Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cistanthe sp., Chile

15. 7. 2007

                       Cistanthe sp., Chile

Obrazek

 

  

Fotografie 1:

1.+ 2. Cistanthe sp., Chile

3. Květenství (Inflorescence)

...........................................


A už tu máme první hrobeček v řadě. Snad jich nebude příliš mnoho, to by byla docela smutná rubrika. Jak už to tak v životě bývá, uvědomíte si, co jste měli, až když o to přijdete a platí to nejen o lidech, ale i rostlinách.

Před lety se ke mně dostalo pár semínek, přivezených z dalekých chilských končin. Vůbec jsem netušila, co by z nich mělo vylézt, byla k tomu jen poznámka, že je to nějaký sukulent.

Vyklíčilo jedno jediné, a tak byla na světě drobná záhadná rostlinka s mírně tloustnoucím kmínkem a sukulentními listy. Listy přirůstaly, ještě více tloustly a navíc dostaly velmi zajímavé zbarvení světle zelenomodré barvy a růžovým tečkováním. Literaturu jsem neměla, takže jsem dlouho netušila, co vlastně mám. Později se mi dostalo do ruky jedno z čísel slovenského Atlasu sukulentov a najednou koukám, že jedna z rostlin na fotografiích jako by z oka vypadla té mojí.

V názvu bylo pro mě tehdy absolutně neznámé jméno Cistanthe.

Dnes už vím, že je to jihoamerický rod, náležející do čeledi Portulacaceae. Bylo do něj zařazeno množství rostlin, dříve patřících k rodu Calandrinia. Některé z nich jsou aspoň v mých sukulentních očích dost vzhledné kytky třeba i s ojíněnými listy, a co teprve, když vykvetou! Cistanthe, které jsem tehdy vypěstovala, rozkvetlo fialovým květem o průměru zhruba 2 cm. Květů bylo připraveno více, otevíraly se postupně, takže mi daly šanci pokusit se o umělé sprášení. K mé velké radosti se po čase objevila i tmavá makovitá semena v semenících. Ta jsem se později na několikrát pokusila vysít, ale většinou nic nevyklíčilo a když už, byly to neduživé rostlinky, o které jsem v tehdy pekelných podmínkách našeho foliovníku brzy přišla. Dodnes mě to mrzí, že jsem se výsevům nevěnovala pečlivěji, protože hned následující zimu mi původní Cistanthe odešlo. Nevím, zda to bylo nevhodným zimováním, nebo přirozeným zánikem rostliny jako možné letničky po jedné sezóně. Ať to bylo, jak to bylo, stejně mě to štve a dnes o to víc, že vím o možnosti řízkování ještě za života rostliny nebo o dlouhé době klíčivosti semen chilských rostlin.

Opouštím první mohylku s vědomím, že nic není věčné a s vědomím nutnosti se více věnovat i třeba neznámým „obyčejným“ rostlinám, abych měla lepší pocit, že jsem udělala vše, co jsem mohla … R.

 

Summary:
Article about no longer living Chilean plant Cistanthe sp. from family Portulacaceae.

Fotografie 2:

1.+ 2. Květ (Flower)

3. Detail středu květu (Detail of flower)

Obrazek




 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Přesně stejná kytka jako ta moje, prosím o radu

(Fanda, 29. 5. 2016 21:07)

Já mám nejspíš přesně stejný druh. Název rostliny jsem nevěděl až do té doby, než jsem viděl fotky na této stránce. Přesně stejné pokroucené, zabarvené, ojíněné, tečkované listy. Stejný stonek. Stejná barva a tvar květů. Stejné kalichy a květní stopky. Taky mi rostlina vytvořila semena a poté po několika měsících, v zimě, umřela. Rostlinu jsem dostal od mého strýce, který pěstoval sukulenty a kaktusy. který ji nejspíš dostal od jeho kamaráda cestovatele a pěstitele a chovatele. Semena jsem sklidil v devadesátých letech, myslím, že asi kolem roku 1994. Od té doby mám semena schované. Mám schované i celé plody s kalichy a stopkami, proto můžu porovnat s fotkami. Čili mám asi 20 let stará semena. Před pár dny jsem pár z těch semen vysel. Prosím o rady, jestli je ještě naděje, že by semena mohla vyklíčit, jak postupovat. Chtěl bych ta semena dát někomu zkušenějšímu. Prosím, ozvěte se. Byla by opravdu škoda o tak nádhernou rostlinku přijít.

Pomníčky

(Radka, 16. 7. 2007 21:06)

Proto já říkám, řezat, odnožit, vysít, prostě jak už jsem psala Pepovi, jedna kytka je riziko, 2 už mírná jistota. Já svůj zelený herrei, jen jak to šlo, rozdělila na 2 a pak na 3 (ten třetí Jirka nakonec vyměnil za cibulku z J.Ameriky). I z toho červeného si včas odlomte napitý list či raději 2, ať nenásleduje nečekaně svého zeleného kolegu. Radka

:o(((

(siska41, 16. 7. 2007 21:01)

ach joooo...mne odislo adro herrei zelena forma...jeden den to bola este nadherna rastlinka,druhy den som v kvetinaciku nenasla takmer nic,myslim,ze ho polozila nejaka plesen...tak mi slzy tiekli ako hrachy,toto adro sa mi podarilo zohnat po dlhom case hladania a je zvlastne,ze cervena forma sa este stale drzi...klepem si na hlavu,aby to tak bolo aj nadalej...asi vsetci mame svoje pomnicky a je nam luto,ze tie rastlinky odisli...co uz....zivot je aj o tom... :o))