Jdi na obsah Jdi na menu
 


Euphorbia neocapitata

20. 12. 2015

Euphorbia neocapitata Bruyns (2006)

e.-neocapitata-1s.jpg

   

Fotografie 1:

1. Euphorbia neocapitata (zakoupená jako Monadenium fanshawei

2. Květy

.........................................................................................................

Jak už se to v poslední době v sukulentářském a cibulářském světě často stává, nakoupíte rostlinu s určitým jménem, pak se dokonce rozhodnete o ní najít nějaké informace a nakonec zjistíte, že vlastně máte úplně něco jiného. Tak tedy od začátku.

Letos koncem jara mi Jirka přivezl od Specksů jedno docela pohledné monadenium s exotickým jménem Monadenium fanshawei. Pod zemí boubelatý kaudexík, nad zemí dužnatý stonek s úzkými kýlnatými listy a žíhanými květy, tak typickými pro rod Monadenium. Celé léto spokojeně vegetovalo ve foliovníku, kde se východoafričanům tak líbí díky teplotám vyšším, než ve vedlejším „průvanovitém“ skleníku. Na podzim jsem rostlinu do skleníku stáhla také, noční poklesy teplot by asi teplomilce od rovníku příliš nesvědčily (topení je topení). V tuto dobu M. fanshawei vypadalo nádherně, až mi bylo líto, že s příchodem inverzí a utlumením zálivky zatáhnou zelené části. Proto jsem jej ještě v rychlosti nafotila v plné síle a po čase začala pátrat, o jakou rostlinu se vlastně jedná. 15 let stará encyklopedie naznačila, že M. fanshawei je pouhé synonymum pro M. capitatum, což je druh, který jsem před časem nějakou dobu pěstovala. To mělo sice širší listy, ale když zapátrám v paměti a ve starších fotografiích, bylo hodně podobné.

Jen pro úplnost dodám konkrétněji, že domovinou mu jsou především savany a opadavé lesíky Tanzánie (někde se uvádí i Zambie). Vyhovují mu vyšší polohy nad 1000m. Protáhlý kaudex dorůstá průměru do 6cm, stonek dlouhý asi tak půl metru (občas i trochu víc) spirálovitě obrůstají krátce řapíkaté kopinaté listy se zoubky na okrajích a květy (cyathia) jsou bílé až růžové (v našem případě bílozelené).

Podle nejnovějšího indexu jmen v botanické zahradě v Kew však už nemáme ani toto Monadenium capitatum, stala se z něj Euphorbia neocapitata. Proč, to se mě neptejte, je to možná v rámci znalosti DNA, nebo jen nějaký oblíbený taxonomický přesun na základě morfologických znaků, zřetelných jen pro odborníky na zmiňované rody.

Jisté je jen to, že dnes už je kaudex bez zelených částí pro jistotu v bytě na skříni, kde by měl přečkat umělé období sucha. Uvidíme na jaře, jestli to zvládne bez úhony. R.

Fotografie 2:

1. Euphorbia neocapitata (zakoupená jako Monadenium capitatum)

2. Květy

m.-neocapitata-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Bonito negrito feriados

(Emerson, 22. 12. 2015 9:36)

No vzhledem k tomu, že rod Monadenium už pěkných pár let neexistuje...
To jen (my) staromilci to jaxi nechcem vzít na vědomí...