Jdi na obsah Jdi na menu
 


Drosanthemum longipes

11. 4. 2010

Drosanthemum longipes (L.Bolus) H.E.K. Hartmann


Obrazek

 

  

Fotografie 1:

1. Drosanthemum longipes

2. Listy D.longipes (The leaves of  D.longipes)

3. Ztloustlý kořen D.longipes (The tuberous root of  D.longipes)

4. Semenáčky D.longipes (The seedlings of  D.longipes)

..........................................................................................................................



Dnes to nebude žádné „aneb“, dnes to bude pro změnu malé poděkování. Vám čtenářům a návštěvníkům Zel(e)ných listů, pochopitelně hlavně těm pravidelnějším a věrným až nejvěrnějším. Díky vám a tomuto původně krátkodobému internetovému projektu vím dnes o svých pěstovaných (a milovaných) rostlinách mnohem víc než dřív, vím jak se správně jmenují, kde rostou a v jakých podmínkách. Z toho tedy mnohdy lze dovodit, jak je správněji pěstovat a tím častěji dosáhnout jejich kvetení , někdy opylení a tvorbu semen. Takže tedy úvodem díky za projevenou a někdy i neprojevenou (a jen tušenou) podporu.

Proč dnes tak zeširoka – opět se ukázalo, že pěstuji něco mírně jiného, než mám na jmenovce a nebýt odpovědnosti plynoucího z onoho „J.“ na konci článku by to nejspíš tak i zůstalo. A nejen u mě ve sbírce, ale i na jmenovkách kytek mnou šířených. Chtěl bych, aby po mně zůstal kousek pořádku v koníčku, který jsem pomáhal rozvíjet a šířit. Proto ta možná nezáživná, otravná a pro někoho už humorná snaha dopídit se relativně „správného“ nebo aspoň v tomto okamžiku co nejsprávnějšího jména kytky, o které píšu. Stejně tohle téma nakonec skončí nějakou praštěnou úvahou na téma – třeba „Na jméně (ne)záleží, hlavně když jsme zdraví“.

Dnes tedy o kosmatci Drosanthemum longipes. Původně o Drosanthemum grandiflorum, pak chvilku Delosperma grandiflorum, pak asi Delosperma longipes a nakonec vítězné a možná správné Drosanthemum longipes. Zvláštní kytce, zasluhující si bližšího prozkoumání a hlavně delšího pěstování. Rostlinku mám ve sbírce jako výsledek zimního výsevu 2007/2008. Nevyklíčilo jich velké množství, ale byly zvláštní už od okamžiku přepikýrování (tj. prvního přesazení po asi 5 měsících) tím, že měly malé kulovité rýhované kaudexíky. Některé jsem porozdával, tři semenáčky jsem si nechal a první loni na podzim vykvetl. Teď na jaře kvete další rostlina a to už dalo impuls k tomuto článku.

Rostlina ze Západního Kapska (okolo Clanwilliam) je nejlépe popsatelná dobrou fotkou, opravdu je to něco mezi delospermou a drosantemem . I ten květ je na drosantemum „ větší než obvykle“. Solitérní kytka s opadavými listy (vloni to Radka vyzkoušela na rostlině, kterou si vzala do péče) vypadá trochu divně vzdušně, ale evidentně je to kytka rostoucí v zápoji ostatních, v nějakém koberci až kleči. Pak samozřejmě i květy vyrůstající na koncích větviček udělají tu pravou parádu a přilákají ten pravý druh opylovačů na polštář květů.

Co má za účel onen minikaudexík na rozhraní stonku a kořene, lze se zatím jen domýšlet. Pokud to má být nějaká zásobárna energie a vody pro období sucha, tak se zatím za dva roky života nijak výrazně nezvětšila. Je pravda, že jsem si jí zrovna loni moc nehleděl, ale na to by mělo být tohle drosantemum zvyklé. Každopádně opakovaně kvete a to není signál kytky před smrtí. Mám v plánu onu trojici semenáčků letos přesadit do lehce výživnější země a pak určitě pošupajdí ven na slunce-vítr-déšť. A pak se uvidí, buď dojde ke ztloustnutí stonku, k zahuštění koruny, k většímu odnožování, k růstu kaudexu, k většímu kvetení nebo třeba i k zániku rostlin. Každopádně ale toto Drosanthemumr longipes do mimoskleníkové kultury patří. Inu odolný kosmatec do tvrdých podmínek.

Jestli někdo má větší zkušenosti s pěstováním tohoto rodu, budu rád za jakoukoliv radu, pokud se nedočkám, budu vás příště častovat dalšími amatérskými zážitky s čeledí Aizoaceae a jejich ministromečkovými zástupci. J.


Summary:

Description and experiences with growing of  Drosanthemum longipes.


Fotografie 2:

1. Květ (A flower)

2. Pětiměsíční semenáč D.longipes (5 months old seedling of D.longipes)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Generate Income Easily By Selling FlipBooks, eBook & Articles on Amazon KDP, Shopify, Etc

(Ronaldwaf, 16. 3. 2024 13:44)

FlipBooks are a great addition
to any passive income strategy. Because once you create a FlipBook, market it, share it & Earn it, it can technically sell itself.

Learn More https://www.youtube.com/watch?v=A9ai7ey85dE





19800

Exploiting A "UNKNOWN" Marketing Secret

(Georgehes, 13. 2. 2024 0:43)

<Insane>Hack] Unique A.I. App Makes Us $635/Day

https://www.youtube.com/watch?v=z0aiLF3Sz7E