Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ceropegia conrathii

8. 5. 2010

Ceropegia conrathii Schlechter

 

Obrazek


   

Fotografie 1:

1. Ceropegia conrathii, Lala Nek, Natal

2. Květy C.conrathii (The flowers of C.conrathii)

...............................................................................................


Každý, kdo se začne zajímat o hlíznaté ceropegie a brachystelmy, musí dříve nebo později narazit i na Ceropegia conrathii. Je to jedna z „vyvolených“, které se na rozdíl od dalších desítek pro nás neznámých druhů s tímto habitem v našich sbírkách čas od času objeví. Původem jsou většinou ze Specksovy distribuční firmy, věnuje se jí i tkáňová kultura R.Wellense a kdo má hodně bystré oči, může ji objevit v nabídce jednoho českého pěstitele při chrudimském Zavírání sezóny.

Proč je zrovna tahle ceropegie známější než ostatní? Podle mého názoru za to může několik vlastností, které jsou všechny velmi kladné a sympatické. Nebudu je počítat, jen je vyjmenuji: například je zatahující, čili její výhonky jsou jednosezónní a zasychají až ke hlíze. Dále je hezky-česky multivýhonková, tj., čím starší a větší hlíza, tím víc výhonků na jejím temeni raší. Tím se napomůže další vlastnosti – její výhonky jsou v podstatě krátké (tak do 20cm) a hlavně nepopínavé. Tím vším je to taková ukázněná rostlina, se kterou nejsou ve sbírce problémy typické pro ostatní ceropegie, které pořád někam lezou nebo visí. Další ještě více efektní vlastností je, že se její květy otevírají téměř najednou. To má za následek, že na starých rostlinách s více jak 10 stonky, které jsou z počátku vegetace velmi krátké, se vytvoří (právě v těchto dnech) až nepochopitelný chomáč typických květů. To už pak za pořízení rostliny stojí a kde je poptávka, tam je i nabídka.

Mám dvě mladé rostliny – jednu lokalitní od Roberta Maijera a druhou právě z Chrudimi. Ta první přišla jednou o svou hlízovitou brambůrku (cizí substrát v kombinací s větší zálivkou) , ale šla úspěšně nařízkovat z výhonku a roste dál. Od té doby si dávám větší pozor na dlouhodobé přemokření a zatím je to v pořádku. A právě tahle lokalitní rostlina v těchto dnech poprve nakvítá. U těch, kteří znají buď z vlastní zkušenosti nebo z fotek onen hustý chomáč otevřených květů těsně nad kaudexem, to asi vzbudí útrpný úsměv, ale já jsem rád, že mi kvete a že to bude každým rokem lepší a bohatší.

Rostlina pochází z Jihoafrické republiky, z oblastí KwaZulu-Natal, Gauteng a severní provincie. V dospělost má plochý, až deseticentimetrový kaudex, který roste na povrchu substrátu, který nese větší množství krátkých sezóních výhonků. Listy jsou sukulentní, 1x3cm, se špičkou a zvlněnými,brvitými okraji. Jsou světle zelené bez kresby, pouze při přebytku slunce se na spodní straně vytvoří červená linka v ose listu. Květy jsou takové architektonicky jednoduché v barvě zelenožlutobílé, někdy se opět objeví červenavé tóny. Literatura popisuje ještě jednu informaci, je blízce příbuzná jinému druhu – Ceropegia floribunda s výskytem v Botswaně, která je však popínavá. Množení je pochopitelně přirozeně semeny, lze ji však úspěšně i řízkovat. J.


Summary:

Description nad experiences with growing of tuberous Ceropegia conrathii.


Fotografie 2 - Ceropegia conrathiiObrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Rady zrady

(Jirka, 5. 6. 2012 7:15)

Ono s tím raděním to není vždy tak jednoznačné. Něco poradíte, on to dopadně špatně a kdo za to může? Navíc nejsme ani nechceme býr poradnou, na to jsou specializované weby například diskusní fóra, kde platí - víc hlav víc ví.
Ohledně pěstování hlíznatých ceropegií žádný větší problém nevidím, mě postupně kvetou všechny, pokud přesáhnou určitou 2-3cm velikost a pak už každý rok. Samozřejmě čím větší hlíza, tím bohatší násada květů. Žádné fígle nemám, hlavní je aby hlíza byla zdravá, kořeny funkční a zálivka občas s hnojivem na květ. Marně přemýšlím, kde je Váš problém, "chrudimské rostliny" mívají problémy s kořenovkou, nebo možná ve vegetačním cyklu - kytka by si měla přes zimu odpočinout v bezlistém stavu.
Jinak chystám se napsat článek o hlíznatých ceropegiích do slovenského časopisu, tak tam bych se o zásadách jejich pěstování víc rozepsal.

Je možné třeba nějak doplnit rady k pěstování?

(MB, 4. 6. 2012 19:24)

Mám taktéž jednu rostlinu z "Chrudimského zdroje". ;-)
Leč nekvete mi. Už druhým rokem... A hlíza je velká dostatečně.
Předpokládal jsem, že se v článku dozvím nějakou fintu, ale ono tu je vlastně proklatě málo informací k pěstování, jen obecné - nepřelévat...