Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cyclamen coum

22. 12. 2007

Cyclamen coum Mill.

Obrazek

 

Možná si ťukáte na čelo, že užObrazek jsem se zase úplně zbláznila, když píšu dokonce i o bramboříku. Myslím si však, že botanické bramboříky jsou plnohodnotné kaudexy, jen prostě chtějí trochu jiné podmínky k životu, než pouštní a polopouštní kytky.

Nedávno jsem se v jednom pořadu v televizi, věnovaném ohroženým druhům fauny a flóry, dozvěděla, že rod Cyclamen je jedním druhem C.purpurascens zastoupen i u nás v republice (jedna lokalita na Moravě). Ve Obrazeksvětě existuje zhruba dvacítka dalších druhů, převážně v oblasti Středomoří, Černého moře, přední Asie, severní Africe a mám dojem, že jeden druh roste i ve východní Africe. Hlízy bramboříků jsou jedovaté pro člověka, některá zvířata (divoká prasata) je však jedí bez větší újmy na zdraví. Cyclamen navíc žije v určité spolupráci s mravenci. Plody bramboříků totiž obsahují lepkavou hmotu, která jim moc chutná, takže jeObrazek pilní mravenečkové vesele roznášejí daleko od mateřské rostliny do svých mravenišť. Cyclamen má proto šanci vyklíčit i na místech, kam by se semena normálně nedostala. Cyclamen je rostlina za vhodných podmínek dlouhověká, internet popisuje rostliny staré i přes sto let.

Asi bych se měla věnovat konkrétnímu C.coum. Tato hlíznatá rostlina z čeledi Primulaceae má tři poddruhy: ssp.coum, ssp.elegans a ssp.caucasicum, Obrazekkteré se vzájemně liší tvarem listů a délkou a barvou okvětních lístků. C.coum ssp.coum má listy dlouze řapíkaté, čepele oválné až ledvinovitě zaoblené, rostlé více do šířky než do délky. Petaly jsou 0,8 – 1,4cm dlouhé s bílými, výjimečně bledě růžovými středy – „oky“. C.coum ssp.elegans má řapíkaté listy s čepelemi srdčitého tvaru, okvětní lístky jsou dlouhé přes centimetr (1,2 – 2,5cm) a mají středně až tmavě růžová oka (výjimečně bílá). Poslední C.coum Obrazekssp.caucasicum má listy mělce laločnaté až hrubě zubaté a okvětní lístky jsou dlouhé kolem 2cm (1,8 – 2,5cm). Abychom to neměli úplně jednoduché, má základní poddruh coum několik dalších forem, odlišných podle zabarvení petal (okvětních lístků) (f.coum, albissimum, pallidum), ale to už jsou záležitosti asi jen pro bramboříkové labužníky.

Náš zatím ještě malý C.coum pochází z jedné české zahradnické pěstírny. Přišel Obrazekv klidovém stavu jako nevelký hnědý „lívanec“ spolu s dvěma dalšími druhy, načež se po položení na povrch substrátu začal brzy hlásit k životu narašením listů a vzápětí i květů. Je to jeden z mých prvních botanických bramboříků, takže jsem docela nevěděla, do čeho ho mám zasadit a jak přesně s ním zacházet. Dostal tedy můj univerzální propustný substrát pemza – písek – kompostovka, i když by mu asi vůbec nevadil substrát s přídavkem rašeliny. Zálivka probíhá podle stavu olistění – v klidovém stádiuObrazek bez listů ani kapka, po narašení listů přiměřeně, aby substrát stačil občas částečně vyschnout. V loňském roce nasazené květy zavadly, letos jsem se už dočkala jejich otevření a to mě podpořilo k sepsání několika informací o této rostlině. Člověk si aspoň ověří, co o této rostlině dosud jen tušil: že jí třeba nevyhovuje vyložený úpal, naopak jí dělá dobře přistínění mezi ostatními rostlinami okolo ( v přírodě roste často na severně orientovaných místech v porostu dalších rostlin), základní C.coum ssp.coum snáší dobře i velmi nízké teploty pod bodem mrazu a obvykle kvete v období pozdní zimy až časného jara. Je to tedy ideální rostlina pro studené skleníky.

ObrazekChápu, že pověst bramboříků trochu „devalvovalo“ masové nasazení jejich kultivarů v obchodních centrech a zahradnictvích, ale to už je osudem i mnoha dalších rostliných rodů (např. Pelargonium, Begonia, Gladiolus, Tulipa atd.). Kultivary, pěstované záměrně pro efekt, snáze přežijí podmínky bytů a kanceláří a v podstatě chrání před smutným osudem své méně přizpůsobivé a méně atraktivní rostlinné předky.  R.

Fotografie:Obrazek

1.Cyclamen coum

2.Poprvé narašený růstový vrchol

3.První listy a poupata

4.Rozevření listů

5.Listy

6.Růstový vrchol letos

7.Napitá hlíza

8.Nové listy

9.Boční pohled na rostlinu

10.Květ



 

Summary:

Description and experiences with growing of tuberous Cyclamen coum from family Primulaceae.

Photographies:

1.Cyclamen coum

2.Young growth top

3.First leaves and buds

4.Opening of leaves

5.Leaves

6.Growth top this year

7.Watered tuber

8.New leaves

9.Side view on plant

10.Flower

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Bramboriky v nasi kvetene

(Pavel, 14. 5. 2010 22:07)

Jen doplnim, ze druh Cyclamen purpurascens se u nas vyskytuje opravdu jen na jizni Morave, avsak ma mnoho lokalit.

komentar

(hanka, 29. 2. 2008 18:40)

je to nechutne a nudne

...

(Romča, 22. 12. 2007 16:56)

Přeji krásný den, a jako již tradičně se mi nedostává slov. Další kouzelná rostlina o které přemýšlím, že si ji pořídím, ale když pak pročítám seznam rostlin, které si chci pořídit, tak přemýšlím, kam půjdu bydlet, až to zralizuju ;o). Bramboříky se mi líbí už dlouho a vy mě jen usvědčujete v názoru, že jsou to krásné rostliny. Už se těším na jaro, až vystěhuju své sukulentní drobečky na dvorek a budu je moc obdivovat v plné kráse a taky že naplánujem výlet k vám, protože nevidět vaši sbírku by bylo určitě škoda... Díky za krásné články a jen tak dál, když jsem na netu, tak koukám na vaše stránky, co přibylo nového a jednou týdně mi to připadá málo, hihi. Ještě jednou díky vám i Jirkovi. R.