Jdi na obsah Jdi na menu
 


Echeveria coccinea aneb když se kytka zvrhne

14. 2. 2010

Echeveria coccinea (Cavanilles) De Candolle – aneb když se kytka zvrhne

 

Obrazek


  

Fotografie 1:

1. Echeveria coccinea normální

2. E.coccinea kristátní (cristate form)

.....................................................................


Ke chlupatým echeveriím mám vztah od prvních dnů svého sukulentaření. Člověk-pěstitel po letech občas rád zavzpomíná na své začátky a na své první rostliny. A je docela časté, že právě ty první rostliny jej uhranou na dlouhou dobu a on se k nim někdy nostalgicky vrací i po letech. Mezi prvními sukulenty, které jsem dostal darem ve skutečně velké (a pro mě první) kaktusovo-sukulentní sbírce (MUDr. Dvořák v Písku), byla i odnož Echeveria setosa. Přestože tato rostlina časem prohrála svůj boj s vlnatkou a odplynula do ztracena, silně předznamenala moji oblibu chlupatých a plstnatých rostlin z čeledi Crassulaceae.

Proto, když někde na nějakou pěkně osrstěnou echevérku narazím, neodolám a pořídím. Nastřádalo se tak u mě celé „chlupaté oddělení“, jehož problémem je nemožná botanická identifikovatelnost. Postupem let totiž české sbírky a hlavně prodeje ovládly kultivary a hybridy původních čistých botanických druhů, které naopak u nás v podstatě vymizely. Velmi jsem tedy uvítal osudovou náhodu, kdy velký holandský znalec a pěstitel echeverií byl ochoten směnit s námi nějaký krasulovitý materiál a mezi jeho echeveriemi, které k nám doputovaly jako jeho část výměnného obchodu, se nacházely i „chlupatky“. Když vám takový člověk-znalec pošle kytku se jmenovkou, není o čem diskutovat a člověk-neznalec se má oč opřít.

Rostliny nebyly velké, šlo o odnože či malé semenáčky, ale bylo na první pohled zřejmé, že jde o echeverie, se kterými jsem dosud setkával pouze v literatuře. Těšil jsem se, jak budou postupně dospívat a nakvétat a já se o to s vámi postupně podělím. Ale člověk míní – příroda mění. Jedna zrovna z těch větších a jemně oplstěných – Echeveria coccinea se mi zvrhla. Nebojte se, není to zase nic tak vážného, ale prostě si na zimu udělala na vrcholu svého stonku kristátu. To tedy pravděpodobně znamená, že budou problémy s kvetením, tudíž bude zatím ve werbáři chybět fotografie květenství. Ukážu vám proto aspoň tento novotvar, původní podobu ještě nekristátní rostliny a několik jejich vzhledově podobných příbuzných.

Když pominu zmíněné křížence a kultivary, rozdělil jsem si chlupaté echeverie zcela laicky do třech skupin: v první jsou notoricky známé E.setosa (s některými varietami), E.pulvinata a vzácnější E.leucotricha, ve druhé celkem podobné a méně frekventované  E.harmsii, E.coccinea a E.pilosa a konečně ve třetí jsou pro mne zcela nové, tajemné a neznámé druhy, pro mě objevené v nedávno vyšlé superknize od J. Pilbeama, např. E.carminea, E.papilosa, E. pringlei a další a další… Dnes představená Echeveria coccinea (šarlatově červená –podle květů) roste v Mexiku v jižních a středojižních státech – Hidalgo, Puebla, Oaxaca a Chiapas. Z toho plyne určitá běžnost druhu spojená s variabilitou, existují různé formy, lišící se šířkou listů nebo různým ochlupením. Celkem typická je pro tuto echeverii kromě barvy květů jistá lopatkovitost listů, zakončených špičkou. Tento tvar listů se mění během sezóny podle stavu napití rostliny od jen mírně prohnutých až do úplných „lopatek“ (viz fotky z přírody v literatuře). U té naší kristáty došlo díky onomu zvrhnutí k přesně opačnému tvaru a listy v hřebenovitém útvaru se prohnuly obráceně – vyduly se směrem nahoru. Naštěstí ostatní znaky, tj. barva listů a způsob ochlupení (spíše oplstění) zůstaly a jsou tedy vidět rozdíly od podobných E. harmsii a E.pilosa.

Nechci si hrát na nějakého odborníka v pěstování echeverií a v tomto konkrétním případě mám jen krátkodobé zkušenosti s kulturou, ale Echeveria coccinea mi nepřipadá nějak náročná, choulostivá či specielně závislá na nějakém pěstitelském fíglu. Jenom je trochu divná ta její kristátní úchylka. Zkusíme zakomunikovat s holandským znalcem a snad se věc vyjasní. J.


Poznámka TBC (Chróstal): Lepší zvrhlá kytka, nežli zvrhlý pěstitel...


Summary:

Description and experiences with growing of Mexican Echeveria coccinea.


Fotografie 2:

1. Echeveria pilosa

2. Echeveria leucotricha

3. Echeveria harmsii

4. Echeveria pulvinata

5. Echeveria setosa v.minor

Obrazek


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

tož dobře

(vichr, 14. 2. 2010 23:06)

Zdvihám vrženou rukavici k ušlechtilé diskusi i hluboké analýze zvrhlosti našich kytek i pěstitelů. To samé platí i o štamprdlatech - zdvihám dopředu všechny veselé kalíšky s ušlechtilým obsahem - švestky, jabka, hrušky,etc.

Pro Chróstala

(sedmdesatosmičkovci, 14. 2. 2010 22:49)

...v některých případech by se o zvrhlých pěstitelích dalo diskutovat....ale o tom až osobně u trnkové štamprle....