Jdi na obsah Jdi na menu
 


Echeveria prolifica aneb krátce o jedinečné kytce se zaječími úmysly

9. 5. 2010

Echeveria prolifica Moran & Meyran (1978) aneb krátce o jedinečné kytce se zaječími úmysly

 

Obrazek


  

Fotografie 1:

1. Echeveria prolifica

2. Detail listů E.prolifica (Detail of the leaves of E.prolifica)

...............................................................................................


Když nedávno nakvetla tato vzhledem původně celkem obyčejná echeverie, co k nám navíc přišla pod mylným jménem Echeveria bicolor vloni výměnou od jednoho holandského pěstitele, bylo to květenství tak zvláštní, že mi to nedalo a začala jsem hledat v monografii o rodu Echeveria Johna Pilbeama, cože je to vlastně za druh. Zjistila jsem, že to není E.bicolor, ale E.prolifica, protože pro echeverie netypicky postavené žluté květy nešly s jiným podobným druhem zaměnit. Pravdou je, že bez květenství by tato nevelká rostlina šla zaměnit za několik jiných alespoň trochu podobných druhů (E.elegans, E.derenbergii apod.).

E.prolifica totiž vytváří podobně jako ony sivězelené růžice, liší se jen tvarem jednotlivých ojíněných listů. Ty jsou oboválné až klínovité, do 4cm dlouhé, asi 1,5cm široké a do 8mm tlusté, při pěstování na plném světle u špiček narůžovělé. Typickým znakem tohoto druhu je úporné vytváření nových růžic na dlouhých bočních větvích - výběžcích, o nevelkých žlutých pohárkovitých květech na asi 20cm dlouhé lodyze jsem už mluvila v úvodu.

Asi největší zajímavostí u tohoto druhu, jak jsem se dočetla, je její původ. Přetlumočím ho přibližně tak, jak to uvádí J.Pilbeam ve své knize. V roce 1969 Felipe Otero a jeden z autorů popisu Jorge Meyran navštívili malou pěstírnu u silnice ve Venta Grande blízko hranic dvou mexických států Hidalgo a Puebla. Zde jim místní prodavač prodal tuto do té doby neznámou echeverii s vysvětlením, že pochází z jednoho údolí někde na severu. Později se ji však nalézt znovu v přírodě už nikdy nepodařilo, i když snaha byla (spočítejte si, kolik let uplynulo od koupě k oficiálnímu popsání rostliny), takže popis druhu vychází a všechny rostliny v kultuře pocházejí z jediné a dnes vlastně jedinečné rostliny z oné malé pěstírny. A to díky úžasné schopnosti odnožovat už dnes není velkým problémem se k tomuto druhu nějak dopracovat, takže se dá považovat za docela běžnou echeverii.

Za tu nedlouhou dobu, co je E.prolifica u nás, už stihla do okolí vystrčit asi tři nové samostatné růžice, což je docela slušný výkon. Rostlina z odnoží netvoří typické husté polštáře, nové růžice visí na dlouhých holých výběžcích (délky cca 20cm). Myslím si, že kdybych rostlinu ještě pár let nechala na jednom místě bez zásahu, brzy by díky těmto výběžkům a schopnosti každé nové růžice rychle zakořenit doputovala přes různé květináče až k aloím a cibulovinám, které má Jirka na druhé straně skleníku. Nevím, jak by se na to tvářil, takže raději asi budu rozpínavost rostliny mírně regulovat a korigovat. R.


Summary:

Description and experiences with growing of Echeveria prolifica from Mexico.


Fotografie 2:

1. Echeveria prolifica

2. Nová růžice E.prolifica (The new rosette of E.prolifica)

3. Květenství E.prolifica (The inflorescence of E.prolifica)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář