Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cistanthe grandiflora

19. 1. 2008

Cistanthe grandiflora (Lindley) Carolin & Hershkovitz

Obrazek 

  

Fotografie 1:

1. Cistanthe grandiflora, Los Andes, Chile

2. Cistanthe grandiflora, Los Andes, Chile

3. C. grandiflora - květ (flower)

.....................................................................


Před dvěma lety jsem dostala od jednoho zahraničního cestovatele semena z jeho cesty po Chile. Na obálce bylo napsáno Calandrinia, Los Andes. Přiznám se, že v poslední době začínám mít raději semena z rostlin neurčených, protože pokud je aspoň trochu času, je to pak docela dobrodružství, když se pokusíte rostlinu dourčit. Vyklíčení, první pravé listy, první náznak květenství, otevření květu, na každou novou nápovědu se u kytky těším jako malé dítě.

Po vyklíčení chilských semen bylo brzy jasné, že se nejedná o nějakou bylinnou kalandrinii, jakých je poměrně hodně, na rostlinkách byly zřetelné dužnaté listy a brzy i náznak tloustnutí kořenu. Skvělé, ukazovalo to na skupinu kalandrinií, které byly před časem přesunuty do rodu Cistanthe. Na konci první sezóny rostlinek jsme museli všechny „sbírkovky“ přesunout do domu, ve foliovníku na ně byla už moc velká zima a polykarbonátovník u domu zatím vypadal jako vypuštěný nekrytý bazén. U oken zas tolik místa nebylo, takže i semenáčky kalandrinie z Chile skončily v místnosti na místě, kam se slunce vůbec nedostalo. V okamžiku přenášení rostlin do dokončeného „skleníku“ jsem si všimla, že se kalandrinie mírně „vytáhly“ z nedostatku světla. Nebyl na ně hezký pohled. Nemilosrdně jsem jim vytáhlé vrcholy stonků uštípla, i když jsem netušila, jak a jestli vůbec se s tím vyrovnají. Jejich růst se zastavil, každé zůstalo několik zelenorůžových listů na krátkém špalíčku stonku. V příznivých světelných podmínkách nového příbytku se začaly dít věci! Listy se vybarvily do nádherné fialovorůžové barvy a zřetelně „přitloustly“. Rostlinky jsem občas zalila, musela jsem předpokládat, že mají zakódovaný růstový cyklus jižní polokoule. Báze semenáčků postupně nabyly nadějných rozměrů, zkrátka vylouply se z toho hodně vzhledné kytky. Nové růstové vrcholy si dávaly na čas, bylo jasné, že kalandrinie všechnu sílu pro jistotu začaly shromažďovat v tlustém kořenu. A dáte mi asi za pravdu, že o to nám sukulentářům hlavně jde.

I když mám občas mezi oblíbenými rostlinami z čeledi Portulacaceae mírný zmatek, oko každého, kdo byl u nás na návštěvě, neomylně skončilo na kalandriniích z Chile. Občas padaly i dotazy, co je to za pěknou euforbii. Přebytečné rostlinky se brzy rozprchly ke známým a kamarádům, u mě zůstaly 4 nejvitálnější sbírkové kousky. V létě dostaly občas trochu vody a viditelně se začaly probouzet až koncem léta. V listopadu se u jedné rostliny objevilo květenství a nakonec i docela velký, růžový květ s fialovočervenými prašníky. Ve dnech s krutou inverzí se květ nikdy neotevřel úplně dokořán, ale na konci květenství už „čekala“ další poupata.

Přišel čas na určení rostliny. Nemusela jsem moc dlouho hledat, abych na stránkách jednoho chilského webu objevila rostlinu Calandrinia grandiflora, která jako by těm mým z oka vypadla. Pravda, stonek byl o dost delší a listy zelenější, ale předpokládám, že v chilské přírodě kytku nikdo záměrně netrápil zaštipováním, jako jsem to svým rostlinám dělala já. Podle Eggliho encyklopedie si stačilo najít, že Calandrinia grandiflora je dnes vlastně synonymum pro Cistanthe grandiflora a bylo rázem po záhadě.

Další poupata zaschla, ale nevadí, dnes už má Cistanthe grandiflora nachystaná další. Je jen škoda, že nevykvetla žádná z dalších rostlin, takže semena letos asi nevyrobím. Ale nevadí, důležité je, že jsou kytky asi spokojené a staly se ozdobou mé portulakovité sbírky. R.


Summary:

Description and experiences with growing of Cistanthe grandiflora from Chile.


Fotografie 2:

1. Cistanthe grandiflora, Los Andes, Chile

2. C. grandiflora - květ (flower)

Obrazek



 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář