Jdi na obsah Jdi na menu
 


Echeveria carnicolor

21. 12. 2008

Echeveria carnicolor (Baker) Morren (1874)

 Obrazek

  

Fotografie 1:

1. Růžice (Rosette)

2. Detail listů (Detail of leaves)

..............................................

Tento líbivý druh jsem si před necelými dvěma lety vyhlédla v jedné velké sbírce a vůbec mi tenkrát nevadilo, že se jednalo o bezejmennou rostlinu. Nízkým růžicím třpytivě se lesknoucích růžovozelených sukulentních listů, poskládaných řídce kolem nizoučkého stonku, jednoduše nešlo odolat. Do půl roka echeverie nakvetla několika nízkými květními stvoly s žlutooranžovými květy. Tehdy jsem ještě nijak nezkoumala, jak by se mohla rostlina jmenovat, protože mě to v té chvíli ani nijak nezajímalo a do budoucna jsem předpokládala, že při troše snahy název někde určitě najdu. Jak uvidíte dál, tušení mě nezklamalo, stačilo si nějakou dobu počkat.

Koncem letošního léta vyšla šikovná monografie o rodu Echeveria od Johna Pilbeama. Nedalo moc práce najít moji záhadnou echeverii, protože podobné jí byly jen dva druhy, přičemž jeden z nich měl odlišně olistěné květní stvoly a tím "vypadl ze hry".Tak tedy Echeveria carnicolor, pocházející ze státu Veracruz, rozloženého u východního pobřeží Mexika. Zde prý tento druh roste v nížinných polohách na místech s velkým množstvím humusu, z čehož vyplývá i jeho velmi dobrá přizpůsobivost podmínkám, které mu poskytneme. Zkrátka to už musí být, aby se E.carnicolor něco nelíbilo. Libovolný substrát, vhodný pro sukulenty, nádoba, aby se do ní skupina růžic s rozloženými listy pohodlně vešla, čas od času trochu vody se zimním omezením a dostatek světla, aby vynikla jedna z největších ozdob této rostliny - osobitá barva listů s různými tóny u starších a mladých listů. Ještě k tomu vám tato rostlina může vykvést i několikrát v roce a i když květenství neční do výšky jako u dalších druhů, je to nahrazeno jejich množstvím kolem kvetoucí růžice. Jedinou vadou tohoto nenáročného druhu může být jen nutnost velmi opatrné manipulace s kvetoucí rostlinou, protože stačí jen lehký otřes k tomu, aby vám rázem opadaly všechny drobné listy květních stvolů a vzhledem ke schopnosti rostliny snadno zakořenit z každého odlomeného lístku je pak docela otravné preventivně vyndavat pinzetou list po listu z okolních rostlin. V takové chvíli je asi neslušnější nadávkou pro E.carnicolor slovo plevel, ty další už si jistě snadno dosadíte sami. Horší už snad mohou být jen některé druhy rodů Crassula a Lenophyllum, které i při sebevětší opatrnosti nacházíte roztroušené a většinou již kořenící v několikadecimetrových soustředných kruzích kolem mateřských rostlin. Ale nikdo a nic není dokonalé, dokonalá není ani E.carnicolor, přestože na první pohled byste u ní nějaké problémy ani ve snu nečekali.

Ještě mě napadlo alespoň trochu prozkoumat druhový název rostliny. Slovo carnicolor souvisí s barvou čerstvého masa, takže se asi bude vztahovat na vnitřní barvu květů, která může čerstvé maso připomínat. Ale je to zase jen má spekulace, na kterou můžete i nemusíte přistoupit. Jsem ráda, že jsem zase doplnila jednu prázdnou jmenovku rostliny v naší sbírce. Ne, že by na těch názvech zas až tolik záleželo, ale k tomu, aby bylo možné najít o rostlině nějaké informace, je ten název přece jen docela důležitý. Takže i vám přeju co nejméně prázdných jmenovek a co nejvíce informací o vašich rostlinách. Jen tak jim dopřejete nejvíc z toho, co potřebují ke spokojenému životu. A o spokojenost všech a všeho okolo nám jde především, nebo ne? R.

Summary:

Description and experiences with growing of Mexican Echeveria carnicolor from family Crassulaceae.

Fotografie 2:

1.+ 2. Detail květenství (Detail of  inflorescence)

3. Rostlina s květenstvím (Plant with inflorescence)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář