Jdi na obsah Jdi na menu
 


Euphorbia gorgonis a možná taky trochu jiná

16. 5. 2010

Euphorbia gorgonis A.Berger (1910) a možná taky trochu jiná

 

Obrazek


  

Fotografie 1:

1.+ 3. Euphorbia aff.gorgonis

2. Semenáček E.aff..gorgonis

4. Květ E.aff.gorgonis

.....................................................



Podivný titulek následujícího článečku jsem nepoužila náhodou, správně by mělo být Euphorbia aff.gorgonis. Obě mé rostliny jsou tomuto druhu nejpodobnější, ale protože mi k nim chybí ony někým vychvalované a jiným podceňované jmenovky s bližšími údaji, těžko se dá stoprocentně prohlásit, že jde o tento druh. Ale co je vlastně u rostlin stoprocentně jisté….

Obě rostliny z fotografií byly dlouhou dobu jedinými medůzovitými euforbiemi v naší sbírce. Kdysi dávno jsem měla ještě jednu – E.esculenta, ale to bylo v dobách, kdy jsem byla v pravém slova smyslu pěstitelským zelenáčem s velkýma očima – objednávkami z katalogů jsem si rozšiřovala svou okenní sbírečku i o druhy, na které mé chabé zkušenosti a pěstební podmínky nestačily (tehdy jsem to tak neviděla, ale dnes už to vím a docela se za to stydím). Takto se mi tehdy sbírkou bohužel krátkodobě mihly taková Euphorbia lydenburgensis (přežila u mě jedinou sezónu) i další zajímavé druhy z jiných čeledí – lokalitní Crassula tecta, Pachypodium bispinosum, Oxalis pardalis (dodnes vidím, jak jsem po dodání hlízek dumala nad tím, kde mají vrchol a kde spodek). Tak to bývá, když si někdo ukrojí větší sousto, než zvládne sníst. E.esculenta chřadla, chřadla, až definitivně skonala. I když jsem pak často dostala na další „medůzy“ chuť, vždy mi na mysli vytanul hrobeček E.esculenta.

Neodolala jsem až u dvou rostlin z našeho článku. Byly to původně malé semenáčky, přišly však naštěstí až do podmínek našeho foliovníku, a tak jsme je udrželi při životě. Možná k tomu přispěly i spartánské podmínky, které jsme jim poskytovali – málo vody, malé květináčky, dostatek slunce a tepla v růstové sezóně a ani kapka vody v zimě.

Předloni obě euforbie spokojeně nakvetly a byl to docela pěkný pohled (medůzovité euforbie mají kolem cyathií zvláštní výrůstky – žláznatá nektaria, podle kterých se dají jednotlivé druhy snadněji rozpoznat). Vyžívala jsem se v detailních fotografiích, ale jinak jsem po bližším určení nepátrala.

Vloni na podzim k těmto dvěma rostlinám přibyla dallší „medůza“ – E.gorgonis, zakoupená na rakovnické výstavě. Netušila jsem, jak se to bude hodit v okamžiku, kdy se rozhodneme blíže určit naše dvě bezejmenné rostliny. K tomu došlo včera, kdy jsme si prohlíželi ony detailní fotografie obou rostlin. Jirkovi to nedalo a začal pátrat. Na vysvětlenou – medůzovitých euforbií je slušný počet, takže se nepátrá snadno. Jirka nejdříve přinesl starý Svět rostlin s článkem o medůzovitých euforbiích od Honzy Gratiase. Takto se vyloučilo několik jednoznačně odlišných druhů a zapsali jsme si asi dvě podobné. Následovalo googlovské hledání fotografíí podobných druhů. Nakonec nejvíce pomohly německé stránky o euforbiích (euphorbia.eu).Tam jsme objevili hodně podobné lokalitní rosttliny, bohužel však také jen přibližně určené jako E.aff.gorgonis.

Na závěr by bylo dobré podívat se do encyklopedie na druh E.gorgonis. Roste ve východním Kapsku v Jihoafrické republice, pod zemí ukrývá velmi ztloustlé kořeny, plynule přecházející v tlustý hrbolatý stonek (průměr do 10cm) se zploštělým temenem. Kolem tohoto temene se kolem dokola v různé výšce objevují do 2,5cm dlouhé hrbolkaté větve s drobnými, brzy opadávajícími listy na koncích. Cyathia se objevují na vzpřímených, asi 1cm dlouhých stopkách a jsou lemovaná polokruhovitými karmínovými výrůstky (nektarové žlázky), na rozšířených koncích vroubkovanými či s několika zoubky.

U našich euforbií vše souhlasí, až na barvu těchto výrůstků – jsou spíš oříškově hnědá. Těžko říci, zda to stačí na vymezení nějaké nové formy, nakonec všichni víme, že dnes rozhoduje hlavně genetická informace, a to už je záležitost podrobnějšího zkoumání v laboratořích na analýzy DNA. Zatím se snažím o příležitostné sbírání semen, takže dnes již máme další, asi roční semenáček, který ještě nenabyl oněch pro E.gorgonis tak typických znaků. Až začne vytvářet typické větve ze základního těla a později i květy, dojde na porovnávání s rakovnickou E.gorgonis. Ale to je otázka vzdálenější budoucnosti… R.


Summary:

Determination and experiences with growing of Euphhorbia aff.gorgonis.


Fotografie 2:

1. Druhá Euphorbia aff.gorgonis (Second E.aff.gorgonis)

2. Květ E.aff.gorgonis (The flower of E.aff.gorgonis)

3. Euphorbia gorgonis z Rakovníka (E.gorgonis from Rakovník)

Obrazek


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář