Jdi na obsah Jdi na menu
 


Brachystelma maritae

31. 1. 2009

Brachystelma maritae Peckover (1996)

 Obrazek

  

Fotografie 1:

1. Hlíza (Tuber)

2. Poupata (Buds)

3. Stonek s listy (Stem with leaves)

.....................................................

Tato krásná hlízovitá "stapelka" je přesný příklad rostlin, na které se v okamžiku nakvetení nedostalo, takže i když v současnosti na ní nic zajímavého není(zimu tráví bez nadzemních zelených částí absolutně nasucho), bylo by mi líto vám ji na stránkách ZL nepředstavit.

Myslím si, že v Tanzánii, kde B.maritae přirozeně roste, se v nekvetoucí podobě hodně špatně hledá, protože zelené části rostliny jsou docela nenápadné. Ze zploštělé, občas až kulaté hlízy do průměru 10 cm vyrůstá jeden nedlouhý vzpřímený stonek s krátce řapíkatými, eliptickými (či oválnými) listy na brachystelmu docela velkých rozměrů (2- 4,5cm x 1,5-2cm). Povrch listů je řídce chlupatý. V létě se na vrcholu stonku našeho nového přírůstku do brachystelmového stádečka začala objevovat poupata a slibovala docela nevšední estetický zážitek. Většina brachystelm má totiž květy sice vzhledem zajímavé, velikostí však poměrně skromné. B.maritae patří mezi několik druhů, které se pyšní květy, patřící k nejatraktivnějším v rámci celé bývalé čeledi Asclepiadaceae. Tím, že je květů hned několik (od 2 do 10), dojem z nich se umocňuje. Kališní lístky jsou kopinaté a vlasaté, samotná koruna je venku chlupatá a uvnitř hladká. U báze má zvonkovitý tvar a z venku purpurovou barvu, vnitřek je žlutavý s purpurovými tečkami. Až třícentimetrové, úzké laloky koruny se rozkládají paprsčitě do stran. Když se otevře více květů najednou, vznikne nepřehlédnutelný chomáč kropenatých sluníček. Po odkvětu se tenké laloky koruny zkroutí do volných uzlíků, což zase působí hodně zajímavě.

Takže rostlinu si už asi umíte představit. My jsme se ke koupi této vzácnější rostliny odhodlali vloni koncem jara, když jsme měli za sebou první stoprocentně úspěšnou sezónu s o něco méně náročnými druhy rodu Brachystelma. B.maritae nabízela pěstírna Ernsta a Marity Specksových. Uvádím to proto, abych vám napověděla původ druhového jména této krásné rostliny. Paní Marita Specks má takto "na svědomí" nejen B.maritae, ale několik dalších nedávno popsaných rostlin z dalších čeledí a rodů. Ne, že by byla natolik zanícený popisovatel nových druhů, rostliny jsou naopak pojmenovávány na její počest.

Pěstování není příliš obtížné, v době olistění rostlina dostává jednou až dvakrát týdně vodu (podle počasí a větrání skleníku), od podzimu do jara necháváme rostlinu bez vody, stejně jako další druhy rodu Brachystelma. Ve skleníku jsou teploty od 5 do 20°C podle denní doby, podle počasí a také podle topení. Hlíza je zasazená v pemze, aby se předešlo riziku hnilob z humusového substrátu.

Protože se občas povede nějaké mušce zapracovat na potomstvu našich brachystelm, budeme doufat, že i atraktivní květy B.maritae nějakou okřídlenou potvůrku nakonec přilákají, aby jako druh nebyla v naší sbírce sama samotinká. Jinak budeme každým dalším rokem s obavami sledovat, jestli se zase po dlouhé zimě objeví na temeni naší jediné hlízy náznaky rašení, stejně jako tomu bude letos po jejím prvním přezimování u nás. R.

Summary:

Description and experiences with growing of Brachystelma maritae from Tanzania.

Fotografie 2:

1. Mladé květy (Young flowers)

2. Rostlina s květy (Plant with flowers)

Obrazek

Fotografie 3:

1. Detail květu (Detail of flower)

2. Po odkvětu (After flowering)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář