Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dorstenia indica aneb krátce o jedné chudé příbuzné

10. 4. 2010

Dorstenia indica Wallich ex Wight (1853) aneb krátce o jedné chudé příbuzné


Obrazek

 

  

Fotografie 1:

1. Dorstenia indica

2. Stonky D.indica (The stems of  D.indica)

.....................................................................


Jsou dva způsoby, jak mě napadají témata našich článků. Buď je to náhlé hnutí mysli, kdy dá nějaká rostlina podnět k tomu, aby se o ní napsalo, když se dá do růstu, nakvete, vyklíčí, nebo v nejhorším případě zahyne nějakou bídnou smrtí (téměř stoprocentně je to hnilobou). Druhá možnost je ta, kdy kolem nějaké rostliny chodíte a říkáte si, že by jí měl být dopřán aspoň jeden lístek na Zel(e)ných listech, už jen za statečnost, se kterou přijímá naši péči – nepéči, naše přehlížení a spoléhání se na to, že si poradí i v době, kdy na své sukulenty nemáme tolik času, co bychom chtěli a kolik by si ty statečné rostlinky zasloužily. Dorstenia indica je přesně ten druhý případ. Tato drobotinka, pocházející, jak jméno napovídá, z jižní Indie a také z ostrova Ceylon, není ničím zajímavá. Skutečně vypadá jako chudá příbuzná druhu D.zanzibarica – té, která má dole viditelnou nadzemní hlízu (pozor, neplést s u nás rozšířenou a jako D.zanzibarica mylně pojmenovanou D. warneckei, která má jen ztloustlý stonek a je typická velkou výškou stonku a květenstvím s třemi výraznými „rohy“ – paprsky). Oba druhy mají podobné listy i květenství.

D.indica dosahuje maximálně asi 40cm výšky, což na dorstenii se sukulentním stonkem není až zas tolik. Vše ostatní – tvar listů, vzhled diskovitého květenství je vidět na fotografiích. Rostlina roste až do 2 km nadmořské výšky v lesním porostu, nedělá ji proto dobře přímý sluneční úpal a dlouhé trápení suchem. V zimě, kdy také potřebuje přizalévat, je tedy lepší umístit ji někam do tepla. My jsme to podcenili a na podzim na to doplatili zahnitím báze rostliny. Dorstenie se stonkovou sukulencí mají naštěstí výhodu v tom, že se dají odřízkovat. Vrcholové řízky (rostlina byla zdatně odspodu rozvětvená, bylo jich proto několik) jsme „nafrkali“ do vody a umístili v kuchyni kousek od okna. Těm nejbídnějším to už nepomohlo, většina větví se však brzy napila a dnes – zhruba po půl roce – už má každý řízek skupinu nových jemných kořínků.

Znovu se tak ověřilo, že se dá řada sukulentů či dřevin úspěšně zakořenit ve vodě. Často je to pro rostlinu poslední záchrana a zabrání to totální ztrátě druhu ze sbírky. Jirka kdysi D.indica získal od A.Tomandla a nepamatuji si, že by se v posledních letech někde nabízela. Díky znovuobjevené „vodní“ metodě vegetativního rozmnožování takto dál zůstane ve skupince dalších dorstenií. R.


Summary:

Description and experiences with growing of  Dorstenia indica from family Moraceae.


Fotografie 2:

1. Květenství D.indica (The inflorescence of D.indica)

2. Řízek D.indica a detail kořínků (The cutting of  D.indica and the detail of  young roots)

3. Dorstenia zanzibarensis vpravo

4. Dorstenia warneckei dole  (down)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář