzrůstnou E.pseudoglobosa. R 

Summary:
Description and experiences with growing of  Euphorbia pseudoglobosa.

Fotografie 2:
1.+ 2. Kvetoucí rostlina (A blossoming plant)

Obrazek   
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

euphorbia lactea

(pavla, 31. 8. 2013 18:37)

Dobrý den,dostala jsem řízek euphorbia lactea můžete mi někdo poradit,co udělat pro to aby se zakořenil? Dala jsem ho asi před 3 týdny do květináče s hlinou na kaktusy a doteď se nezakorenil,tak se bojim, že o něj přijdu. Děkuji za rady .