Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dudleya gnoma - sukulentní trpaslík

17. 4. 2011

Dudleya gnoma S. McCabe (1997) – sukulentní  trpaslík

 d.-gnoma-1s.jpg

  

Fotografie 1:

1. + 2. Dudleya gnoma

.............................................

Rostlinami krasulovitého rodu Dudleya náš web příliš nehýří a když už, tak to vždy (lépe řečeno 2 x) byly trochu netypické druhy s čárkovitými listy. Typičtější rostliny rodu Dudleya jsou sice krásné, s úžasným voskovým povrchem listů, avšak rozměry listových růžic a neuvěřitelná schopnost vytvářet odnože nás tak trochu odrazovala si je pořizovat, i když nám byly nabízeny, nebo jsme je nacházeli v seznamech semen. Při předloňské návštěvě jedné německé pěstírny jsem však neodolala. Objevili jsme zde 2 nádherné kompaktní druhy, vytvářející růžice o průměru několika málo centimetrů, takže asi uhodnete, jak to dopadlo.

Jedním z těchto druhů je i rostlina s trochu tajemným druhovým jménem - Dudleya gnoma (gnome je v angličtině termín pro trpaslíka, skřítka). Když se zadíváte na fotografie, asi uznáte,že se této rostlině dá jen velmi těžko odolat, stříbrné hvězdičky trojúhelníkovitých listů s narůžovělými špičkami oslní asi většinu pěstitelů sukulentů a svými rozměry nikomu nepřidělá vrásky na čele. Odnožovací schopnost této rostliny se asi neliší od dalších příbuzných z rodu Dudleya, miniaturní rozměry růžic (literatura připouští průměr 8 – 51 mm, v našem případě je to maximálně asi 40 mm) však způsobují, že si nových růžiček dlouho ani nevšimnete. Nakonec ani nevadí, že ve spodní části stonků zůstávají staré odeschlé listy, ty díky záři silně voskem pokrytých listů ve vrcholové růžici téměř ani nevnímáte.

Sympaticky nevysoké květenství, které se začalo vyvíjet během předchozích týdnů, je, jak jinak, opět silně ojíněné a  nahoře nese několik květů. První z nich se začal tento týden otevírat a ukázal žluté (podle encyklopedie se připouští bledě až jasně žluté, případně oranžové) korunní lístky, které by se měly postupem času na koncích ohnout do stran. Pochopitelně se pokusím o samosprášení, ale na kladný výsledek se nespoléhám, krasulovité rostliny obecně jsou v tomto často nevyzpytatelné.

Ne úplně obyčejný je i osud tohoto druhu. Podle vývoje popisu je zřejmé, že si s touto rostlinou, pocházející z kalifornského ostrova Santa Rosa botanici tak nějak nevěděli rady. V roce 1951 jí pan Moran dal jméno Dudleya greenei f. nana, po více než 40 letech ji P. H. Thompson přejmenoval na D. nana. Podle Eggliho encyklopedie Crassulaceae nejsou obě jména uznaná a mělo by se používat jméno D. gnoma. Jak je tomu dnes po více než 10 letech nevím, rostlinu jsem nakoupili s jmenovkou D. gnoma od docela fundovaného pěstitele, tak snad to stále platí, navíc je to jméno stejně jako rostlina celkem neobyčejné.

Pěstování vychází z podmínek původního stanoviště druhu, rostlina roste na suchých vulkanických půdách téměř na úrovni mořské hladiny (20 – 70 m. n. m.), chce tedy substrát s dostatkem pemzy a asi jí nedělá problémy vlhčí vzduch (předpokládám, že na ostrově vanou větry s vlhkostí od moře). Zálivku nepřeháním, rostlina je natolik sukulentní a kompaktní, že v sezóně ode mě dostává vodu jen velmi nepravidelně a v zimě raději téměř žádnou. Neumím si představit, nakolik by kompaktnost a ojínění tomuto druhu vydržely někde v pokoji za záclonou, myslím si, že dostatek slunce je asi podmínkou pro zachování pěkného vzhledu. Je klidně možné, že by obstála i pod širým nebem (myslím tím jen v době, kdy už je tepleji), voskové ojínění by ji asi ochránilo před deštěm a nepohodou, ale zatím to nemám vyzkoušené, tak to ani nebudu doporučovat.

Pokud se „zadaří vyrobit“ nějaká semena, určitě bych chtěla vyzkoušet, jak budou klíčit a jak budou vypadat semenáčky. Jsem už v tomto asi tak nějak úchylná a bez dobrodružství s výsevy už si pěstování sukulentů neumím představit. Určitě se (pokud to nebude vzhledem k nedostatku místa někdy v budoucnu nutné) nepustím do roztrhávání trsíků na jednotlivé růžičky, bylo by to, jako kdyby se souhvězdí rozložilo na jednotlivé hvězdy – přišlo by o svou původní krásu a vlastně i význam.  R.

Summary:

Description and experiences with growing of Dudleya gnoma from California.

Fotografie 2:

1. Dudleya gnoma - listy (leaves)

2. Dudleya gnoma - květenství (inflorescence)

3. Dudleya gnoma - květ (flower)

d.-gnoma-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář