Jdi na obsah Jdi na menu
 


Crassula nodulosa – tedy aspoň tak se mi to jeví

16. 12. 2012

 

Crassula nodulosa Schönland – tedy aspoň tak se mi to jeví

c.-nodulosa-1s.jpg

 

    

Fotografie 1:

1. Detail stonku a listů

2. Crassula aff. nodulosa

.........................................................

Ty jsi mi dala, potvoro jedna keňská, divoká! Myslím si, že nejsem odborník téměř na nic, určitě na nic botanického a už vůbec ne krasulovitého. Přesto se na mě obrátil přítel cestovatel, jestli tuhle rostlinu, kterou potkal na své předposlední cestě právě do východní Afriky, nepoznám z fotky. No nepoznal jsem, ale budiž mi útěchou, že jsem nebyl sám, kdo tápal a nedotápal. Přesto jsem tu tajemnou keňskou vyčáchlinku pochválil a za odměnu mně byla fyzicky přislíbena. A tak od letošní Chrudimi putuje tahle Crassula sp. naším skleníkem. Celou tu dobu kvete a i teď vůbec nevypadá, že by chtěla přestat. Mnohokrát se díky svému vyššímu těžišti skácela a asi dvakrát zcela vysypala (já to říkám pořád: kytky na schody do skleníku nepatří). Stále jako lokalitní, bezejmenná a tím provokující záležitost.

Protože konečně tento víkend vyšel nějaký klidnější, vybyl čas na různé resty i radosti. V tomto případě nevím, jestli je to rest či radost, ale určovací záhady mě přitahují jako lampa můru. Prošel jsem dnes dopoledne už poněkolikáté veškerou naši literaturu i zavádějící internet. A opět nic. Tak jsem to vzal opravdu systematicky podle vzoru hrdinů Agathy Christie a výsledek se dostavil. Kombinoval jsem a vylučoval, až padlo podezření na skrytého avšak pravděpodobného pachatele s různými jmény – Crassula nodulosa alias Crassula capitella ssp. nodulosa. Hlavními vodítky neboli stopami byly – obrvenost okrajů listů, jemná chlupatost stonků a mladých listů a také typ květenství s nahloučenými kvítky, vyrůstajícími z paždí mladších listů. Nejvíce mě vedla ona chlupatost, což je v zásadě vlastnost sukulentů i cibulovin, která se mi hodně líbí.

Něco není s touto krasulou v pořádku, protože si s ní ani praví botanici neví moc rady. Pravděpodobné pouze je, že roste na hodně velkém areálu – na východě Uganda, Keňa, Tanzánie, na západě Namibie, Botswana a na jihu severní části JAR, Zimbabwe a možná i Mozambik. Stejně tak pravděpodobně má mnoho forem a variet, mimo jiné také 9 synonymických jmen. I v Eggliho encyklopedii, dílu Crassulaceae, ještě figuruje jako poddruh Crassula capitella. Současný taxonomický stav podle Kew je ale samostatný druh Crassula nodulosa. Mnoho informací ani správných obrázků na internetu nenajdete a upřímně, oskenované herbářové položky vám také moc nepomohou.

K pěstování nemám žádné poznatky, snad jen ten, že je to kytka kácivá až převrhavá. Pokud někdy dokvete a přežije to aspoň nějakou svou částí, pokusím se ji vegetativně namnožit a nějaké ty zkušenosti nabrat. Ale to už třeba o ní napíše nějaký jiný odborník na čeleď Crassulaceae, který jí třeba doplní či změní jméno. J.

Fotografie 2:

1. Květenství C. nodulosa

2. Květy

c.-nodulosa-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář