Jdi na obsah Jdi na menu
 


Echidnopsis planiflora

30. 10. 2011

 

Echidnopsis planiflora P. R. O. Bally (1956)

e.-planiflora-1s.jpg

    

Fotografie 1:

1. Echidnopsis planiflora, S of Erigavo, Somalia

2. Detail suchých zbytků listů

................................................................................................

Tento druh se ke mně vrací tak trochu jako bumerang. Už před lety jsem rostlinu tohoto druhu zahlédla ve sbírce Oty Potyky a nakonec vyžebrala jednu z odnoží. To jsem ještě netušila, že se jedná o Echidnopsis planiflora. Odnož jsem neudržela, rozloučila se se mnou a vlastně ani nestihla pustit nějaké kořeny. Když jsem podobnou rostlinu o pár měsíců později zahlédla v pěstírně Exotica, neváhala jsem ani okamžik, přestože ani zde nebylo bližší určení druhu, pouze původní lokalita kdesi jižně od Erigavo v Somálsku. Jak se ukázalo, i takový pro někoho bezvýznamný detail může později napomoci k pojmenování rostliny, zvlášť, když se vám dostane do ruky nějaká šikovná literatura.

Tou se stala relativně nedávno vydaná publikace J. Pilbeama o stapeliovitých rostlinách. Nebudu se teď pouštět do jejího hodnocení, to musejí provést odborníci na tuto skupinu rostlin. Co se jí na první pohled nedá upřít, je přeskupení stapeliovitých podle nejnovější nomenklatury a hlavně spousta fotografií (mluvím o množství, ne o kvalitě – v takovém počtu se vždy najdou lepší i horší) . No a zde na mě vykoukl (správně bych měla říkat vykoukla, protože Echidnopsis je rodu ženského, ale snad mi to odpustíte, protože mi to nějak nejde přes ústa) Echidnopsis planiflora. Rostlina z Exotiky mi totiž mezitím několikrát zakvetla, nepříliš atraktivní květy jsem vždy odfotila, rostlinu vrátila na místo a zase na ni zapomněla. I kdyby byly nějaké pochybnosti, zda je to ten správný druh, stačilo kouknout na rozšíření druhu – Džibuti, Etiopie, Somálsko a určení bylo jasné.

Echinopsis planiflora je totiž typický svým vzhledem – na silnějších vzpřímených stoncích se objevují husté hrbolky se zakrnělými listy (třikrát delšími než širokými), které zůstávají i po zaschnutí a zvláště na vrcholech tvoří nezaměnitelnou ozdobu. Hrbolky se řadí do 10 – 16 svislých řad. Květy na krátkých stopkách mají do 1cm v průměru, barva je zvenku zelenavá, zevnitř bledě žlutozelená, přičemž na cípech koruny se mění až do červenohnědé. Někdy může být květ uvnitř celý červenohnědý. Cípy jsou buď mírně zvedlé do tvaru malé mističky, nebo jsou rozložené úplně do roviny (planifolia znamená plochokvětá). Do úplných detailů orgánů uvnitř květu zabíhat nebudu, mělo by to smysl jen při nějakých pochybnostech – možné záměně s jiným hodně podobným druhem.

Přestože ostatní naše echidnopsisy se do květu příliš nehrnou, jediný E. planiflora kvete každé léto, jen si květů musíte mezi pokroucenými listovými zbytky včas všimnout a potěšit se s nimi dřív, než zaschnou a odpadnou. R.

 

Fotografie 2:

1. Kvetoucí rostlina

2. Květ E. planiflora

e.-planiflora--s-of-erigaavo--somalia-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář