Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bursera fagaroides

1. 6. 2007

                            Bursera fagaroides Engler

 Obrazek

 

Fotografie 1:

1. Bursera fagaroides

2. List (Leaf)

3. Květ příbuzné rostliny rodu Commiphora (Flower of plant from genus Commiphora)

..............................................................................................................

I dřeviny mohou patřit mezi sukulentní rostliny, zvláště když jsou vybavené na dlouhá

suchá období zásobními pletivy ve ztloustlých kmenech. Bursera fagaroides z čeledi Burseraceae z oblastí jihozápadu USA a celého Mexika je dnes jedním z nejhojněji zastoupených zástupců xerofytních dřevin našich sbírek. Odlupující se borka na kmeni, tloustnoucím už v mladém věku a vonné silice, které se uvolňují při řezu z ní dělají atraktivní rostlinu pro bonsajisty a bezproblémovou ideální dřevinu pro začínající pěstitele xerofytních dřevin. Já osobně jsem si své bursery vypěstovala z čerstvých semen. Kulatá semena o průměru půl centimetru jsou po dozrání v oranžovočervených obalech, které se snadno ze semen sloupnou, když je namočíme na chvíli do vody. Pak jdou snadno oddělit od vlastního pevného oplodí. Semena jsem zatlačila pod povrch substrátu a po nějaké době jsem se nestačila divit. Z některých semen nevylezl jen jeden klíček, ale hned několik, pěkně od největšího po nejmenší a nebyla to žádná anomálie, protože mi tento jev potvrdili další pěstitelé, kteří už semena bursery někdy vysévali. Rekordem mých semen bylo pět klíčků v jednom semenu. Nejvitálnější byly pochopitelně největší klíčky, ale i ty menší se snažily se svými vrstevníky držet krok. Po roce už se daly mezi semenáčky vybrat více ztloustlí jedinci a dva z nich jsem si nechala ve své sbírce. Mladé rostliny na podzim shodily listy, ale přesto jsem jim čas od času kápla trochu vody i přes zimu, jen tolik, aby hodně rychle stihla voda vyschnout. Abych podpořila tloustnutí kmene, obě rostliny jsem zaštípla v místě, kde jsem je chtěla donutit k rozvětvení. Sestřihání příliš dlouhých větví jsem prováděla i v pozdějším věku, aby rostlina zůstala kompaktní a neproměnila se v nepřehledné vytáhlé roští. Pokud se řez provede na jaře či v časném létě, většina nastimulovaných ustřižených vrcholů větviček se bez problémů dá zakořenit (třeba ve vlhkém písku s perlitem); nové rostliny z řízků nejsou sice tak pachykaulní jako semenáče, ale vhodným tvarováním i z nich vypěstujete hezkou bonsaj. Radostnou událostí v pozdějším životě vaší bursery bude určitě násada prvních květů, jsou sice drobné a nenápadné, ale jdou sprášit mezi sebou a později vytvoří nová semena. Ta dlouho přežívají na rostlině v nenápadném šedozelenohnědém stavu, později začnou měnit barvu a známkou dozrávání je změna barvy oplodí na sytě oranžovočervenou. Pak semena mohou sama odpadnout někam pod rostlinu, takže tomu ve vhodnou chvíli předejděte jejich sklizní. Uvidíte – li někde na rostlinných burzách v nabídce mladé rostliny Bursera fagaroides, zkuste si i vy docela snadno vypěstovat svou vlastní bonsaj a „odpadem“ z ní (vrcholovými řízky) snadno obdarujete všechny, kteří ji i vás budou upřímně obdivovat.    R.

Summary:

Desription and experiences with growing of mexican Bursera fagaroides wrom family Burseraceace.

 

Fotografie 2:

1. Starší řízek (Older cutting)

2. Pachykaul (Pachycaul)

3. Plod (Fruit)

4. B.fagaroides

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

bursera fagaruides

(f. kunc, 30. 3. 2016 10:06)

tak za dalších cca 6 let , co jsem sem psal , mohu říct , že ten můj stromeček přibyl na tloušce kmene , dnes má cca 3 cm .
jinak jsem se pokoušel odstřižené větvičky zakořenit , ale nevedlo se .
taky by mě zajímalo , po jak dlouhé době kvete
a kde se dají koupit semena .
prosím nabídku na
fr.kunc@seznam.cz

bursera fagarodiores ...

(FRK, 15. 8. 2010 12:43)

jooo , taky mám tuhe krásnou rostlinku . kdysi jsem ji dostal a kmínek byl silný jako cca tužka , spíš míň. dneska , asi po 6 letech to odhaduju tak na průměr 1,5 cm .
zdravím
a prima den přeju.
f.k.

Díky

(Radka, 11. 3. 2008 20:17)

Díky za pochvalu, hlavně nepřechválit! :-). Už by to chtělo zase nějaký článek o dřevinách, ale bursery ještě spí a navíc v nich máme ukrutný zmatek (ne vždy se dá věřit tomu, co měly zakoupené bursery na jmenovkách). Už aby vyšla nějaká monografie... ;-)
Zdravím, Rudy, na Moravu :-)

Bursera průměr 10 cm

(Rudolf Grym, 11. 3. 2008 20:00)

Ono se toho hodně nakecá. Mám smenáčky staré 31 let (první cesta Šubík - Říha). Mají průměr kmínku maximálně 6 - 7 centimetrů. Rostliny v přírodě jsou velké stromy a ne všechny druhy burser lze zapěstovat na bonsaje. Co je ale u burser zajímavé, tak je to, že se dají velmi snadno pěstovat doma, měj jsem je 10 let v paneláku.
Jinak se mi Radko ta stránka líbí.
Rudy

Bursera

(Radka, 1. 6. 2007 23:21)

Ten semenáček jsem vysívala (mám dojem) kolem roku 2002, takže je mu kolem 5let. Hodně ho řežu (letos ještě ne, takže má větve trochu delší, než normálně). Jak by mohla být stará 10cm Bursera se netroufám říct, záleží i na tom, zda byla z přírody či pěstovaná u nás. Ale zeptám se zkušenějších odborníků na dřeviny a dám vědět. Tehdy jste měl tu ohnivou vodu obětovat, taková příležitost se málokdy opakuje! :-) Radka

Díky

(Pepa, 1. 6. 2007 18:33)

Opět dobrý článek!:-) Zajímalo by mně,jak starý je asi ten nahoře vyobrazený semenáček? Kdysi jsem měl možnost koupit od jednoho známého tuhletu burseru,měla asi tak 10+ cm průměr "kmínku"...za 100kč,nebo flašku ohnivé vody(stěhoval se).Asi jsem propásl možnost mít téměř zadarmo perfektní pachykaulní rostlinu..:-(
Jak stará asi může být 10+ cm bursera?Díky.Pepa