Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cyclamen hederifolium - zakletá kytka

19. 10. 2008

Cyclamen hederifolium Aiton (1789) – zakletá kytka

 Obrazek

  

Fotografie 1:

1.+ 2. Cyclamen hederifolium s květem (C.hederifolium with flower)

...........................................................................................................

Rostlina, kterou vidíte na fotografiích, je vlastně už mou třetí tohoto druhu. Dvě předchozí jsem vždy objednala u jedné české zasilatelské firmy a zatímco další došlé druhy bramboříků se po čase bez problémů probudily do vegetace, dokonce jeden z nich i vykvetl, C.hederifolium byl pro mě jako začarovaný. Pokaždé přišel takový přiscvrklý lívanec a pokaždé se mi ho nepodařilo přivést k životu. Když jsem ho nedávno zahlédla v prodeji v jedné německé pěstírně, neodolala jsem a obětovala evropskou měnu za snad konečně životaschopný kousek.

Pokud se vám také jako mně líbí botanické druhy tohoto zajímavého rodu, doporučuji vyťukat stránku www.cyclamen.org, což jsou stránky společnosti obdivovatelů a pěstitelů rostlin rodu Cyclamen, protože v případě, že rozumíte alespoň trochu anglicky, najdete o jednotlivých druzích vše potřebné a důležité. Učinila jsem tak i já a hned jsem byla krapet moudřejší o několik poznatků, které je třeba k úspěšnému pěstování znát.

Cyclamen hederifolium byste v přírodě našli v širokém pásmu zemí na jihu Evropy (JV Francie, Itálie, Korsika, Sardinie, Sicílie, Chorvatsko, Bosna, Srbsko, Albánie, Bulharsko, Řecko, Kréta a západní Turecko), kde se objevuje na loukách, mezi křovinami, nebo na kamenitých svazích až do 1300m.n.m.. Jak vidíte, tato rostlina z čeledi Primulaceae nám roste s nadsázkou řečeno téměř za humny. Myslím si, že byste ji v přírodě nepřehlédli. V době květu, což je srpen až říjen, je to bez debat, protože typické bleděrůžové květy s červenofialovými skvrnami ve tvaru obráceného V u báze korunních lístků (jak asi dobře víte, bramboříky mají květy obrácené středy dolů a korunní lístky míří tudíž vzhůru) by v trávě přehlédl snad jen hodně zamyšlený člověk. Bez květů lze kytku také snadno zaměřit, protože listy tohoto druhu mají na čepelích zajímavou zdobnou kresbu z různých odstínů zelené a šedé. Tvarově si rostliny tohoto druhu tak trochu dělají, co chtějí, buď mohou být okrouhlé, nebo až kopinaté, jsou všelijak vykrajované a kraje lemují zuby.

Koncem minulého století došlo k revizi tohoto druhu a rázem byly na světě dvě variety. C.hederifolium v.hederifolium má listy tmavězelené nebo až šedozelené s velmi výrazným vzorem, čepele jsou delší než širší, okraje jsou rohaté či ostře vykrajované a ještě k tomu kolem dokola zubaté. Řapíky jsou tenčí (průměr do 2,5mm). Podle květů se i tato varieta dá rozdělit na dvě formy: f.hederifolium, u které lze najít květ různého odstínu růžové s tmavěpurpurovými okraji na bázi každého korunního lístku a f.albiflorum, která má květy čistě bílé či bleděrůžové.

C.hederifolium v.confusum má listy světlezelené s nepatrně naznačenou kresbou, čepele jsou tlustější a masitější a tvarově většinou stejně dlouhé jako široké, občas však i širší než delší. Kraje jsou laločnatě vykrajované (5- 7 laloků), opět nechybí kolem dokola zoubky. Listové řapíky jsou širší než u předchozí variety (až 4mm).

Je zajímavé, že tento druh bez problémů snáší nízké teploty v zimě (snese snad až –28;C !) a toleruje plné slunce i polostín. Květy se objevují těsně před olistěním nebo ruku v ruce s listy, takže si podle výše uvedené doby květu snadno odvodíte, že se rostlina probouzí do vegetace v druhé půlce našeho léta. Já osobně jsem všechny bramboříky zasadila do svého oblíbeného propustného substrátu pemza – písek – kompostovka, kaudex nechávám z části vykukovat nad povrch (ať je ta placka pěkně vidět).

C.hederifolium se v kultuře často vyskytuje pod názvem C.neapolitanum, toto jméno je však synonymum, vzniklé z popisu o více než 20 let mladšího, než byl ten v r.1789. Ale na jménu zas až tolik nezáleží. Jsem ráda, že mám další druh rostlin tohoto statečného rodu a slovy pana Kroupy z dnes již klasického českého filmu parafrázuji: běda vám, jestli mi neporoste…   R.

Summary:

Description and experiences with growing of Cyclamen hederifolium from family Primulaceae.

Fotografie 2:

1. Rostlina s květem a plodem (Plant with flower and fruit)

2. Květ a plod (Flower and fruit)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář