Jdi na obsah Jdi na menu
 


Crassula pyramidalis

3. 3. 2013

 

Crassula pyramidalis Thumb. (1778)

c.-pyramidalis-1s.jpg

    

Fotografie 1:

1. + 2. Stonky Crassula pyramidalis

.......................................................................

Jak už to bývá u přes zimu rostoucích rostlin, i krasuly ze západních částí Jihoafrické republiky završují svou růstovou aktivitu a předvádějí své květy nebo rovnou celá květenství. Vybrat jednu z nich je nelehký úkol, každá z nich je něčím zvláštní a osobitá. Vybrala jsem jednu, o které jsem uvažovala už několikrát, ale vždy zvítězily jiné rostliny.

Crassula pyramidalis patří k nejkompaktnějším druhům, je to skutečná lahůdka pro ty, co mají v oblibě detaily rostlin. Na miniaturních rostlinách jsou totiž trojúhelníkovité listy hustě naskládané na sobě ve čtyřech sloupcích nad sebou a vytvářejí jakési zelené housenky, natahující se vzhůru. Čas od času se mezi listy začne zvětšovat mezera a objeví se nový postranní stonek. Listy na spodní části několikacentimetrového stonku časem odsychají a přestávají být vzhledné, což jde, pokud vám to vadí, napravit přeřízkováním rostliny. Krasulka stejně nad suchými částmi vytváří vzdušné kořeny, díky kterým se snadno znovu zakoření. V místech, kde listy přisedají ke stonku, se objevuje několik chlupů. Ty mají schopnost zadržovat vodu a navedou ji tak, aby stékala k rozptýleným kořenům.

Přisedlé květenství se začíná rodit na vrcholech stonků, bílé či slabě růžové květy mají trubkovitý tvar, čárkovité petaly se při plném otevření ohýbají do stran. To, co vidíte na fotkách, je květenství z předchozích sezón, to letošní je zatím ve fázi poupat. O sprašování jsem se ani nepokoušela, rostlina se velice snadno množí z odlomených bočních odnoží. Rostliny jsou monokarpické, což znamená, že po odkvětu hlavní stonek zaniká a energii přelije do bočních odnoží.

Zajímavý je i původ druhu C. pyramidalis. Rostliny totiž rostou v křemenném písku na vrcholcích kopců v jižní oblasti Velkého Karoo (provincie Západní Kapsko a Východní Kapsko). Znamená to, že by krasulka ani v létě neměla být úplně bez vody.

Zbývá dodat, že unikátní stavba této miniaturky nedala spát experimentátorům v křížení druhů, takže vzniklo několik kříženců, u nichž jedním z rodičů byl právě druh C. pyramidalis. Od r. 1954 je to dobře známá fotogenická krasula se jménem Budhův chrám (C. ´Buddha´s Temple´) - zde byla druhou z rodičů C. perfoliata v. falcata a pak je to hybrid jménem C. ´Starburst´, kdy pro křížení s C. pyramidalis posloužila Crassula ausensis. Možná existují další, ale už jsem dál nepátrala.

Pokud máte místo, kde můžete této krasulce poskytnout dostatek světla i během naší pošmourné zimy, neváhejte a někde si ji pořiďte. Je to druh, který si po celý život vystačí s květináčem o průměru do 5 cm, takže vám zbyde ještě spousta prostoru pro další sukulenty. R.

Fotografie 2:

1. Nakvétající rostlina C. pyramidalis

2. Rostlina v dnešních dnech

3. Květy

c.-pyramidalis-2s.jpg

Fotografie 3:

1. Kříženec Crassula ´Buddha´s Temple´

2. Kvetoucí rostlina

c.-buddhas-temple-3s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Klub !

(ota, 3. 3. 2013 19:51)

Dovoluji si,
na těchto stránkách, které nejsou moje, založit Klub přátel C.pyramidalis.
Shromáždíme se zde a asi tak za rok vyrazíme do Kapska naši favoritku navštívit, ju?

Re: Klub !

(Dr Jiří Josífko, 9. 3. 2013 16:32)

Tak se hlásím. Moc tím nezískáte, je mi 91. Letos bude poprvé políčko Budha,s Temple nějak umístěno do Exotické zahrady, zřejmě rámováno kameny, asi červeným tufem z Balkánu. Jsem zvědav, jak porostou. Má zahrada má extrémně teplou polohu uprostřed Prahy.
Když už jsme u toho, mám problémy s množením Crasulla perfoliata "Propeller", prostě se mi to nedaří, přesto, že všechny ostatní tlustice jsou bezproblémové. Vaše rada ?
www.exotickazahradapraha.cz

Re: Re: Klub !

(éta, 15. 3. 2013 17:33)

Psal jsem vám na mailovou adresu ze stránek Exotické zahrady.....