Jdi na obsah Jdi na menu
 


Crassula hirtipes

2. 12. 2007

Crassula hirtipes Harvey

Obrazek

 

Poprvé jsem tuhle zvláštní rostlinu považovala za podobně vypadající Delosperma echinatum a také jsem to hned na návštěvě u kamaráda, který ji měl ve sbírce, hrdě hlásila. Kamarád Václav vrtěl hlavou, že jsem vedle, jelikož rostlinu znal v nakvetlé podobě. S klidem sobě vlastním hlásil, že se jedná o krasulku a hned nám tehdy dal květináček s jednou rostlinou, abychom se ji pokusili určit. Věděl, že krasulky nijak zvlášť nesbíráme, ale pravděpodobně doufal, že bychom ji mohli dát na určení někomu zkušenějšímu. Stalo se,Obrazek fotografie putovala až na Slovensko ke kamarádovi, který krasulky nejen pěstuje, ale i záměrně a podle výsledků i úspěšně kříží. Bogo si vzpomněl, že podobnou krasulku získal od Petra Pavelky jako C.hirtipes. Člověku stačí jen napovědět, následovalo vyhledávání na webu a skutečně měl pravdu, velice pravděpodobně je to Crassula hirtipes. To, že s delospermou nemá nic společného, se potvrdilo po nasazení květenství, opravdu je to krasulka jako vyšitá.

Co o této parádní krasulce píše encyklopedie? V přírodě roste v oblasti sukulentního Karoo v provinciích Severní Kapsko a Západní Kapsko (Jihoafrická republika). Biotopem jsou křemičité pískovcové skály v blízkosti moře. Rostlina roste v rozvětvených trsech až do průměru 15cm. Kořeny jsou rozptýlené a schopné se po polehnutí vytvořit znovu kdekoliv na stonku. Druhové jméno hirtipes znamená štětinatá Obrazeknoha, což se vztahuje ke vzhledu rostliny. Oválně kopinaté listy velikosti 8-20 x 4-7 mm jsou vstřícné, krátce kyjovité, masité a pokryté nevelkými výrůstky. Zblízka je na ně docela pěkné pokoukání. Květenství nijak zvlášť atraktivní není, jako u dalších krasul je to prodloužená lata s nenápadnými drobnými kvítky, jediné, co ji od jiných odlišuje, jsou bílé štětiny po stopkách i korunách květů.

Díky své úžasné životaschopnsti nejsou s pěstováním žádné problémy, rostlina jde velice snadno řízkovat, vystačí si s obyčejným propustným substrátem a mírnou zálivkou. Já osobně dávám C.hirtipes vodu i v zimě, ale je to jen tzv.udržovací zálivka, takže mírná co do množství i intervalů. Čas od času nezbyde, než příliš přerostlý keříček trochu zredukovat, zvlášť, když začně mlsně nakukovat do květináčků okolních kytek.

Pochopitelně, krasulky povětšinou nepěstujeme proto, abychom toužebně vyhlíželi květenství, tím by asi nikoho neomráčily. ObrazekDůležité je, že C.hirtipes je zajímavá po celý rok svým olistěním a minimem péče, kterou od nás vyžaduje. R.

Fotografie:

1.Crassula hirtipes

2.Listy

3.Květenství

4.Květy



 

Summary:

Description and experiences with growing of south-african Crassula hirtipes from family Crassulaceae.

Photographies:

1.Crassula hirtipes

2.Leaves

3.Inflorescence

4.Flowers

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Crassulka

(Radka, 7. 12. 2007 21:24)

A vidíte, mně se sešla C.hirtipes hned ze dvou zdrojů, aniž bych o to usilovala. To jsou paradoxy,
kdybych ji cíleně sháněla, tak ji určitě neseženu. Ale je děsně fajn, že máme všichni ještě spoustu nespněných sukulentních snů, aspoň je po čem toužit a o to větší máme radost, když se nám splní...
Ať se daří a máte stále z kytek radost :-)

naaaadhera

(siska41, 6. 12. 2007 21:25)

ach joooo...dalsi z mojich snov...tuto crassulku som prvykrat objavila na nete a hned som sa do nej zamilovala,je nevsedna,netuctova,proste nadherna....dakujem za mily clanok,opat ma potesil...krasne pozdravy z Bratislavy....Katka