Jdi na obsah Jdi na menu
 


Euphorbia brachyphylla

12. 7. 2015

Euphorbia brachyphylla Denis (1921)

e.-brachyphylla-1s.jpg

 

Fotografie: Euphorbia brachyphylla

..................................................................

Abych mohla příště psát zase o nějaké oblíbené okrajovce (mám nachystanou zajímavou portulaku a českou jednoděložnou rostlinu, kterou bychom tak mohli použít do odkládané fotoknížky, přestože to vlastně není cibulovina v pravém slova smyslu), je mi jasné, že vám musím ulahodit nějakou „profláklinou“. Naštěstí i když je to euforbie, zrovna Euphorbia brachyphylla není zas tak notně profláklá, ve sbírkách vůbec není obvyklá a ve své domovině je snad docela ohroženým druhem.

Schválně, jestli podle vzhledu odhadnete, odkud rostlina pochází? Skoro se to nedá poplést, je to Madagaskar, přesněji jeho suchá jihozápadní část v regionu Atsimo. Jako zhruba metrový, rozvětvený, pichlavý keř s úzkými opadavými listy dokonale splyne s ostatními účastníky ostrovního trnitého buše. Roste převážně na speciálním podkladu- na svazích sádrovcových a vápencových skal. Protože areál výskytu tohoto druhu je omezený, patří E. brachyphylla mezi rostliny ohrožené činností člověka, požáry a následným zakládáním polí. Ale takových by bohužel bylo...

Rostlinu s tímto jménem jsem si před dvěma lety zakoupila v Chrudimi a nebyla právě levná. Omluvou bylo upozornění, že se nejedná o běžný druh a abych si jí náležitě vážila. Dostala privilegium teplého zimování na okně nad topením a bylo to jen dobře: na netu jsem se dnes dočetla, že je docela háklivá na chlad a i v době zimního spánku nemá ráda poklesy pod 10° C. Odměnila se mi květy, což není vzhledově žádný zázrak – pro euforbie typická cyathia se zelenými listeny a hnědým středem.

Hned jsem překontrolovala, jestli zrovna takhle má E. brachyphylla kvést a skutečně jsem pár podobných fotografií našla. Zároveň však u jedné z nich bylo podrobné povídání o druhu s upozorněním, že může dojít k přehodnocení určování tohoto druhu, protože slavný profesor Werner Rauh ze stejných lokalit popsal několik více či méně podobných euforbií. Takže jestli je moje E. brachyphylla skutečně ta malolistá (brachys znamená krátký či malý), vám říct stoprocentně nemůžu, ale celkem tomu věřím... R.

Fotografie 2:

1. Detail trnů na stonku

2. Několik dvojic cyathií

e.-brachyphylla-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Tuze pěkná.

(Eva Egertová, 13. 7. 2015 7:40)

Dávám na seznam. Pozdravujte oslavence. Eva