Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cyanotis somaliensis

31. 1. 2008

                    Cyanotis somaliensis C.B.Clarke

Obrazek

 

Přestože rod Cyanotis zahrnuje asi Obrazek30 druhů, mezi sukulentáři je většinou známý jen jeden – Cyanotis somaliensis. Pokud si chcete nějak přeložit název právě tohoto druhu, stačí si dát dohromady 2 řecká slova : kyanos, znamenající tmavěmodrý a otos, což je ucho či klas. Po spojení dostanete slovo, popisující vzhled květu a druhové jméno somaliensis zřetelně napovídá, odkud tento druh pochází.

Tento listový sukulent z čeledi Commelinaceae má hodně Obrazekpodobnou životní strategii, jako jeho mexická příbuzná Callisia navicularis. Základní růžice stonků začně v jistém okamžiku vytvářet na vrcholech až 25cm dlouhé stolonovité výběžky, které nesou nové malé růžice i s kořeny, nebo nevelké fialovomodré květy. Tmavězelené až vínovočervené sukulentní listy jsou přisedlé, zašpičatělé a na povrchu řídce chlupaté. Pokud má C.somaliensis dostatek světla, vypadají jednotlivé stonkyObrazek kompaktně, zelené listy dostanou vínový nádech a o to víc vyniknou bílé chlupy hlavně na okrajích listů.

Cyanotis je ještě krásnější, když se objeví na dlouhém stolonu sice nevelký, ale nepřehlédnutelný květ s třemi fialovými okvětními lístky a řasnatými kobaltově modrými výrůstky na nitkách fialových tyčinek. Nad tím vším svítí oranžovožluté prašníky.

Náš C.somaliensis jsme dostali jako krátký stonkový řízek od klubového kolegy. Cyanotis se chová jako spousta dalších „voděnek“, bez problémů jde jeho řízek zakořenit a jeho Obrazeknové stonky začnou brzy „prozkoumávat“ okolí květináče. Je mu dobře v těsném sousedství dalších rostlin, aby měl trošku stínu v tom největším úpalu. Pokud dlouho nedostane vodu, začnou mu odsychat nejstarší listy, aby udržely při životě mladší listy na koncích stonků. Ztrácí tím svůj pěkný zjev, takže je dobré buď rostlinu trošku zalévat po celý rok, anebo na jaře ji přeřízkovat.

I když Cyanotis může někomu připadat jako obyčejný sukulent, musím znovu opakovat, že žádná rostlina není Obrazekobyčejná, stačí se na ni podívat víckrát než jen na první pohled a hledat její zvláštnosti a odlišnosti. Spolu s úžasnou schopností přežít to u C.somaliensis dává dohromady svým způsobem krásnou a houževnatou sukulentní rostlinu.   R.

Fotografie:

1. Cyanotis somaliensis

2. - 4. Stonky a listy

5. Květ

6. Původní řízek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Nezmar s velkým "N"

(Honza Gratias, 25. 1. 2009 14:54)

Ahoj R+J! A zdravím i komentátora Jirku K. Neznám většího nezmara než je tato rosltina. Mám ji ve sbírce 33 let, protože první sazenici jsem dostal hned po přesídlení do Podřipské metropole. Dělal jsem pokusy, jak dlouho vydrží přežívat řízky nebo listy některých, převážně listových sukulentů. 10 řízků (odlomených větviček - C.s. je velmi křehká bylina) vydrželo ve stínu pod parapetem (v létě cca 20 st.C, v zimě něco málo nad 5 st.C) 18 měsíců bez vody a po této době zcela uschnul jediný, ostatní po zapíchnutí do vlhkého substrátu zakořenily a rostly dál. O dřevnatění báze r. nic nevím, čím je trs starší, tím se jeho odnože (větvičky) snáze odlomí. Ve vlhku řízek zakoření i volně položený na substrátu, jak to běžně dělají např. Stapelie. Převislý rost starého kusu v pěkné keramice je sice efektní, ale běda, když se s květináčem pohne (zatřese)! To pak máte hned nové sazenice na zemi.

Re: Nezmar s velkým "N"

(Bergenia, 24. 5. 2023 20:17)

Prosím, neměl byste na prodej několik sazenic této rostliny (Tradescantia) Cyanotis somaliensis?

Final cut

(Radka, 1. 2. 2008 9:17)

Cyanotis můžeš řezat dle libosti, aniž bys ho nějak trápil. Stonky mají tendenci poléhat a vyvěšovat se (suk.listy něco váží). Základní růžice u báze trošku zdřevnatí, ale nevím, zda by z toho šla udělat nějaká bonsaj (nezkoušela jsem). Ale máme ve skleníku super bonsaje z ořezaných Anacampseros telephiastrum (!), tak proč by to nešlo zkusit i s C.somaliensis. Jestli chceš, máš u nás řízek a můžeš to zkusit:-).

Re: Final cut

(Bergenia, 24. 5. 2023 20:14)

Prosím, mohl by mi někdo prodat pár řízků této rostliny (Tradescantia) Cyanotis somaliensis? Babička ji měla roky, ale letošní zimu nepřežila a netušíme, kde ji sehnat. :-(

Re: Final cut

(Bergenia, 24. 5. 2023 20:16)

Prosím, mohl by mi někdo prodat pár řízků této rostliny (Tradescantia) Cyanotis somaliensis? Babička ji měla roky, ale letošní zimu nepřežila a netušíme, kde ji sehnat. :-(

Docela hezké

(Jirka K., 1. 2. 2008 8:14)

Chlupatci mezi sukulenty potěší oko.
Zajímalo by mne, zda u této rostlinky dřevnatí starší větévky a jak by to snášelo řez.