Jdi na obsah Jdi na menu
 


Coccinia sessilifolia

12. 4. 2008

           Coccinia sessilifolia  (Sonder) Cogniaux

Obrazek

 

  

Fotografie 1:

1. Kaudex v těchto dnech (Caudex today)

2. Mladé výhonky (Young stems)

3. C.sessilifolia vloni (C.sessilifolia in last seassion)

4. Vrchol stonku (Top of stem)

...........................................................................................

Už delší čas se chystám napsat článek o nějaké tykvičcce. Jak už asi tušíte, jedno z mých pěstitelských období bylo totiž „tykvovité“(svůj k svému J ), neboli shánění zajímavých rostlin (převážně lián s kaudexy) z čeledi Cucurbitaceae. Nejznámější je pochopitelně druh  Kedrostis africana proslavený tzv. „okurkovou metodou“ Honzy Gratiase.

V těchto dnech se začíná budit po zimě jedna velmi pohledná tykev se zatím nezvykle pravidelně kulovitým kaudexem a atraktivně tvarovanými listy – Coccinia sessilifolia. Rostlinu jsem získal před již 7 lety od koho jiného, než nedostižného pana Tomandla, jako malý semenáček. Coccinia každý rok na jaře vyžene celkem robustní stonek s hustěji umístěnými a rozeklanými listy. Jak tak roky jdou, je těch stonků více a více, růstové vrcholy se stěhují po vrcholu kaudexu a letos to vypadá, že vyrazí i ze dvou od sebe vzdálených místech. To bude zřejmě konec kulovitosti kaudexu, který se zřejmě začne tvarovat podle jiných, sobě vlastních pravidel.

Kontrolou v literatuře jsem zjistil, že rod Coccinia je menší, asi 30 členný rod z jižní a jihovýchodní Afriky, s jedním zástupcem i v Indii. Zrovna tento druh – Coccinia indica, je zajímavý svými lěčebnými schopnostmi, v posledních letech se extrakty z této tykve úspěšně používají při léčbě cukrovky (inu sukulenty budiž pochváleny). Jiné coccinie se, jak už je v Africe zvykem používají k jídlu. Např. z Coccinia trilobata, kterou shodou okolností také pěstuji, se jedí uvařené listy. Popisovaný druh C. sessilifolia, v překladu „s přisedlými listy“, roste na jihu Afriky v Namibii a JAR. U nás naštěstí dodržuje letní vegetační cyklus, takže je z něj poměrně snadno pěstovatelná rostlina. Na konci vegetace někdy v září-říjnu nadzemní část zcela zaschne, energie se přesune do zásobního orgánu a přes zimu odpočívá zcela na sucho při relativně nízkých teplotách pod 10°C.

Listy členěné do 5 hlavních laloků jsou navíc ještě dále nastříhané do střapatých okrajů. Na spodní straně jinak hladkých a barevně jednotně svěže zelených listů vystupuje výrazná nervatura. V místech skutečně dobře přisedlých listů vyráží i jednotlivé úponky typické pro liány a prozrazující touhu rosliny se po něčem vinout. Zásobní orgán - kaudex má zajímavou hluboce zvrásněnou světlou borku. Samotné výhony mohou podle literatury dostahovat až 5m délky, což napovídá o velmi silných dospělých rostlinách s pravděpodobně úctyhodně velkými kaudexy. Toho je ovšem můj exemplářík zatím dost dalek, nijak jej nepřehnojuji, což by jistě vedlo k větším přírůstkům zelené hmoty i kaudexu. V aktuální knize J.Gratiase o kaudexech a pachykaulech (blíže někdy v recenci na ZL), je zajímavá zmínka o možnosti množení této coccinie z řízků, které mají bez problémů zakořenit ve vodě. Určitě letos vyzkouším, rostlinka si samozřejmě zaslouží nějaké potomstvo, byť takto vegetativně vytvořené. Ke květům jsem zatím nedospěl (možná je to způsobené i asketickým pěstováním), květy mají být samčí a samičí, a po opylení mají narůst nečekaně velké plody až 3x8cm, červené barvy se zelenými ťupkami.

Doufám, že Coccinia sessilifolia nebude poslední tykví na ZL, jenom si v nich musím udělat větší pořádek (poztrácené jmenovky apod.) a počkat si na květy a plody, které by v některých případech mohly významně napomoci při určování některých tykvovitých zapeklitostí v naší sbírce.    J.

Summary:

Description and experience with growing of plant from family Cucurbitaceae - Coccinia sessilifolia.

Fotografie 2:

1. Rostlina na začátku sezóny (Plant in start of growing seassion)

2. C.sessilifolia

3. Stonek před zaschnutím (Stem before the end of growing seassion)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář