Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dorstenia zanzibarica

17. 6. 2007

 

                              Dorstenia zanzibarica Oliver

 Obrazek

 

Fotografie 1:

1. Dorstenia zanzibarica

2. Hlíza (Tuber)

3. Květenství (Inflorescence)

............................................

Předkládám vám další hádanku do pranice. Ona se vlastně tahle kytka z čeledi Moraceae jinam, než do werbáře s tajenkou nehodí. Jedná se o rostlinu Dorstenia zanzibarica, nakoupenou v jedné slavné zahraniční pěstírně. Doma už jednu rostlinu D.zanzibarica má Jirka ve sbírce, je to pachykaulní, vysoká dorstenie se světlezelenými listy a typickým květenstvím s paprsčitými krátkými výběžky, poskládanými do zpláclého kosočtverce. Díky její impozantní výšce skoro půl metru ji nelze mezi ostatními rostlinami stejného druhu přehlédnout a čas od času si vynutí radikální řez. Jirka ji nakoupil kdesi u nás v republice a už jsem se setkala s tou samou rostlinou v jiné sbírce pod stejným jménem. Tím víc mě zaujala nabídka dorstenií v katalogu oné zahraniční pěstírny, která nabízela D.zanzibarica s diskovitým kaudexem! Česká dorstenie stejného jména neměla kaudex ani v náznaku, jen ten ztloustlý kmen u báze.

Dorstenii z pěstírny jsem si objednala a s napětím čekala, jak bude rostlina vypadat. Popis v katalogu nepřeháněl, přišla dorstenie s listy velmi podobnými té české, ale s odlišným květenstvím a jak se ukázalo po rozhrnutí povrchové vrstvy pemzy – se zploštělým kaudexem stylu D.benguelensis a D.buchananii.

Beru do ruky Dicotyledons pana Eggliho a doufám, že budu mít víc jasno. Kromě toho, že rostlina v přírodě roste v Keňi, Tanzanii a na ostrově Zanzibar u afrického pobřeží je zde popis D.zanzibarica. Je natolik variabilní, že mi to mnoho nepomůže. Ale mluví se zde o zploštělé hlíze (až 10 cm v průměru), což by směrovalo na zahraniční D.zanzibarica. Jsem z toho jelen, jestli D.zanzibarica jsou obě rostliny, poněkud od sebe odlišné, či je pravá D.zanzibarica z pěstírny. Popis připouští variabilitu, ale že až takovou, to se mi nechce příliš věřit.

Nezbývá, než obě rostliny vyfotit v detailech a fotografie porovnat mezi sebou. Jediné, co je docela podobné, jsou listy rostlin, a pak už podoba končí. Obě rostliny potřebují v době vegetace více vody, já osobně zalévám obden, jinak začínají zavadat spodní nejstarší listy.  Svědčí jim i občasné přihnojení, přeci jen minerální pemza moc látek k růstu neposkytuje. Česká D.zanzibarica je stálezelená, listy si po mírné redukci udržuje i přes zimu, kdežto nová dorstenie bude nadzemní části velmi pravděpodobně zatahovat a zimu, stejně jako podobné hlízovité dorstenie,  přečkávat jen v podzemní podobě.

Teď nezbývá, než čekat, že se stejné druhové jméno nějakým způsobem vysvětlí, buď překvapivou příbuzností rostlin, nebo nějakým omylem v určení rostlin. Asi se to ukáže až časem, leda že by někdo z vás měl v mojí záhadě jasno a dal mi vědět…   R.

Summary:

Differences between plant from genus Dorstenia, growed in Czech Republic named Dorstenia zanzibarica and plant Dorstenia zanzibarica bought in foreign nursery this year.

Fotografie 2:

1. "Česká" D.zanzibarica (D.zanzibarica "Czech")

2. Květenství (Inflorescence)

3. Listy (Leaves)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

D.zanzibarica "Czech"

(Pavel, 11. 11. 2020 17:09)

Dobrý večer, s největší pravděpodobností přicházím s mým komentářem "s křížkem po funuse" protože uplynulo víc jak 13 let od publikace. Já jsem objevil Vaše "Zel(e)né stránky" ale bohužel až teď. Moc zajímavé a dobře a přehledně udělané, gratuluji!!! Nevím ale, jestli vůbec ještě tyhle stránky jsou ještě obsluhovány, protože jsem zatím nikde nenašel příspěvky novějšího data.
Podle mého názoru se jedná u této Dorstenie o Dorstenia hildebrandtii.
Hezký večer, Pavel

Fota

(Radka, 18. 6. 2007 21:09)

Teď jsem dozalívala sbírku (slušné 2 hodinky)a koukám na komentáře. Fotky určitě pošlete, mail je v kontaktu. S řezáním moc neotálejte, jestli dělá nové listy a přirůstá, je nejvyšší čas, protože po půlce sezóny je zakořeňování složitější. Vyčíhejte si pár polojasných až zamračených dnů za sebou a nebojte se toho. Já už takhle řezala kdejakou dorstenii a šlo to. Rána na matce se hned zacelí (rostlina roní latex), té se nemusíte bát.Jirka mě pořád peskuje, že bych řezala kdeco, ale pak je rád, že má kytky ztloustlejší a ještě má co rozdávat.Zatím se loučím a těším se na fotky. Radka

Díky

(Pepa, 18. 6. 2007 20:56)

Díky za radu s tím zakořeňováním..ale přece jenom..mám ji asi měsíc a půl ale myslím,že ještě není plně stabilizovaná(adaptovaná).
Potom bych o tom zakořenění možná uvažoval.Ale stejně nevím jestli bych sebral odvahu a řezal..:-)
Jestli byste měli zájem můžu poslat nějaké fota.Stačí se ozvat :-).Pepa

Dorstenia

(Radka, 18. 6. 2007 17:35)

Nevadí, ale aspoň jste se ozval :). Po D.gypsophila s Jirkou pošilháváme už několik let, takže její nákup je na spadnutí (teď jste nás ještě více navnadil). Ale protože je to kytka vzácná a dost drahá, doporučuju Vám, pokud je napitá a v růstu, šmiknout jí nějakou větvičku (má- li nějaké), aby jí to moc nezhyzdilo, nastimulovat a píchnout zamokra do bílého písku s perlitem a dát někam pod stůl na zakořenění. Jdou tak řízkovat všechny D. se sukul.stonkem. Já totiž každému tvrdím, že jedna cíťa kytka je riziko, dvě (byť geneticky shodné)už jsou aspoň trochu jistota. A třeba až se potkáme, nebo až nás (vás) navštívíte (-me), poměníme, abychom měli nepříbuzné.Takže abychom už začali šetřit :). Pěkný den i Vám a pište! Radka

Dorstenia

(Pepa, 18. 6. 2007 17:12)

Zdravím Vás,bohužel vám s tím problémem neporadím,odborníkem na dorstenie nejsem..avšak..letos jsem si udělal radost a koupil pár rostlin v "v jedné slavné zahraniční pěstírně" a mezi nimi i rostlinu Dorstenia Gypsophila..prostě jsem ji někde na internetu viděl vyfocenou a nemohl jsem odolat! Ou...ve skutečnosti vypadá snad ještě úžasněji než na fotkách! Kdo tuto bizarní dorstenii někdy viděl na vlastní oči mi musí dát za pravdu...Teď jenom aby se jí u mně líbilo-zatím roste bez problémů v hrubém vzdušném substrátu-směs keramzitu perlitu a drti.
Pěkný den,Pepa.