Jdi na obsah Jdi na menu
 


Euphorbia ambovombensis

5. 7. 2009

Euphorbia ambovombensis Rauh & Razafindratsira (1987)


Obrazek

 

  

Fotografie 1:

1. Ztloustlý kořen (Tuberous root)

2. List (Leaf)

3. Euphorbia ambovombensis

......................................................


Opět vás odkazuji na titulek článku, protože už jen z něho lze leccos vyčíst. Nejzřetelnější je rok popisu, z kterého vyplývá, že se jedná o poměrně nedávno popsanou rostlinu. Vždyť co je to zhruba 20 let z hlediska lidského věku? Dál by vám mohla napovědět jména autorů popisu, která spolu s podivným druhovým jménem této euforbie (ambovombe zní trošku jako nerozluštitelné heslo k přístupu na počítač, že?) jen maličko víc znalejším pěstitelům naznačí, kde asi může být její domovina. Je to skutečně Madagaskar, jeho jižní část, kde tuto zajímavou rostlinu nalezli 10 km severně od místa, zvaného Ambovombe. Už vám neprozradím, zda se jedná o maalgašskou vesnici, či o nějaké městečko či město, ale to už nás vzhledem k pohledné E.ambovombensis ani nemusí příliš zajímat. Rostlina roste chráněná xerofytním porostem, když ji později nalezli i kousek dál od místa původního nálezu v místech, kde chybí klasický trnitý buš.

Podle mého nebylo vůbec jednoduché ji nalézt, protože značná část rostliny – hlíznatý kořen kulovitého či vejčitého tvaru délky i průměru několika centimetrů – je ukrytá pod zemí. Zajímavý je i způsob růstu kořenů na samotném kaudexu. Hlavní kořen míří poslušně dolů, kdežto několik vedlejších kořenů, vyrůstajících z boku kaudexu, se podivně vrací směrem k povrchu. Má to podle mě logické vysvětlení. V oblasti, kde prší asi jen 2 měsíce v roce, je každá kapka vody dobrá a kořeny, rozložené kolem euforbie, mohou snadněji přijímat i menší dávky vody, které nedoputují až do hloubky k hlavnímu kořenu. Rostlina si přitom v hlíznaté části zachovává možnost hromadění živin a vody pro dlouhotrvající suchou pauzu. Nad kaudexem se objevuje několik větví s jizvami po listech o průměru 0,5cm. Dorůstají do výšky 10 – 20 cm, v horní části je spirálovitě obrůstají tuhé listy variabilního tvaru i velikosti. Jejich vrchní strana je tmavě zelená, spodní je o něco světlejší, nejzřetelnějším znakem jsou zvlněné okraje. Pokud má rostlina víc světla, než je žádoucí, listy se zbarvují do bronzova.

V blízkosti vrcholů větví se objevují převislé květy – červenohnědá zvonkovitá cyathia. Nejdříve v nich najdete samičí pohlavní orgány, po nějaké době je vystřídají samčí - tyčinky. Pokud se vám na různých větvích sejdou ve stejnou chvíli blizny i pestíky, můžete se pokusit o opylení (úspěch nezaručen). Naprosto spolehlivě můžete sprašovat dvě nepříbuzné rostliny a pokud si ohlídáte před vystřelením zralé semeníky, můžete zvesela vysévat, protože drobná semena tohoto druhu dobře klíčí a semenáče dobře rostou.

Může se vám přihodit, že někdy kaudex napadne hniloba, pak se dají zachránit zdravé větve včasným nařízkováním. Nevytvoří sice tak pěkný kaudexík, jako semenáč, ale dočkáte se květů a s trochou štěstí i zmiňovaných semen. Je zajímavé, že E.ambovombensis dávám vodu častěji, než dalším euforiím, navíc je zimuji spolu s africkými druhy v chladnějším skleníku (teploty od 10 – 15°C), aniž by jim to nějak viditelně vadilo. Substrát je pochopitelně hodně propustný s přídavkem značného podílu pemzy.

Potěšitelné je, že pokud zatoužíte mít E.ambovombensis ve vaší sbírce (stejně jako podobné druhy E.francoisii, E.decaryi atd.), ani pro ně nemusíte do německých pěstíren, protože si je snadno seženete od řady tuzemských pěstitelů. Je to dáno nenáročností pěstování i výsevů této zajímavé kaudexní rostliny. Stačí se probrat nabídkami, nebo navštívit nějakou větší burzu rostlin… R.


Summary:

Description and experiences with growing of Euphorbia ambovombensis from Madagascar.


Fotografie 2:

1. Listy a cyathia (Leaves and cyathias)

2. Cyathia (Cyathias)

3. Plod (Fruit)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář