Jdi na obsah Jdi na menu
 


Delosperma lydenburgense

19. 7. 2014

 

Delosperma lydenburgense L.Bolus

d.-lydenburgense-1s.jpg

    

Fotografie 1 - Delosperma lydenburgense

.......................................................................................

 

Tak mi skončila dovolená a jak už to téměř pravidelně bývá, začalo excelentní letní počasí. Teploty převeliké a slunce přebytek jak v Africe. To se zatraceně líbí právě sluncemilným a teplomilným kytkám, ke kterým většina sukulentů patří. Teď se nám nějak houfně rozkvetly delospermy a tak volba padla na jednu, o které jsme (snad) ještě nepsali.

Před několika lety se v Mesagarden nabízela semena do té doby u nás nefrekventované Delosperma lydenburgense. Byly to časy, kdy bylo ve sbírce ještě víc místa a my se nebáli vysévat všechno, na co jsme narazili. Díky tomu máme ještě na spoustu let zaděláno na různá překvapení, kdy objevujeme různé ztracené výsevy, nebo když něco zapomenutého nečekaně vykvete. Tím, že moc nehnojíme a nespěcháme s přesazováním, rostou nám kytky pomalu a někdy trvá delší čas, než se předvedou a nakvetou. Některé druhy třeba i zklamou, ale za těch několik dalších povedených pohledností to výsevové dobrodružství určitě stojí.

Delosperma lydenburgense není ani úžasná, ale ani ne ošklivá. Netvoří nízké polštáře, spíš takové soliternější keříčky, které moc nepoléhají a rostou spíš vztyčeně. Není ani drobná ani robustní, je tak něco mezi. Má užší podlouhlé listy s trojúhelníkovým průřezem, s mírně prolomenou horní stranou a dolním kýlem, na listech je makrem vidět slabá vrstva z průhledných buněk, které je chrání proti přehnanému slunečnímu svitu. Největší ozdobou D. lydenburgense jsou pochopitelně květy, relativně velké a zářící fialovou, až skoro umělohmotnou barvou. Pod zemí se skrývá dužnatý kořen.

V přírodě roste tento druh endemicky v provincii Mpumalanga (JAR), na loukách v oblasti Lydenburg v nadmořských výškách až 2000 m n.m.. Jde tedy o horskou rostlinu a tak nepřekvapí její částečná mrazuvzdornost, na internetu lze najít informace o odolnosti až do -12°C. My jsme žádné pokusy v tomto ohledu neprováděli. J.

Fotografie 2:

1. Detail listů

2. Květ

d.-lydenburgense-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

delosperma lydenburgense

(mirfi, 22. 8. 2014 17:07)

nevydrží ani -10 stupnů na skalku jen do zony usda 8 pěstovat jako přenosnou zelen v zimě sucho