Jdi na obsah Jdi na menu
 


Echeveria simulans

13. 4. 2008

Echeveria simulans Rose - rozluštění rok staré hádanky

 

Obrazek

 

Fotografie 1:

1. E.simulans

2. Nové květenství (New inflorescence)

3. Detail listů (Detail of leaves)

...........................................................

Tahle nádherná zelenorůžovobílá rostlina z čeledi Crassulaceae přišla původně do naší sbírky s názvem E.shaviana. Předurčoval ji k tomu původ z mexického státu Nuevo Leon, kde echeverie tohoto druhu rostou a hlavně mírné zvlnění okrajů nových listů. Podobný původ a podobnou růstovou formu prokazuje také další podobná echeverie – E.simulans. Rozhodnutí mezi těmito dvěma druhy čekalo na květenství, které mělo jednoznačně potvrdit či vyvrátit, že se jedná o E.shaviana. V této chvíli je rozhodnuto. E.shaviana má mít květy čistě růžové, zatímco E.simulans kvete růžovými květy se žlutými okraji cípů koruny.

Pokud se ptáte, jak přišla E.simulans ke svému nelichotivému jménu, mám na to jednu teorii. Tato echeverie se původně jmenovala E.elegans v.simulans, což jsem si pro sebe přeložila, že to je rostlina simulující, že patří k druhu elegans. Dnes se jí dostalo výsady samostatného druhu díky větší velikosti kompaktnějších růžic i jednotlivých listů a nakonec i díky větším jednotlivým květům.

Na řadu přichází stručný popis. Občas odnožující rostlina vytváří růžice do 10cm v průměru. Listy jsou masité, obvejčitého tvaru, na koncích se špičkou, povrch zelenobílých listů s narůžovělým nádechem je voskově ojíněný. Mladé listy uvnitř růžice skutečně mají mírně zvlněné okraje.

Asi pochopíte, jak jsem se zaradovala, když se před měsícem mezi listy objevilo rodící se květenství. Tušila jsem, že teprve až se vzhledem květenství dojde k rozluštění další hádanky naší sbírky. Tušení mě nezklamalo, růžové květy se žlutými konci na asi 30 centimetrovém květenství s řídkými listeny naznačovaly, že mám hledat jiné jméno než E.shaviana. Procházela jsem dostupnou encyklopedii a tipů na rozluštění hádanky jsem měla vícero. Ale jako vždy nakonec pomohl internet. Profesionálně vedené stránky o rostlinách čeledi Crassulaceae s množstvím fotografií rostlin z přírodních lokalit odhalily záhadu mé E.shaviana. Jednu z variabilních forem se zvlněnými mladými listy u podobně vyhlížející E.simulans potvrzovaly právě obdobně vypadající růžovo – žluté květy. Přiznám se, že mi to udělalo docela radost, ale to asi znáte vy všichni, pokud jste si někdy úspěšně určili nějakou zapeklitost ve sbírce.

2 rostliny tohoto druhu rostou spokojeně v původním propustném substrátu, protože však mají minimálně prostoru kolem sebe, říkají se o brzké přesazení. To však musí počkat až po odkvětu obou rostlin. Zimu obě echeverie strávily bez vody, předurčoval je k tomu vzhled dužnatých listů. U echeverií s podobně masitými listy doporučuji vynechat zimní zálivku pro zachování kompaktního vzhledu i za cenu odschnutí nejstarších listů. Pokud to nevydržíte, vodou hooodně šetřete. O nevhodnosti nešetrné manipulace s neobnovitelně ojíněnými listy asi mluvit nemusím, to už asi znáte od jiných druhů a rodů čeledi Crassulaceae. Pokud to všechno dodržíte, stanete se hrdými majiteli nepřehlédnutelně krásné rostliny, jako se to díky štědrosti dobrých známých poštěstilo i mě.   R.

Summary:

Determination and experience with growing of plant from family Crassulaceae - Echeveria simulans from Nuevo Leon in Mexico.

Fotografie 2:

1. Střed růžice (Centre of the rosette)

2. Květ (Flower)

3. Květenství (Inflorescence)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Poptávka

(Zdeňka Fleková, 10. 4. 2021 13:48)

Dobrý den, je možné sehnat u Vás sukulent Echeveri ? Roste do tvaru srdce. Děkuji za odpověď s pozdravem a přáním hezkého Zdeňka