Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cyphostemma quinatum aneb kytka se dvěma jmény

9. 7. 2008

Cyphostemma quinatum  Descoings ex Wild & Drummond aneb kytka se dvěma jmény

Obrazek


Fotografie 1:

1. Cyphostemma quinatum (syn.Cyphostemma glabrum)

2. Květenství (Inflorescence)

3. Úponka

4. Listy (Leaves)

5. Spodní strana listu (Lower side of leaf)

....................................................................................

Latiníci, vzdělanci i občasní pijáci vína říkávají vzletně „In Vino Veritas“. My příležitostní botanici bychom třeba zase mohli říkat „kytka révovitá – lákavě jest pokroucená“. Každopádně čeleď Vitaceae umí potěšit díky vínu první skupinu a díky ztloustlým liánám i tu druhou.

Zase tedy další článek na téma další cyfostema, zase další pořešená záhada. Většina mých miláčků z rodu Cyphostemma kvete velmi, převelmi nenápadně. Proto bylo i pro mě příjemným překvapením, cože se to tam v té džungli cyfostem urodilo za urostlé květenství, a ona to Cyphostemma glabrum. Hned jsem si řekl, už jsem dlouho o žádné té révovité tlustince nepsal, tak hurá k encyklopedii pro základní informaci, pak překvapeně i k internetu a bylo to na světě. Čas od času v nabídkách a seznamech (i když pravda, převážně v těch českých) frekventovaná C.glabrum vlastně jako jméno neexistuje. Pak se z toho vyloupla jiná kytka, pro kterou je synonymem – Cyphostemma quinatum. Zatímco tu první pěstuji už pěkných pár let, s tou druhou se těším teprve rok. Vůbec mě nenapadlo, že by mohlo jít o jednu rostlinu pod dvěma jmény, připadly mi dost nepodobné, ale při dnešním pečlivějším prostudování jsem ochoten připustit, že jsou to jednovaječná dvojčata s důležitými společnými znaky a nepodstatnými rozdíly.

Střípky do sebe pomalu zapadají a skládají logickou mozaiku. „Glabrum“ znamená „lysý, hladký“ a listy této rostliny dělají čest jejímu jménu. C. quinatum (quinatum znamená pětičetný), kterou jsem získal jako vzácný dar od jednoho mého guru, je rostlina jemně chloupkatá. Protože však C.quinatum roste na dost velkém areálu od Mozambiku přes východní Kapsko v JAR do Zambie, lze očekávat značnou vzhledovou variabilitu. A opravdu, encyklopedie uvádí obě možností – lysé i jemně chloupkaté stonky i listy. To je tedy v pořádku. Druhý velký rozdíl byl habitus obou mých rostlin, jedna kmínková, jednovýhonová, s révovitými úponky, druhá s nízkým kaudexem, větvící se do vzhledného keříku a bez úponků. Ale i to je vysvětlitelné – prostě jedna roste přirozeně vertikálně bez schopnosti se sama unést a proto se snaží pnout po svém pevnějším okolí, druhá přišla někdy ve svém mládí o růstový vrchol do hloubky a tak obráží ze špalkového zbytku, kde se dá, tím jsou její výhony kratší, pevnější a samonosnější. Obě rostliny však mají listy stejného tvaru i tloušťky a budou pravděpodobně i stejně kvést (ta chloupkatá ještě nekvetla). A to květenství, které bylo vlastně na začátku tohoto článku, může být třeba také i na jeho konci. Je na rostlině poměrně výrazné se spoustou malých zelenožlutých kvítků, které jsou pravděpodobně samosprašné.

Pěstování je pro cyfostemy ve zkratce základní: vegetují přes léto, na zimu odpočívají v bezlistém stavu zcela na sucho a ty jihoafrické v podstatě i na chladno, na jaře se budí samy, ve vegetaci potřebují hodně pravidelné vody a nevadí jim přímé slunce. Substrát propustný, ale výživnější, nebo na bázi pemzy a sílu dodávat pravidelným hnojením.

Snad jsem tedy ulahodil aspoň některým sukulentářům a klidně si mohou při čtení tohoto článku (nebo nad touto rostlinou) připít dobrým mokem na bázi révy vinné… J.

Summary:

Determination and experience with growing of African Cyphostemma quinatum from family Vitaceae.

Fotografie 2:

1. Rostlina na začátku sezóny (Plant in start of growing seassion)

2. Nové listy (New leaves)

3. Cyphostemma quinatum

4. List (Leaf)

Obrazek
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zel(e)ne listy

(Petr Gybas, 5. 7. 2015 22:55)

Prosím o radu. Hodně dávno jsem koupil na výstavě rostlinu, kterou bych přirovnal ke 3. obrázku, tedy Quinatum. V zimě jen kmen, na jaře obrazí a "větve" s listy jsou třeba i 2 metry dlouhé. Objevil jsem však na spodní straně listů bílé kuličky a myslel jsem, že jsou to vajíčka nějakých škůdců. Paní v květinářství, když jsem jí přinesl ukázat list s těmito kuličkami, řekla, že to nemusí být škůdce, že některé sukulenty takové kuličky vylučují. Snažil jsem se je ničit, aby se z toho nevylíhli další škůdci, ale žádný přípravek nepomáhal. Prosím, poraďte, jak vyřešit tuhle záhadu. I když Váš obrázek není dost velký, mám dojem že je vidím také. Děkuji za radu! Petr