Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dorstenia foetida

10. 2. 2008

              Dorstenia foetida (Forsskal) Schweinfurth

Obrazek

 

Popis právě druhu D.foetida jsem dlouho oddalovala,Obrazek přestože se jedná o druh velmi rozšířený a v naší sbírce dlouho zastoupený. Po posledním přerozdělení v rámci rodu Dorstenia do něj připadlo několik dříve Obrazekvětšinou zvlášť uváděných druhů, takže jen úplný výčet synonym by zabral několik řádků. Tak tedy jen pro zajímavost třeba D.arabica, D.crispa, D.crispa v.lancifolia.Obrazek Výčet areálu rozšíření se tím pádem rozšířil na slušný počet zemí: ve východní Africe je to Tanzánie, Keňa, Somálsko, Etiopie a přes moře Saudská Arábie, Omán a Jemen.

Z toho je vidět, že asi těžko můžete očekávat nějaký jednotný popis rostlin tohoto druhu. Podobný je snad jedině sukulentní stonek, který při průměru do čtyř centimetrů může narůst až do výšky asi 30cm. Často se větví, většinou u báze rostliny a zdobí ho jizvy po Obrazekzaschlých listech a květenstvích. Listy na vrcholech stonků mohou být kopinaté, eliptické až oválné, okrouhlé či u býv. D.crispa v.lancifolia úzce kopinaté až čárkovité. Okraje listů jsou různorodé, od celistvých, přes zubaté až po zvlněné (býv.D.crispa). Ostatně vše je vidět na fotografiích. Mezi pěstiteli se pohybují další formy D.foetida pod různými sběrovými čísly či pomocnými názvy, s drobnými odchylkami odObrazek vzhledu základního druhu, já osobně si však myslím, že to jsou všechno D.foetida tzv. stokrát jinak. Napadá mě, že bych vám je mohla někdy příště představit a vy si na ně udělejte svůj vlastní názor.

Tak tedy zpět k mírně variabilní D.foetida. Terčovité květenství je obklopené radiálními „paprsky“, bílošedá vroubkovaná semena jsou po dozrání vymršťována do širokého okolí a u tohoto druhu naprosto bez problémů klíčí. Mladým Obrazeksemenáčkům začne brzy tloustnout stonek, aby byly schopné přežít případná období sucha.

Dnes už běžná D.foetida nemá příliš velké nároky na pěstování, stačí propustný substrát s dobrou drenáží, nepřeháněná zálivka (lepší uschlý starý list, než - li uhnilý kořen), dostatek slunce a čerstvého vzduchu. Jen tak vypadají dorstenie přirozeně. Pokud je slunce příliš, signalizuje to rostlina zčervenáním listů. NaObrazek podzim dospělé rostliny doporučuji přestat pomalu zalévat a poté, co shodí listy, nezaléváme vůbec. Z areálu rozšíření druhu vyčteme, že není dobré nechávat spící rostliny v přílišném trvalém chladu, u nás mají místo v blízkosti radiátoru ve skleníku, aby měly možnost se vždy na část dne ohřát. Pokud se stonek začne nebezpečně scvrkávat a je to jen nedostatkem vody a ne hnilobou, raději rostlinu přenesu do bytu na okno a začnu mírně zalévat. Probudím ji tak Obrazeksice předčasně k životu, ale úplné vyschnutí stonku by nemusela přežít.

Pokud se vám rostlina začne už v raném věku nízko větvit, můžete brzy získat hodně vzhlednou rostlinu, vhodnou i třeba do keramické nádoby. Název foetida znamená smrdutá, páchnoucí. Když rostlině poškodíte list nebo stonek, nejen že roní bílý latex, ale skutečně je cítit nepříjemným pachem. To by u D.foetida mohla být asi jediná vada na kráse, ale vzhledem k tomu, že poškození se většinou snažíme vyvarovat, nebrání nic tomu, aby se časem objevila třeba i ve vaší sbírce.    R.Obrazek

Fotografie:

1. Dorstenia foetida

2.-3. Jirkovy rostliny D.foetida

4. Květenství

5. Semenáčky

6. Dorstenia foetida (f.crispa)

7. D.foetida (f.crispa) s květenstvím

8. Květenství

9. Semenáček

10. Dorstenia foetida (f.lancifolia)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Foetidy

(Václav, 25. 5. 2017 12:52)

Na zájezdu jsem pořídil manželce D. foetidy. U některých bylo napsáno ssp.rowland a u některých f.grym. Myslím,že bych ve tvaru listů nějakou odlišnost našel. Jsou to synonyma, nebo respektovaná subspeciens a místní forma?

