Jdi na obsah Jdi na menu
 


Crassula alstonii

11. 5. 2014

 

Crassula alstonii Marl. (1910)

c.-alstonii-1s.jpg

    

Fotografie 1:

1. Crassula alstonii

2. Detail povrchu starších listů

3. Detail povrchu nejmladších listů

............................................................................

Pro malé kompaktní krasulky jsem měla vždycky slabost a „luxus“ skleníku se zimním provozem mi umožňuje podobné miniaturky pěstovat. Řada z nich totiž patří k druhům, rostoucím v zimě, a tak i v tuto dobu vyžadují zálivku, která by bez dostatku světla vedla k deformaci kompaktních těl. Crassula alstonii pochází se severu Namaqualandu, což je oblast na západě Jihoafrické republiky, zasahující od provincie Západní Kapsko, přes provincii Severní Kapsko až do Namibie. Od jihu k severu přes Namaqualand vede magistrála, spojující JAR s Namíbií. Tato pouštní oblast při pobřeží s Atlantickým oceánem je odkázaná na krátké zimní srážky, kdy se z pouště promění v jednolitý kvetoucí koberec, aby se pak zanedlouho zase poslušně vrátila do původního vyprahlého stavu. Zde tedy mezi bílými křemennými valouny najdete kromě jiného supersukulentního také malé bílé hlavičky Crassula alstonii.

Poprvé jsem tuto krásnou rostlinu v reálu obdivovala ve sbírce Jardy Hušnera, který neváhal a daroval mi čerstvá semena na vysetí. Klíčilo to krásně, jednotně, pak celý výsev prošel zatěžkávací zkouškou první zimy, což u nás většinou bývá zkouškou nikoliv odvahy a cti, ale spíš životaschopnosti a odolnosti. Zůstaly dvě rostlinky, z nichž ta slabší také po čase svůj marný boj o život vzdala. Ta poslední drží už asi 4. rokem, kvete, teď naposledy s lidskou pomocí i plodí, ale je vidět, že by potřebovala trochu jiné podmínky. Na krátce chlupatých, hustě nahloučených listech mušlovitého tvaru se objevují rezavé skvrnky, které asi svědčí o nevhodném zalití „na list“. Je to pochopitelné, při množství rostlin, které se teď zalévají, nemám bohužel čas na to zalévat kytku po kytce a nezbývá mi, než vzít kropáč. Pak se snadno stane, že pokropím i ty, které jsem původně nechtěla. Myslím si, že u některých rostlin to nevadí, i když mají zrovna klidové období, udržovací troška vody jim možná i prospívá. Bohužel u kompaktních růžicových rostlin s chloupky na listech to je ke škodě věci.

Nezbyde, než nevzhledné listy nechat odrůst, nebo semena, sklizená nedávno ze zaschlého květenství znovu vysít a další rostliny pěstovat jinak – nemilosrdně je oddělit od skupinky dalších krasulek a vodu úplně vynechat. R.

Fotografie 2:

1. Kvetopucí Crassula alstonii

2. Květy

c.-alstonii-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Go west?

(Otík, 12. 5. 2014 0:37)

To je zajímavé, právě dnes jsem se vrátil k pokusu určit krasulu, kterou jsem fotil ve Warmwaterbergu a říkal jsem si, ze pro C.alstonii je to příliš západně...
Co ty na to, Radko?

Re: Go west?

(Emerson, 12. 5. 2014 0:38)

Chtěl jste říci východně, Otíku, ne?