Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cotyledon elisae

5. 7. 2007

                      Cotyledon elisae van Jaarsveld


Obrazek

 

  

Fotografie 1:

1. Listy (Leaves)

2. Květenství (inflorescence)

3. Detail květu (Detail of flower)

.................................................


Původně měl tento článeček patřit do Werbáře s tajenkou, protože tato rostlina z naší sbírky neměla donedávna druhové jméno, jen lokalitu na jmenovce. Ale jelikož vy stejně nepíšete a nepíšete (jak Jirka bohužel předpovídal), měla jsem nakonec štěstí v tom, že jsem tento kotyledon zahlédla v nedávno zapůjčeném čísle časopisu Bradleya z roku 1997. Nově ho zde popsal Ernst van Jaarsveld a Daryl Koutnik. Cotyledon elisae dostal jméno na počest paní Elise Bodley, vynikající botanické ilustrátorky rostlin rodů Cotyledon a Tylecodon a dalších jihoafrických rostlin. V přírodě byl objeven v oblasti Table Mountain v jižním Kapsku (RSA).

Rostliny rodu Cotyledon se od svých příbuzných rodu Tylecodon ze stejné čeledi Crassulaceae liší tím, že zůstávají olistěné celý rok, jen v období sucha mírně zasychají spodní staré listy. Tylekodony oproti nim mají listy jen ve vlhkém období, v době sucha přežívají v bezlistém stavu (u nás od půlky jara do konce srpna). Sukulentní listy má C.elisae zajímavé, jsou zakončené červenou hranou od špičky až do půlky délky listu a tato linka kontrastuje se žlutozeleným jemně obrveným povrchem, který je na omak lepivý a zachytává na sobě kdejakou nečistotu či písek. Rostlina se záhy sama větví; vrcholové části větviček jsou světlezelené, starší části dřevnatí a jejich kůra je hnědá. Koncem našeho jara se na vrcholech větví objeví nové vzpřímené a rozvětvené květenství. Jednotlivé hodně velké zvonkovité květy se sklánějí dolů, koruna je sytě oranžovočervená a ven z ní trčí žluté tyčinky. C.elisae je samosprašný, stačí jen trochu promnout květy, jistější je sprášit mezi sebou navzájem. Vytvoří se protáhlé semeníky, které po dozrání podélně pukají, rozevřou se a sypou drobná hnědá prachovitá semena.

Pěstování tohoto kotyledonu je velmi jednoduché, je spokojený s obyčejným substrátem pro sukulenty a skrovnou zálivkou v sezóně. Přes zimu mu můžete sem tam „cvrnknout“ trochu vody, aby nepřišel o většinu spodních listů. Výsev je trochu složitější, čerstvá semena sice celkem bez problémů klíčí, vyklíčené rostlinky jsou však dlouhou dobu velmi drobné a tím také ohrožené plísněmi a larvami smutnic. To je však asi jediné mínus, jinak vše hovoří pro to, aby jste to s C.elisae zkusili i vy. R.

 

Summary:

Desription and experiences with growing of south-african Cotyledon elisae from family Crassulaceae.

Fotografie 2:

1. Květenství (Inflorescence)

2. Květ (Flower)

3. Celá rostlina (Whole plant)

Obrazek



 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

rastliny

(siska41, 7. 7. 2007 17:20)

dakujem za odpoved...obe poznam,od P.Pavelku uz mam par veci a chystam sa tam osobne,firmu Specks chcem tiez vyskusat cez priatelku v Mnichove,ta doprava na Slovensko je vrazedna,myslim cenovo...ale maju nadherne rastlinky a hlavne moje vysnivane monadenium globosum...krasnu sobotu zelam...Katka.. :o))))

Rostliny

(siska41, 7. 7. 2007 6:48)

Snad to tady můžu napsat,pěstitelských firem je vcelku dost ale mě se osvědčily česká http://www.palkowitschia.cz/sukulenty/index.htm a ta o které jsme tady mluvili německá http://www.specks-exotica.com/ ,tam se dají sehnat opravdové rarity .Ale připravte se na hodně "slušné" :-) ceny...

Pepa

(siska41, 6. 7. 2007 20:55)

Dobry vecer...chcem sa opytat,u koho si objednavate specialitky?...ja uz som v Cechach vyskusala par pestovatelov,rada spoznam zase niekoho ineho...dakujem...Katka

tak

(Pepa, 6. 7. 2007 17:07)

...to je smůla,no...teď jsem se díval na jejich stránky a skutečně,spousta "špeků" je už vyprodána.Já jsem tam objednával své rostliny prakticky hned po otevření online prodeje.Teď už tam chybí skoro všechny tylecodony,adenia a některé vzácnější euforbie.Ale co vím z minulých let,tak během sezony párkrát doplňuje nové rostliny.Snad Gypsophily doveze... :-)

Kytky

(Radka a Jirka, 6. 7. 2007 12:58)

Jak jsme slíbili (vyhrožovali), tak jsme učinili: každý den troška do mlýna (jen po dobu Jirkovy dovolené). Mimochodem Jirka dostal k narozkám další Raphionacme, jen co kytka vykvete, hned to bystře zvěční.
A ještě k D.gypsophila, než jsme se rozhoupali ke koupi, asi nám ji vyprodali :-(...Uvidíme příští týden. Radka

Hmmm..

(Pepa, 6. 7. 2007 12:07)

..řečeno slovy klasika - "Vy nás ale zásobujete,pane Karfík!"...
Jedna zajímavější rostlina než druhá..:-)
Opět pěkný článek o zajímavé rostlině.Už teď se těším na další...zřejmě jich máte "na skladě" neúrekom...Díky.Pepa