Re: Foetidy

(Jirka, 25. 5. 2017 13:55)

Nevím, jestli moje odpověď postačí.
Vzhledová variabilita Dorstenia foetida je stejně velká jako samotný areál výskytu. Historicky i aktuálně to svádí amatérské i profesionální botaniky pojmenovávat nebo nějak oddělovat jednotlivé podoby této rostliny. I skuteční botanici jsou celkem opatrní a hovoří spíše o "komplexu D. foetida".
Ty konkrétní poznámky na jmenovkách mohou znamenat leccos, ale jistě nejsou nijak taxonomicky oficiální, spíš jde o vyznačení oné "odlišnosti" od základní nejstandartnější podoby D. foetida. Jméno Rowland se vyskytuje u sp. nova Mecca i např. formy crispa. Forma Grym směřuje spíše na "kytku od Gryma".

Foetidy

(Václav, 25. 5. 2017 12:51)

Na zájezdu jsem pořídil manželce D. foetidy. U některých bylo napsáno ssp.rowland a u některých f.grym. Myslím,že bych ve tvaru listů nějakou odlišnost našel. Jsou to synonyma, nebo respektovaná subspeciens a místní forma?

Ještě něco

(Radka, 29. 6. 2008 21:51)

Ještě jsem si vzpomněla na jeden fakt. Samosprašné (ve smyslu, že dělají bez pomoci zvenčí semena) jsou jen rostliny D.hildebrandtii (dříve D.carnulosa). Podle mé zkušenosti je dobré všem ostatním pomoct - když se na terčích objeví pyl, alespoń suchým prstem ho přenést z terče na terč (stačí na jedné rostlině). V přírodě to obstarává hmyz, ale doma za oknem musíme nastoupit my. Terče Vám tedy mohou opadávat bez semen proto, že žádná nevytvořily. Zkuste to, zalévejte s citem a pokud by se nějaká semena přece jen utvořila, dejte na terč chomáček vaty, aby Vám semena neuletěla.

díky za radu

(ivcza, 28. 6. 2008 10:25)

rostlina je už větší (asi 10cm) a má i odnože. Takže zkusím více zalít a uvidím..možná že květy nebyly opyleny...díky!

Rychlá možná-odpověď, nebo taky ne

(Jirka, 28. 6. 2008 9:34)

Pokud je Vaše rostlina malá, nedospělá, je možné, že ty květy ještě prostě neunese a semena nedokáže nechat dozrát. Pokud je větší, mohou být problémy se zálivkou (první při nedostatku vody opadávají květy), nebo by to mohlo být i něco houbového, pak by pomohl postřik Baycorem. Tak nevím, třeba je to i něco úplně jiného. Nevěšte hlavu.
Jirka

prosím o radu

(ivcza, 28. 6. 2008 8:56)

Dobrý den, všude se píše jak je pěstování dorstenií jednoduché..já však mám problém. Kžadý květní terčík mi upadne dřív než dozrají semena. Těšila jsem se že mi vystřelí hezky do okolí a já se pak budu kochat semenáčky a ono nic..nevíte čím by to mohlo být? díky za odpověď

Semenáčky

(Radka, 17. 6. 2008 10:02)

Určitě se rozvětví.Dostala jsem teď malé semenáčky od kamaráda, jeho rostliny D.foetida jsou neuvěřitelně nízké a rozvětvené a rostou ve stylu Pachypodium brevicaule. Těžko říct, zda je to dané formou nebo způsobem pěstování. Takže přeju pěkné výsledky.

krasa

(eva, 17. 6. 2008 8:30)

ja som teraz na Bratislavskom kaktusarskom sympoziu videla krásne foetídy v bonsajových miskách. zakúpila som si dva asi centimetrové semenáčiky a na jednej už vidím asi 2mm kvietok. velmi sa z nich tešim a dúfam, že aj mne sa rozvetvia do jedinečných tvarov.