Jdi na obsah Jdi na menu
 


Crassula hemisphaerica

20. 3. 2011

Crassula hemisphaerica Thunberg (1778)

 c.-hemisphaerica-1s.jpg

  

Fotografie 1:

1. - 3. Crassula hemisphaerica - semenáčky (seedlings)

4. Crassula hemisphaerica, LAV 30210, RSA

..........................................................................................................

Když tak přemýšlím, Crassula hemisphaerica je první krasulkou na ZL, kterou nemáme nakoupenou, darovanou či získanou jako řízek. Tento druh jsem si do květuschopného stavu vypěstovala ze semínek, mohla jsem ji tedy pozorovat během celého vývoje od pidirostlinek s dvěma děložními listy, přes malé přisedlé semenáčky s rozloženými listy, až po dospělé rostliny, schopné vyhnat terminální květenství. To jsme pozorovali již vloni, nebylo však moc fotogenické, protože nás tehdy na několika rostlinách trápilo jakési padlí, vytvářející na některých částech rostlin nepěkné šedavé povlaky. Nastoupila chemie a padlí se podařilo zlikvidovat a v případě opětného vystrkování drápků okamžitě mořit na minimum.

Rozhodla jsem se sice něco napsat, ale nastoupily pochybnosti, zda naše C. hemisphaerica je správně určená. Jediný doplňující údaj ke jménu, který jsem k rostlině měli, bylo sběrové číslo Johna Lavranose (LAV 30210). Díky němu jsem tedy nakonec uznala, že takový odborník, jakým bezesporu je J. Lavranos, asi věděl, co v přírodě sbíral. A proč jsem pochybovala ? C. hemisphaerica má totiž svoje dvojnice v podobě druhů C. intermedia, C. cremnophilla, C. montana a C. pseudohemisphaerica. Nezbylo, než prostudovat vzhled a výskyt těchto druhů a porovnat s naší rostlinou a jejím oficiálním popisem. Nakonec jsem hlavně díky květenství a plně otevřeným květům usoudila, že rostlina je pravděpodobně určená správně – ostatní druhy mají buď jiný tvar květenství či květů, nebo jinou barvu petal.

Mohu tedy dodat několik encyklopedických informací (zdroj: publikace Crassulaceae od U. Eggliho a Crassula od G. D. Rowleyho). C. hemisphaerica se vyskytuje v oblasti Succulent Karoo (oblast, zasahující do dvou kapských provincií Western Cape a Eastern Cape). Patří mezi přisedlé druhy, i s květenstvím měří maximálně 15 cm do výšky a růžice s imbrikátními listy (položenými na sebe ve stylu střešních tašek), rozloženými do stran vytváří jakousi pomyslnou polokouli, čímž se vysvětluje latinské jméno druhu (hemisphaerica = polokulovitá). Listy jsou na horní straně hladké, pokryté tmavšími tečkami, na spodní straně jemně sametové, zbarvené dočervena. Na okrajích najdete sklovité tuhé chloupky, viditelné hlavně na makrofotografii. V tuto dobu se z prostředku růžice zvedá na krátké lodyze květenství – lata s pohárkovitými květy, jejichž bílé petaly, krátce srostlé u báze, se otevírají do stran. Jelikož jsem si nechala 2 rostliny, pochopitelně se pokouším o nějaké sprášení. Pod spodními listy je již připravena odnož, která se začne vyvíjet velmi pravděpodobně po odkvětu.

Už vloni se mi podařilo sklidit pár semen, která jsem právě dnes vysela, ani ne tak proto, abych měla více rostlin, jako spíš proto, abych vyzkoušela, zda budou klíčit. Stejně, jak nás znám, je zase někomu rozdáme…   R.

Summary:

Description and experiences with growing of Crassula hemisphaerica from RSA.

Fotografie 2:

1. Crassula hemisphaerica - květenství (inflorescence)

2. Crassula hemisphaerica

3. Crassula hemisphaerica - listy (leaves)

c.-hemisphaerica-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář