Jdi na obsah Jdi na menu
 


Crassula deltoidea

29. 7. 2007

                   Crassula deltoidea Thumberg


Obrazek

 

 

  

Fotografie 1:

1. Listy formy s drobnějšími listy (Leaves of form with smaller leaves)

2. Květenství (Inflorescence)

3. C.deltoidea - forma s drobnějšími listy (Form with smaller leaves)

..................................................................................................


Původně jsem vám chtěla nabídnout obecný článek o květech všech Crassulaceae, ale pak jsem to vzdala, bylo by to moc chaotické, zestručnělé a asi by to udělalo medvědí službu. Spíš si v budoucnu vyberu nějakou užší část, třeba geograficky omezenou skupinu. Do obecného článku by se asi moc fotografií nevešlo a vyprávět o něčem, co bych vám ani nemohla ukázat…Raději se budu věnovat konkrétní kytce, která stojí za zmínku a protože se líbí mně, mohla by padnout do oka i vám.

Rod Crassula asi znáte a určitě jste se s nějakým zástupcem tohoto rodu někdy setkali. Nevím jak vy, ale já osobně jsem začínala s darovanou bonsají neuvěřitelně odolného druhu Crassula ovata (nesprávně portulacea). Je to jedna z nejtolerantnějších rostlin, které se dají od mládí tvarovat do kýžených tvarů a množí se z každého odpadlého kousku (lidově takovým kytkám říkáme „držák“ J). I když má původní bonsaj už nežije, mám novou, vypěstovanou ze zavčasu uštíplé přebytečné větvičky. A budiž mi pěstovatelským vroubkem, že ta původní zašla „díky“ mé liknavosti a nevšímavosti. Jinak C.ovata doporučuji všem, kteří se sukulenty teprve začínáte. Pokud jste se s ní také setkali, vězte, že krasulka, kterou jsem si pro dnešek vybrala je její miniaturní příbuznou.

Crassula deltoidea v přírodě najdete na území Jihoafrické republiky v provinciích Severní Kapsko a Západní Kapsko. Je snadno rozpoznatelná od svých příbuzných, listy variabilní délky od 1 do 2cm a šířky od 0,5 do 1,5cm jsou z vrchní strany podélně vyduté (směrem ven) a ze spodní strany vypuklé (směrem dovnitř). Jsou zakončené špičkou a povrch šedozeleně zbarvených listů je potažený bílým voskovitým povlakem. Pro toho, komu nestačí fotografie, zjednoduším komplikovaný popis tím, že listy mi připomínají špičky klasických venkovských dřeváků, otočených dnem nahoru. U báze jsou zúžené a přisedlé ke stonku. Staré listy na spodní části stonků v období sucha zasychají a já osobně je z rostliny odlamuji (pokud to jde).

C.deltoidea nakvítá v období od konce jara až do půlky léta. Nízké, rozvětvené květenství nese velké množství drobných světlých kvítků. Rostlině stačí obyčejný propustný substrát pro sukulenty a nevelká nádoba, v které vydrží léta. Já osobně C.deltoidea občas zalévám i v zimním klidovém období, pochopitelně až po důkladném proschnutí po předchozí zálivce.

Pokud by se vám někdy stalo stejně jako mně, že se seschne od báze až příliš (nebo naopak odhnije), lze rostlinu přeřízkovat a zakořenit vrcholové větvičky.

Pokud také máte, nebo si naopak pořídíte podle mého názoru vzhlednou C.deltoidea, bude vám pravděpodobně dlouhá léta dělat radost a nemusí ani nakvést, tak jako v současných dnech ta naše. R.

 

Summary:
Description and experiences with growing of south-african Crassula deltoidea.

Fotografie 2:

1.+ 3. Květenství (Inflorescence)

2. Crassula deltoidea

Obrazek



 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář