Jdi na obsah Jdi na menu
 


Callisia navicularis

29. 12. 2007

   Callisia navicularis (Ortgies) D.R.Hunt –mexická sukulentní voděnka

Obrazek

 

ObrazekJestli se nemýlím, dnes asi poprvé na ZL zabloudíme do zvláštní čeledi Commelinaceae, patřící k jednoděložným rostlinám. Pokud by někomu vrtalo hlavou, jaký je rozdíl mezi jednoděložnými a dvouděložnými, tak se to dá asi nejjednodušeji popsat tak, že při klíčení jednoděložných mají semenáčky jen jeden první – děložní list a dvouděložné rostliny vystrčí při klíčení lístky dva. K jednoděložným patří např. takéObrazek cibuloviny, traviny, ze známějších sukulentů třeba rody Agave, Aloe, Haworthia, Dioscorea, Tillandsia, Dracaena atd. Ale vraťme se poslušně k nakousnutým Commelinaceae.

Tato čeleď v sobě zahrnuje několik rodů méně známých (Aneilema, Tripogandra) a 3 rody, v kterých se už občas vyskytují docela slušně „ztloustlé“ druhy: Callisia, Cyanotis a Tradescantia. Zůstanu v rodě Callisia a v něm jsem si pro Obrazekdnešek vybrala k podrobnějšímu seznámení druh Callisia navicularis, který poprvé v roce 1877 popsal Ortgies jako Tradescantia navicularis, aby ji v roce 1983 D.R.Hunt podle některých znaků přiřadil k rodu Callisia. Rostlinám tohoto rodu totiž chybí zvláštní palisty u báze párových stopek pod květentvím a mají navíc odlišná semena a při opravdu podrobném zkoumání i jiný počet chromozómů. Další, podrobnější rozdělení druhu už byObrazek asi na nás všechny bylo moc.

C.navicularis dnes pochází z východního a severovýchodního Mexika. Řadí se k listovým sukulentům, listy jsou člunkovitého tvaru s ostrou, mírně ven ohnutou špičkou. Zajímavé jsou dva druhy stonků – základní s hustě nahloučenými sukulentními listy a druhé s velkými vzdálenostmi (internodii) mezi objímavými listy. Vzpomínám si, jak jsem dříve protáhlé konce zběsile olamovala v domnění, že se mi rostlina nezdravě vytahuje, netuše, že tyhle stonky mají za úkol se zakořenit, produkovat nové větvičky a hlavně květenství. Letos na olamování nezbyl čas, takže mi konečně Callisia vykvetla fialovými, pro Commelinaceae typicky sestavenými květy.

ObrazekV encyklopedii pana Eggliho je zajímavá poznámka, že první C.navicularis byla nalezena v 19.století údajně v Peru a dlouho pěstovaná v curyšské botanické zahradě, dnes však tento druh neroste ve volné přírodě nikde jinde než v Mexiku.

Nevím, zda má cenu zmiňovat se nějak podrobněji o pěstování, protože můj názor je, že tato rostlina je schopná růst snad ve všem, co jí nabídnete a pokud by nějak chřadla, dá se bez problémů opět nařízkovat a zkusit pěstovat v něčem jiném a jinde. Myslím si, že pokud C.navicularis ještě nemáte, pravděpodobně ji chtě nechtě dříve nebo později zdědíte, naleznete či dostanete darem, stejně jako my dva s Jirkou J.   R.Obrazek

Fotografie:

1.Callisia navicularis

2.Stonky

3.Stonky s dlouhými internodii

4.Odnože na stoncích

5.Listy

6.Květ

7.Zaschlá květenství

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář