Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cyphostemma betiforme

19. 8. 2007

Cyphostemma betiforme K.Vollesen


Obrazek


Fotografie 1:

1. Rostlina na začátku sezóny (Plant on beginning of growing seassion)

2. C.betiforme

3. Nové květenství (New inflorescence)

.........................................................................................................


Jsou některé sukulenty, které jsou pro mě něco jako kultovní. Člověk je uvidí někde v nějakém článku nebo knížce a pojme k nim nábožný vztah. Něco v dotyčném zarezonuje, on smutně vzdychne a řekne: tak tenhle kousek nikdy nemůžu sehnat, a i kdybych ho sehnal, tak ho nezaplatím a i kdybych ho zaplatil, tak ho určitě uhubím….A tak jak roky s oblíbenými kytkami běží, onen člověk (například já) objevuje nové zdroje kytek, posouvá hranice koupitelnosti a snad i pěstitelské dovednosti. A tím si víc troufá, šahá po těch snových uhrančivých kytkách a pokouší své sukulentní štěstí.

Líbily se mi vždy ztloustlé cisusy zvané cyfostemy, ty některé zvlášť urostlé mi připadaly jako bytosti z jiné planety. Jednu z těch bytostí jsem měl i čest osobně objímat před pár lety v severní Namibii – pravděpodobně Cyphostemma juttae. Byl to opět jeden z mých zpětně-léčitelských zážitků, které využívám při svých splínech. Ale na tuhle somálskou osobnost jsem čekal až do letošního roku, dřív jsem se neodvážil.

Prostě letos na jaře při návštěvě u Petra Pavelky v Letňanech mi na nezávaznou otázku, jestli nemá nějakou „hezkou“ cyfostemu například z východní Afriky nabídnul tuhle rostlinu z názvu článku, dokonce ve dvou hodně vzhledové odlišných exemplářích. Okamžitě se ve mně něco zlomilo, věděl jsem, že bez jedné z nich už neodjedu, ale teď KTEROU? Nastalo vybírání, dotýkání, studování, rozhodování, správný sběratel špeků by určitě nakoupil obě, ale já byl už rozmáchnutý s nákupem cibulovin a tak jsem musel zvolit jen jednu.

Při nákupu byla „ta moje“ v podstatě bezlistá, ale skýtala velkou jistotu, že je zdravá a na začátku své vegetace. Přestože správnější jí bylo přesadit, neodvážil jsem se a dodnes je v tom původním i když důvěru budícím, pemzovém. Nakonec docela mezi ty ostatní příbuzné zapadla, spokojeně se olistila i když se zatím (kýženě) nevětví. K řezu se letos určitě neodhodlám, budu ji raději pár let pozorovat a „přátelit“ se s ní. Hodně mi ztloustla ve kmeni, dokonce se mi tlačí z květináče (asi bude chtít napřesrok hlubší) a před několika dny spokojeně nakvetla. Kvítky jsou objektem pro mou oblíbenou hodinářskou lupu, barevně taky žádná bomba, ale spokojenost z téhle kytky přímo vyzařuje. Snad vás o tom přiložené fotky přesvědčí.

Nemohu si dovolit žádné větší zkušenosti z pěstování, na to je ve sbírce skutečně krátce. Zálivka je nárazová (1x za 7-14dní podle počasí), ale důkladná, každá druhá je se slabým hnojivem. Je umístěná na hlavním „tahu“ v našem polykarbonátovém tunelu mezi rodovými kolegyněmi. Zimu bude přečkávat určitě v bezlistém, zataženém stavu, podle teploty ve skleníku v nejstudenějších dnech zimy budu zvažovat její přestěhování do bezpečnějšího tepla v domě.

Vím, že jste se v tomto článku moc pěstitelských informací nedobrali, spíš mi nedalo nepochlubit se s jedním splněným snem. Doufám, že to ode mě nebyla velká troufalost a že spolu se somálským mimozemšťanem Cyphostemma betiforme pár pěstitelských sezón k oboustranné spokojenosti prožijeme. J.

Summary:

Description and experiences with the growing of East-African Cyphostemma betiforme from  family Vitaceae.

Fotografie 2:

1. Květenství (Inflorescence)

2. Pachykaul (Pachycaul)

3. Detail květenství (Detail of inflorescence)

Obrazek


 


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

cyphostemma betiforme

(jeff stokes, 29. 11. 2012 19:13)

Hi, do you have any more of these? Do you ship to the states? How much is the cost?
thanks Jeff Stokes Draper Utah USA

tereza jardim

(terezajardim@eln.gov.br, 19. 2. 2008 21:05)

Hi peaplo,

Please send me one cyphostemma betiforme, I love you this plant.
Thanks,
tereza

prosba

(siska41, 22. 8. 2007 12:26)

Pepicku,bolo by mozne komunikovat s Vami cez mail?...chcela by som sa Vas opytat na par veci,ak by Vam to nevadilo,ozvite sa mi na moj mail siska41@web.de ....dakujem... Katka.. :o)))

"betka"

(Pepa, 21. 8. 2007 13:57)

...neuvěřitelná náhoda! Minulý týden jsem tak koukal do nové nabídky Exotica a říkal si co by se mi ještě tak "hodilo" co bych určitě "nutně" potřeboval.Nakonec zvítězila betka!:-) Už kdysi jsem uvažoval o juttae ale zdály se mi tehdy dost drahé :-) a betka mi připadá tak nějak atraktivnější-fakt nevím proč,možná díky menším listům a celkově "přisedlejšímu" vzhledu.
Skutečně,cyphostemmy vypadají někdy jako E.T.! A proto jsou nádherné,zvláštní a neobyčejné...opět díky za skvělý článek!

...

(siska41, 20. 8. 2007 20:38)

boze...to je naaaaadhera....uz niekolko mesiacov premyslam nad tym,ze si musim zadovazit nejaku Cyphostemmu,aj na zaklade Vasich velmi zaujimavych clankov a teraz som uz definitivne rozhodnuta,v septembri mam naplanovanu sluzobku do Prahy,urcite neobidem ani Petra Pavelku a nieco nadherne si od neho doveziem....tesiiiiiim sa na to....dakujem za krasny clanok... :o)))))...pekne pozdravy z Bratislavy...Katka