Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ceropegia simoneae - obcházecí lahůdka

9. 12. 2012

 

Ceropegia simoneae Rauh (1993) – obcházecí lahůdka

c.-simoniae-1s.jpg

    

Fotografie 1:

1. Nový stonek na starém u C. simoneae

2. Ceropegia simoneae

......................................................................................

Abych vysvětlila svůj rádoby vtipný titulek u dnešního sukulentu: nemohu sice mluvit za ostatní, ale když jsem C. simoneae zahlédla, dostala jsem na ní chuť. Pochopitelně neplánuji pořádat nějaké vegetariánské hody, nakonec ani nevím, zda tato ceropegia není jedovatá. Myslím to tak, že jsem zatoužila zkusit ji pěstovat, pozorovat při růstu a třeba ji dovést až do květu. Už jen základ – stonek s pravidelnými hrbolky, výstupky a listy na jejich koncích ve stylu známější C. armandii či C. petignatii je velmi fotogenický a když k tomu přidáme ještě neobvyklou sivou barvu mnou obdivované formy C. simoneae, nemůžete se asi mé tužbě divit.

Tento druh popsal Werner Rauh před 20 lety a zařadil jej do své slavné dvojdílné knihy o madagaskarské sukulentní flóře (vyšla 1998). Zde se pak můžeme dozvědět několik základních informací.

Pod zemí se vytváří nevelká hlíza, základní stonek hnědozelené barvy pokrývají zřetelné hrbolky, zahnuté mírně nazpět. Internodia mají zhruba půl centimetru, nesukulentní listy na koncích hrbolků brzy zasychají a opadají. Kromě těchto základních stonků se v období s přísunem srážek na rostlině objevují i diametrálně odlišné stonky, tenké a ovíjivé – literatura uvádí délku až třeba 2,5 m. Ty později nesou trubkovité květy. Pro ně je typické baňkovité rozšíření ve spodní části a absence vibrujících vlasů na okrajích cípů koruny, příznačných pro další ceropegie. Místo nich se ve větru hýbou tenounké prodloužené cípy.

Možná jste si všimli rozporu v popisu rostliny. V oficiálním popisu se mluví o hnědozelené barvě stonku a já se rozplývám nad barvou sivě zelenou. Před několika lety se totiž u některých prodejců a pěstitelů objevila světle zelená forma C. simoneae. Při podrobném zkoumání zjistíme, že stonky této formy pokrývá otíratelný tenký povlak. Jinak je vše stejné, jen snad květ je mírně vybledlejší. No a to je právě ta lahůdka, které jsem musela nějakou dobu trpělivě odolávat při návštěvách některých sbírek, jen ji třeba i mlsně obcházet a počkat si, až se majitelé rozhodnou pro uvrhnutí rostliny na trh, lačnící po novinkách a neobvyklostech. Já osobně s tímto nemám problém a klidně si počkám, protože jsem toho názoru, že pokud po nějaké rostlině trpělivě prahnete, nakonec si k vám cestu najde a je jedno, jestli to bude zítra, pozítří nebo za pár let. R.

Fotografie 2:

1. Ovíjivý tenký stonek, nesoucí květy

2. Květ C. simoneae

c.-simoniae-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

dongdong

(wengdongdong, 21. 3. 2016 4:20)

<a href="http://www.louisvuitton-borse.it"><strong>louis vuitton borse</strong></a>

dongdong

(dongdong, 21. 3. 2016 4:18)

http://www.ghdflatiron.com