Jdi na obsah Jdi na menu
 


Echeveria derenbergii

31. 3. 2013

 

Echeveria derenbergii J. A. Purpus (1921)

e.-derenbergii-1s.jpg

    

Fotografie 1:

1. Echeveria derenbergii

2. Detail květu

3. Květenství

..........................................................

Není malých rolí, říká se mezi herci (má oblíbená kapela Tatabojs to vtipně přefrázovala na Není malých rock´n rollí :-) ). Zrovna tak by se toto prohlášení dalo přeneseně použít u některých sukulentů a určitě chápete, že nemám na mysli jejich skutečnou velikost. Echeveria derenbergii, která právě předvádí své výrazné květy dole v našem skleníku, patří mezi nejběžnější druhy celého rodu. K tomu, aby se stala takto rozšířeným sukulentem, musela však mít určité předpoklady, které jí k tomu dopomohly. Pěkný vzhled i mimo dobu kvetení, snadné pěstování, mnoho bočních odnoží, krátké květenství s výraznými květy, to vše tento druh předurčilo ke vstupu do řady sbírek a později i k četným pokusům o hybridizování.

Já jsem dlouho s článkem o tomto druhu váhala, tak trochu snobsky jsem dávala přednost méně běžným echeveriím. E. derenbergii, kterou jsme získali se zásilkou řady dalších druhů, však za ta léta mockrát usilovně kvetla, až mi nezbylo, než ji přestat ignorovat a něco si i o ní najít v dostupné literatuře.

Druh pochází z východní části státu Oaxaca, ležícího na jihu Mexika. Jak jsem už psala, nevelké růžice rostliny by si vystačily s květináčkem o průměru 6 cm, nebýt úporné snahy rostliny vytvářet množství dceřiných růžic. Kratičkých květních lodyh se vyvíjí více najednou, nesou několik poměrně velkých květů výrazné barvy (oranžově žlutá s růžovými tóny). Zajímavé je i to, že se ve sbírkách objevují dvě formy E. derenbergii, jedna s modrozelenými glaukózními listy a druhá jasně zelená bez „ojíněného“ povrchu.

Napadlo mě ještě zapátrat po původu latinského jména rostliny. Nemusela jsem dlouho hledat, rostlinu pojmenoval autor popisu J. A. Purpus (inspektor z Botanické zahrady v Darmstadtu) podle svého přítele - lékaře Juliuse Derenberga (1873 – 1928), amatérského botanika a obdivovatele sukulentů. Ani sám Purpus nezůstal bez památky, v roce 1930 po něm Berger pojmenoval další echeverii: známou a krásnou Echeveria purpusorum.

Jelikož se teď na začátku jara (zatím pořád bohužel jen kalendářně) mezi „krasuláckami“ dějí věci, čekejte v krátkém sledu přehlídku dalších zajímavých rostlin (pravděpodobně podle toho, co aktuálně kvete z rodů Sedum, Graptopetalum, Pachyphytum, Aeonium, Umbilicus, Crassula atd.). Snad vás touto záplavou nezahltíme, zkusíme ji proložit tu a tam z jiného než krasulovitého soudku. R.

Fotografie 2:

1. Kvetoucí E. derenbergii

2. Květenství

e.-derenbergii-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář