Jdi na obsah Jdi na menu
 


Crassula perforata vs Crassula rupestris aneb zkuste za mě rozhodnout

2. 11. 2014

 

Crassula perforata Thunb. vs Crassula rupestris Thunb. aneb zkuste za mě rozhodnout

c.-rupestris-1s.jpg

    

Fotografie 1:

1. Srostlé listy C. aff. perforata

2. Protáhlé květenství C. aff. perforata

3. Crassula aff. perforata

...........................................................................

Měl to být rychle napsaný článeček o jednoznačně určené jihoafrické krasulce a zatím... Povím to slovy hrdiny ze slavného záhadologického seriálu: nic není, jak se zdá být. Sluší se začít od začátku. Vloni jsem si u Kuby Jilemického řekla o řízek z jedné klasické krasulky (je to nečekané, ale Kuba v novém skleníku nepěstuje jen havorcie a gasterie :-)) a doufala jsem, že po jejím vykvetení "spáchám" nějaké povídání o C. rupestris. Od svých pěstitelských začátků totiž vlastním jeden z poddruhů tohoto taxonu- krásnou C. rupestris ssp. marnierana (jednotlivé poddruhy se liší tvarem listů a poměrem délky srůstu páru přisedlých listů k jejich šířce), rostlinu s tučnými srostlými lístky, nahloučenými na vzpřímených stoncích. Kvete každým rokem, ale vždy, když jsem pomyslela na její představení, řekla jsem si, že by to chtělo porovnat ji s typovou C. rupestris. Dárek od Kuby koncem léta začal tlačit květenství, měla jsem tudíž zdánlivě vyhráno. A teď jsem totálně v ... ehm, na začátku.

C. rupestris má totiž svojí dvojnici: C. perforata (neplést s C. perfoliata, ta je daleko větší a vlastně úplně odlišná – viz starší článek na ZL). Také jsou to takové srostlé sivě zelené lístky s červeným okrajem, navlečené na drátek dřevnatého stonku. Někde jsou nahloučené míň, někde víc, záleží na umístění rostliny, zálivce a roční době. Popsal je obě ve stejný rok 1778 švédský přírodovědec Carl Peter Thunberg, považovaný za otce jihoafrické botaniky. Na to, že v Kapském městě pobýval pouhé tři roky hlavně proto, aby si zde zdokonalil holandštinu (potřeboval se dostat do Holandska a následně do Japonska, kam v té době směli jen protestantští holadští obchodníci), stihl toho zde v oblasti botaniky docela dost.

Pravda se má vyjevit po vystrčení květenství: u C. perforata je protáhlejší (do 8cm) s více přisedlými menšími květy bílé barvy, u C. rupestris jsou větší bílé květy srovnané ve více doširoka rozloženém květenství. Můj selský rozum mi napovídá, že rostlina, kterou vlastním teprve rok, pravděpodobně nebude základní C. rupestris, ale stoprocentní jistotu nemám. Takto šalamounsky vám však mohu ukázat obě krasulky a vykroutím se z konečného rozhodnutí… R.

Fotografie 2:

1. Květenství C. rupestris ssp. marnierana

2. Crassula rupestris ssp. marnierana

c.-rupestris-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Test

(Emerson, 11. 11. 2014 18:09)

Na to máme u nás v Brazílii jednoduchý test: ohni stonek a když rupne, není to rupetris. To dá rozum,né?
Já to vidím všechno tady na Cr.rupesris.
Co jsem v přírodě viděl Cr.perforaty, byly řídké po celý dýlce...