Jdi na obsah Jdi na menu
 


Brachystelma nanum

13. 4. 2008

         Brachystelma nanum (Schlechter) N.E.Brown

 

Obrazek

 

Fotografie 1:

1. Růstový vrchol hlízy na začátku sezóny (Growing point of tuber at beginning of seassion)

2. Rostlina dnes (Plant today)

3. Stonky a zavřené květy (Stems and closed flowers)

..........................................................................................................................

Fakt, že se na stránkách ZL objevuje další zástupce rodu Brachystelma, může napovídat dvě skutečnosti: že jsme přikoupili další druhy, anebo že nám vloni nakoupené druhy úspěšně přezimovaly. Správně je možnost druhá, k našemu velkému a milému překvapení se hlízy bez zavadlých stonků jen mírně scvrkly a bez jediné kapky vody přes celou zimu se zhruba před měsícem dočkaly první opatrné zálivky. Až na jednu jedinou výjimku, která je sice v pořádku, ale zatím se nijak neprojevuje, všechny ostatní nasadily jeden či několik vitálních stonků, z nichž některé dnes už mají několik centimetrů. Spadl nám tím docela kámen ze srdce, s přezimováním rostlin rodu Brachystelma jsme neměli nejmenší zkušenosti, i když se dalo předpokládat, že to bude obdobné, jako u Jirkovo oblíbených hlíznatých ceropegií.

Nenuťte mě k odpovědi, proč jsem si vybrala zrovna B.nanum, protože to dost dobře nevím. S Jirkou zastáváme názor, že by se měly představovat rostliny v co nejvíce pohledech, proto se snažíme ukazovat i kořeny, semenáčky, květy, semeníky atd. U B.nanum zvítězily docela zajímavé květy, kterých vloni rostlina měla více než desítku. Mohu vám je tedy ukázat na loňských fotografiích spolu s aktuálně narašenou hlízou.

Drobnokvětou B.nanum můžete kromě jihoafrické provincie Eastern Cape (Východní Kapsko) najít v několika dalších provinciích na severu RSA (Northern prov., North-West prov., Mpumalanga). Roste zde na písčitých a skalnatých místech, takže je pravděpodobně zvyklá na docela drsné podmínky. K tomu přizpůsobila svou růstovou strategii. Všechnu energii čerpá ze základní kulaté hlízy velké od 2 do 5 cm. Když přijdou nějaké srážky, rychle vyžene jeden či několik vzpřímených nesukulentních stonků do 10 cm délky. Listy na stoncích jsou krátce řapíkaté, tvar občas jemně brvitých čepelí listů je variabilní, od čárkovitě – eliptického až po oválný, jejich velikost je do necelého centimetru šířky a 2,5 cm délky.

Bělavé hvězdicovité květy se žlutavými cípy jsou záležitostí pro dobré oči, aby vám to rostlina nějak vynahradila, poskytne vám jich na stoncích hned několik najednou. Pokud se podaří nějaké mušce květ opylit, po čase se vytvoří pro Apocynaceae tak typický dvourohý lusk, plný tmavých zploštělých semen. Soudě podle výsevu B.longifolium, už za půl roku po vysetí začně semenáček z droboučkých hlízek vyhánět malé stonky, přestože si stále udržuje dva velké děložní lístky.

Brachystelma nanun už podle svého jména (nanum = trpasličí, zakrslý) není rostlinou, která by vás omráčila svými rozměry, ať už stonků, nebo i květů. Navíc má jednu jedinou negativní vlastnost, za kterou vlastně ani nemůže – je totiž neodolatelným lákadlem pro mlsouna svilušku, takže máme na výběr dvě možnosti: buď neustále svilušce přidávat do „ňamky“ nějakou hnusnou chemikálii, nebo se smířit s tím, že poničené stonky necháme zaschnout a počkat si na nové, zdravé. Podle toho, z jakého prostředí rostlina pochází můžeme usoudit, že by hlíze asi nedělal dobře nějaký humózní substrát, nejspolehlivější je pemza, nebo jako náhrada propustný písek (třeba s perlitem). O přezimování jsem už psala, od podzimu do jara ani kapku vody! Květináče s hlízami jsme ani nesklízeli pod stoly, zůstaly na místech, kde vegetovaly v růstové sezóně. Doporučuji však opatrně ale důkladně odstranit všechny staré zaschlé části, abychom jimi nelákaly nějaké nevítané plísně a hniloby. Pokud podle našeho vzoru tohle všechno dodržíte, nestane se z rostlin rodu Brachystelma ve vaší sbírce záležitost jen na jednu sezónu, naopak vás zajímavé rostliny budou těšit více let za sebou.    R.

Summary:

Description and experience with growing of Brachystelma nanun from family Apocynaceae.

Fotografie 2:

1.+ 3. Stonky s otevřenými květy (Stems with open flowers)

2. Květ (Flower)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář