Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cyphostemma laza

6. 4. 2008

                                  Cyphostemma laza  Descoings

Obrazek

 

  

Fotografie 1:

1. Cyphostemma laza v letní sezóně (Cyphostemma laza in wet session)

2. Rostlina v klidovém období (Plant in dry seassion)

...............................................................................................................................

Nejsem žádný cyfostemolog, spíš bych řekl cyfostemomil. Když nějakou „C“ potkám a ona se na mě tak zhluboka podívá, většinou neodolám. Navíc vlastně nepamatuji, že bych nějakou uhubil (i když vlastně jedna bolestná ztráta v podobě Cyphostemma montagnacii přece jen byla) takže jsou zřejmě extrémně odolné a snášejí kromě mrazu, tmy, několikaletého sucha nebo naopak pěstování ve vodě asi všechno ostatní. V tomhle rodu, který čítá přes 300 druhů, se skutečně sukulentních najde opravdu jen několik, ale většinou stojí za to. Kromě těch nejpěstovanějších a nejdostupnějších, tj. C. juttae a C. bainesii se občas v renomovaných evropských pěstírnách objeví i druhy další, navíc se lze dostat k zajímavé nové cyfostemě i výsevem semen, které (prý) celkem dobře klíčí. Druh, který chci představit dnes, je tak trochu příkladem obou těchto způsobů.

Svoji první Cyphostemma laza jsem pořídil v oněch blahých letech bohatýrských nákupů od pana Tomandla na brněnské výstavě. Šlo o malý, leč pohledný semenáč z jeho výsevu a jelikož se zase na mě tak zhluboka zadívala, pochopitelně jsem opět neodolal. V této době může mít tak kolem osmi let, takže taková čerstvě školou povinná školačka. Ke druhému exempláři jsem přišel jako slepý k houslím, neboť jsem jej obdržel k jedněm nevýznamným narozeninám jako významný sukulentní dárek. Tato už hotová rostlina s nádherným kulatým kaudexem evidentně pocházela z nějaké velkopěstírny. Obě rostliny tedy v posledních dvou sezónách rostou vedle sebe v našem polykarbonátovníku, vesele se v létě pnou po pletivu (spolehlivá opora nejen ve stáří) a ta menší rychle dohání ve vzhlednosti tu větší.

Cyphostemma laza je madagaskarská (jedna ze 23 zde endemických druhů) liánovitá záležitost s naštěstí nepřehlédnutelným kaudexem. Literatura hovoří o dvou varietách: C. laza var.laza  roste na jihozápadě ostrova na vápencovém podloží v travnatokřovitém buši na rozdíl od C. laza var.parvifolium, rostoucí na jihovýchodě v buši na píscích a skalách. Možná mírně odlišné klima je vytvarovalo do dvou odlišných habitů – var. laza je menší  se štíhlým kónickým kaudexem, kdežto var. parvifolium je robustnější, kaudex má plošší, s průměrem prý až 2m u báze. Bylo by čirou spekulací domnívat se, že mám obě variety, i když semenáček je s kónickým a dáreček s kulovitým kaudexem. Důležitější je, že oběma rostou výhony v podstatě stejným způsobem a se stejnými, nesukulentními, lichozpeřenými listy, nezapřou svoji popínavost a oporu svým zpočátku měkkým výhonkům velmi vítají. Zatím mi žádná nekvetla, vegetují v létě, na zimu nejslabší výhonky zasychají i s listy a nejspodnější výhonky pomalu tloustnou a dřevnatějí. Mohu jen opakovat známou radu „řezat-řezat-řezat“, prospěje to vzhledu bujného porostu výhonků nahoře  i zesílení kaudexu dole. Přes zimu držím obě rostliny zcela na sucho, na což ta větší letos zareagovala výrazným svraštěním svého zásobního orgánu, menší zůstala beze změny.

Komu učarovaly ony kontrasty mezi bujným zeleným olistěním a dřevnatou zásobní bambulí s pěknou borkou na povrchu, může pro něj být i tato madagaskarská révovitá liána zajímavým přírůstkem do sbírky.   J.

Summary:

The article about two varieties of Cyphostemma laza from Madagascar.

Fotografie 2:

1. Kaudex menší C.laza (Caudex of smaller C.laza)

2. Menší C.laza v klidové sezóně (Smaller C.laza in dry seassion)

3. Listy a popínavé stonky (Leaves and climbing stems)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Cyphostemma lazy

(Igor Moravcík, 18. 10. 2010 8:25)

Dakujem za odpoveď. Tento rok sa tej mojej nechce isť odpočívať. Myslím, že už je príliš krátky deň na madagaskarské kvetinky. Listy sú však stále svieže, ale vodu už tento rok nedostane.
Pri akej teplote zimujete?
Igor

Řezat, řezat, řezat

(Jirka, 17. 10. 2010 19:50)

Dobrý den,
myslím si, že řez kaudexů a tím také cyfostem je nejlepší v období, kdy je kytka v nejlepším růstu, neboli jak se říká "ve švunku". Pak to má ten správný efekt - přirůstání kaudexu. Takže určitě ne na podzim, kdy se kytka ukládá ke spánku a naopak je lepší, když sílu z listů a slabých výhonků postupně přečerpává do zásobního orgánu. Takže jakmile se kytka probudí na jaře, párkrát zalejete a pohnojíte - tak ji fikněte.
Zalévám, dokud to kytka chce, jakmile napětí v listech povolí, končím, Ono to souvisí ale i s teplotou, každý rok je to mírně jiné. Ale v podstatě si kytka řekne sama.

Cyphostemma laza /rez

(Igor Moravcik, 17. 10. 2010 16:13)

Mozete poradit v ktorom obdobi rezat? Na jesen {podzim} zalielate kym nezacne zatahovat, alebo vysadenim zalievky prinutite k zimnemu kludu? Pri akej teplote zimujete?