Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dorstenia warneckei aneb jeden starý omyl

18. 7. 2008

Dorstenia warneckei Engler (1911) aneb jeden starý omyl

Obrazek


Fotografie 1:

1. Dorstenia warneckei

2. Listy (Leaves)

3. Rozvětvený stonek (Branched stem)

..........................................................

Pokud se alespoň trochu zajímáte o rod Dorstenia, možná jste už četli starší článek na ZL o D.zanzibarica. V něm si lámu hlavu nad tím, která z uvedených dorstenií může být pravá D.zanzibarica a nebo jestli variabilita druhu může zahrnout obě částečně odlišné rostliny. Pro pořádek to jen stručně zopakuji. V minulosti se tu v republice pohybovala D.zanzibarica jako zjevně pachykaulní druh, dorůstající značné výšky. Při nedávné návštěvě u jednoho známého moravského pěstitele jsem objevila originální letitou rostlinu D.zanzibarica ze slavné německé pěstírny opět se ztloustlým stonkem bez jakéhokoliv náznaku hlízy. Květenství této formy je velmi typické – světlezelený terčík s krátkými paprsky, postavenými do nepravidelného kosočtverce, doplněný dalšími ještě kratšími po obvodu. Dalo by se říct, že to je velmi typický poznávací znak pro tuhle rostlinu. Proto mě překvapilo, když jsem vloni objevila v nabídce této exotické pěstírny druh D.zanzibarica s příslibem podzemní hlízy. Hned jsem si ji objednala a netrpělivě čekala, co přijde za rostlinu. Přišla, barevně i listy hodně podobná „české“ formě. Tím však veškerá podobnost skončila. Nejdůležitějším odlišným znakem kromě skutečné diskovité hlízy bylo právě květenství. Na nové D.zanzibarica byl terčík s dlouhými nepravidelně uspořádanými paprsky. Nedalo mi to spát, procházela jsem tedy dostupnou literaturu a nakonec jsem našla fotografii, která možná záhadu vysvětluje. V Eggliho encyklopedii Dicotyledons se objevilo nafocené květenství druhu Dorstenia warneckei a to jako by z oka vypadlo podobě květenství na „české“ D.zanzibarica. Když jsem se začetla do popisu D.warneckei, vše odpovídalo skutečnosti, však posuďte sami.

Dorstenia warneckei ( čeleď Moraceae) pochází z oblastí na severovýchodě Tanzánie a jihovýchodě Keni. Zde má růst v lesnatých oblastech na stinných vlhkých místech často v blízkosti vodních zdrojů. Zatím by to odpovídalo, protože na úpalu se tato rostlina viditelně trápí a nejlíp je jí na místě, přes poledne dobře přistíněném. Vzpomínám si na dobu, kdy jsme rostlinu trápili v horkém foliovníku, kde při častých 45° dostávala pořádně „na frak“. Sukulentní stonek dodnes nese známky popálení, barva listů vybledla a starší listy často žloutly, zasychaly a opadaly. Znáte to, rostlina to sice přežije, ale slovy klasika nežije, jen tak živoří. Viditelný rozdíl nastal, když se tahle dorstenie dostala shodou okolností pod polici s rostlinami. Postupně jí ztmavly a zhoustly listy a viditelně pookřála. Ale zpět k popisu D.warneckei. Ta má v přírodě dorůstat až 1m výšky (naše má asi půl metru), vzpřímené, rozvětvené, sukulentní stonky mají být velice nenápadně chlupaté. Tvar listů může být mírně variabilní, od protáhlých, kopinatých až po dlouze eliptické. Konec čepele opět může být špičatý i tupý a okraje vroubkované. Vrchní strana listu je jemňoučce sametová a spodní strana hladká. O květenství jsem už mluvila, místo složitého popisu nabízím fotografie.

Tímto článkem jsem se pokusila napravit jeden starý omyl, řadu let se tradující v českých sbírkách. Ne, že by D.warneckei patřila mezi nejkrásnější dorstenie, ale tím, že svým růstem nutí pěstitele k řízkování, je snadno dostupná a tím pádem i mezi pěstiteli docela často k vidění. A protože popis druhu D.zanzibarica určitě lépe sedí hlíznaté rostlině z loňského roku, troufám si téměř s jistotou vybídnout k přepsání jmenovek starší „české“ D.zanzibarica na velice pravděpodobné Dorstenia warneckei. R.

Summary:

Determination and experience with growing of east - African Dorstenia warneckei from family Moraceae.

Fotografie 2:

1. Květy D.warneckei (Flowers of D.warneckei)

2. Pravá Dorstenia zanzibarica (Real D.zanzibarica)

3. Květy D.zanzibarica (Flowers of D.zanzibarica)

4. Detail květu D.warneckei (Detail of D.warneckei)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář