Jdi na obsah Jdi na menu
 


Brachystelma gracile

16. 5. 2008

                Brachystelma gracile E.A.Bruce

 Obrazek

  

Fotografie 1:

1. Rostlina v loňském roce (Plant in last year)

2. Hlíza (Tuber)

3. Květ (Flower)

....................................................................

Brachystelmy nám kvetou jako divé, počítejte tedy s tím, že ať chcete, nebo ne, docela často teď na vás nějaká ze stránek ZL vypadne. Jsou tak krásné, že to snad ve zdraví přežijete .

Pravda, jak už jsem psala u dřívějších druhů, nadzemní stonky nejsou ani trochu sukulentní, ale pod zemí se ukrývá docela slušná hlíza. Stonky spolu s květy se však natolik liší druh od druhu, že snad podrobnější představení tohoto rodu nějak přetrpíte (aspoň doufám).

Díky velkému areálu výskytu B. gracile v přírodě (Botswana, Zimbabwe, severní a severovýchodní provincie RSA) je vzhled nadzemních částí rostliny hodně variabilní. Podobná je vždy hlíza – kulatá, mírně na výšku zploštělá, o průměru 4 – 12cm. Z ní vyrůstá vzpřímený tenký stonek (délka 15 – 75cm), na vrcholu částečně převislý. Právě díky tomuto stonku, klátícím se při závanech větru jako stéblo trávy, vypadá rostlina naprosto šíleně a přitom nesmírně elegantně. S tím vším také souvisí druhové jméno: gracile znamená jemný, útlý, štíhlý.

Listy jsou přisedlé nebo částečně řapíkaté rozličného (ale opět štíhlého) tvaru (šířka 5 – 7mm) až do 12cm délky. Spodní strana má být porostlá chlupy. Květy jsou na kratičkých nitkovitých stopečkách. Květ je (jak jinak) štíhlounký, trubka je sice kratičká, ale vybíhají z ní dlouhé laloky. Z vnější strany na rozdíl od vnitřku by měly být chloupky (na naší rostlině jsem je nepozorovala).

Dokud jsem si pořádně nepřečetla popis, myslela jsem si, že vytáhlý stonek, se kterým vloni B.gracile přišla do naší sbírky, je nezdravě vytažený nějakým nevhodným pěstováním. Letos se však ukázalo, že je to přirozený vzhled této brachystelmy. Kdyby vás nezvyklé vzezření této rostliny z čeledi Apocynaceae oslovilo podobně jako nás s Jirkou a rozhodli jste se B.gracile také zkusit pěstovat, měla bych asi přidat několik drobných rad o pěstování. Nejspolehlivějším substrátem pro hlízu rostliny je pemza. Květináč volíme podle velikosti hlízy. V sezóně zalévám poměrně často, protože pemza na vzduchu našeho vzdušného tunelu rychle vysychá. Pokud by rostlina přeschla, upadla by předčasně do vegetačního klidu bez ohledu na naši roční dobu. Od podzimu do jara po zaschnutí stonků přestaňte zalévat a s vodou zkuste vydržet až do jara. Hlízu ponechte v květináči a můžete snížit teplotu (u nás bylo rozmezí 6 – 20 stupňů, podle toho, jak jsme topili, nebo jak svítilo či nesvítilo zimní slunce. V růstové sezóně chraňte stonky před atakem lačné svilušky, stonky brachystelm pro ni představují neskutečnou lahůdku. O preventivní zálivce (alespoň jednou za rok) proti červcům (kořenovka, vlnatka) ani nemluvím, ta je samozřejmá.

Myslím si, že hledat tuhle rostlinu na afrických savanách není asi nic jednoduchého. B.gracile má dokonalé mimikry, ale asi díky tomu často skončí v žaludku nějakého kopytníka. Zas tolik jí to nevadí, pokud má přísun vody, je rostlina schopná po odtranění stonku brzy zase vyhnat další. Mrzí mě, že se mi nepodařilo vyfotit pro vás celou rostlinu v současné podobě, ale i z těch několika částečných fotografií asi pochopíte, že pro obdivovatele šílených rostlin je tato skutečnou perličkou. R.

Summary:

Description and experience with growing of tuberous Brachystelma gracile from family Apocynaceae.

Fotografie 2:

1. Květ uvnitř (Flower inside)

2. Rostlina se stonky (Plant with stems)

3. Stonek (Stem)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář