Jdi na obsah Jdi na menu
 


Delosperma echinatum

17. 6. 2007

                   Delosperma echinatum (Aiton) Schwantes

 Obrazek

 

Fotografie 1:

1. Delosperma echinatum

2. Detail listů (Detail of leaves)

3. Květ (Flower)

..............................................

Delos znamená řecky viditelný a sperma je v překladu semeno. Celkově význam jména Delosperma informuje o tom, že semena v semeníku nejsou po dozrání krytá ochrannou membránou a po dozrání a puknutí semeníku je možno semena volně sypat ven. Delospermy jsou velmi obsáhlý rod z čeledi Aizoaceae a v přírodě je najdeme v pruhu zemí podél východního pobřeží Afriky, v přilehlých arabských zemích, na Madagaskaru a sousedním Réunionu. Můžete mezi nimi najít rostliny třeba mrazuvzdorné (o těch jsem našla šikovné webové stránky, takže pro vás nachystám v budoucnu další recenzi), vhodné na minibonsaje, ozdobné květem, nebo listem. Do poslední skupinky patří zajímavá Delosperma echinatum, kterou jsem se vám rozhodla ukázat více zblízka.

Opět začnu překladem z latiny: echinatum znamená ježatá. Naše delosperma dělá čest svámu jménu, papilózní povrch listů vám asi připomene pokožku nějaké pouštní ještěrky, je plný hrbolků, bradaviček a zoubků. Rostlina roste keříčkově, brzy se začíná větvit a mně osobně celkově připomíná známé rostliny rodu Trichodiadema, chybí jen typické štětinky na koncích listů.

Teď koncem jara začala atraktivní delosperma kvést, květy smetanovožluté barvy jsou plnokvěté, i když velikostí menší, než některé velkokvěté delospermy. Když rozkvete na rostlině více květů najednou, rostlinu nelze mezi ostatními příbuznými přehlédnout. Nahoře pukající semeník ukrývá žlutohnědá semena veliká zhruba půl milimetru v průměru. Výsevu není vždy třeba, stejně jako další delospermy můžete i D.echinatum řízkovat a po nastimulování řízky zakořenit v písku s perlitem nebo v pemze. Nové kořeny se ve stínu pod stolem udělají velmi brzy, takže řízek můžete brzy zasadit do normálního substrátu pro sukulenty. Věřte mi, že až delosperma povyroste, určitě si jí kdekdo ve vaší sbírce všimne pro její nevšední zjev a bude se ptát, co je to za zvláštní kytku. Tím, že se běžným delospermám nepodobá, nikdo vám nebude chtít věřit, že je to také jedna z nich.   R.

Summary:

Description and experiences with growing of plant Delosperma echinatum from family Aizoaceae.

Fotografie 2:

1. Květy (Flowers)

2. Mladé listy (Young leaves)

3. Květ (Flower)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Stránky

(Radka, 18. 6. 2007 20:58)

Nemáte zač, nás to zatím dost baví a je fajn, že nás někdo rád čte, o to líp se nám pak píše. Ať se Vám daří a rostlinky jen kvetou :). Radka

:o))))

(siska41, 18. 6. 2007 20:55)

nadherna rastlinka....mam svoju delospermu bosseranum a nedala by som ju za nic na svete...formujem si z nej nadherny bonsaj....milujem svoju rastlinku...je nadherna....prave bude kvitnut....fotoaparat je nachystany....hihihii...tak rada citam vase stranky...prinasaju mi vela raodsti....dakujem...Katka...:o))))))))