Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bombacopsis – Bombax – Pachira cubensis – anebo taky ceibón

22. 1. 2012

 

Bombacopsis – Bombax – Pachira cubensis – anebo taky ceibón

b.-cubensiis-1s.jpg

    

Fotografie 1:

1. + 2. Bombacopsis cubensis

3. Současný stav mladší rostliny (foceno ve špatném světle)

.....................................................................................................................

Vrátil se mi kamarád z Kuby. Tedy ne, že by odtamtud emigroval nebo se vrátil z vězení nebo dlouhodobého pobytu, prostě tam vyrazil na přírodovědnou cestu a celkem v pořádku se vrátil. Protože to pro mě je zcela určitě končina, kterou na vlastní oči ani kůži nikdy nepoznám, zapřemýšlel jsem, cože tam vlastně sukulentního roste a jestli z toho také něco ve sbírce mám. Roste tam pochopitelně přehršel zajímavých tropických ale i xerofytnějších rostlin, mimo kaktusů a opuncií také bromélie (tillandsie), orchideje, cykasy, pár agáví a asi i několik dalších sukulentů. Ale z mojí kubánské inventury vylezla nakonec pouze jedna rostlina ze skupiny lahvových dřevin – Bombacopsis cubensis.

Mám vlastně dva exempláře, jeden starší zakoupený někdy začátkem 90.let a druhý tak před třemi lety, oba na jarní pražské výstavě katusů a sukulentů Na Slupi. V obou případech šlo o pěkně založené, dole nadějně buclaté semenáčky s centimetrovým průměrem kmínku nad zemí. Je to krásný bonsajový materiál, snadno tvarovatelný řezem a pokud nenastydne i velmi dobře a dlouhodobě pěstovatelný. Protože literatura píše o celkem bohatýrsky narostlých stromech (až 15m výšky), požádal jsem onoho přítele, jestli nemá fotku z přírody. Poslal mi jich víc, dvě jsou úžasné (přikládám). Z těchto fotek a dalších informací z literatury si lze udělat obrázek o podmínkách, ve kterých B. cubensis roste a je vidět, že v optimálních podmínkách umí růst překvapivě rychle. Tyto podmínky se nacházejí na západě ostrova svobody, kde roste na tzv. mogotech, zvláštních ale pro tuto oblast typických skalnatých brdcích, trčících z rovné krajiny. Velmi uhrančivě o těchto vegetačních společenstvích umí hovořit právě onen zatím utajený přítel, kterým pochopitelně není nikdo jiný, než slovenský pábitel Boris Puk Vrškový.

Je to nádherný strom jak na kubánském brdku, tak i jako miniatura na českém okenním parapetu. Ano, je to naprosto ideální rostlina do moderního bytu, já ji pěstoval pár let dokonce v práci spolu s dalšími třemi dřevinami (Jatropha podagrica, Brachychiton rupestris a zakrslý Hibiscus). Těšily mne tam a občas si jich i někdo další všimnul. Kolega dokonce bombacopsisu (netušíc že je rodu ženského) říkal „stydlivý trpaslík“ podle tvaru ztloustlé báze. Na parapetu snese tam naprosto všechno, kromě studeného průvanu. Ona je to opravdu velká teplomilka, která neodpouští podchlazení, což jsem (bohužel) ověřil s mojí mladší rostlinou, kterou jsem loni na podzim nechal déle než jí bylo vhodno ve skleníku a nějak jí odešel růstový vrchol. Naštěstí vůle po životě je i u této dřeviny obdivuhodná a tak mi nyní obráží se zbylého pařízku několika novými větvemi.

U těchto našich bonsajovitých miniatur je barva pokožky „kmene“ v podstatě světle hnědá až bělavá, ale z fotek od Puka je evidentní, že v přírodě je vyloženě svěže zelená a podílí se na asimilaci. Olistění je krásně vzdušně až palmovitě strukturované, velikost listů je ovlivněna počtem větví a výživou. Řezat lze vlastně kdykoliv, schopnost obrážet i ze starého dřeva je velká. Myslím si, že květy Bombacopsis cubensis asi málokdo z nás na svých rostlinách uvidí, i když příklady úspěchů kvetoucích bombaxů v našich podmínkách jsou už doloženy. Na detailu jedné fotky od Puka je vidět jak květ, tak dokonce i zrající plod B.cubensis. Množení je nejčastěji výsevem (např. většina tuzemských semenáčků pochází od pana J. V. od Prahy) a lze ji i řízkovat, jak z větviček tak prý i z kořenů.

A na závěr otravná taxonomická část, vysvětlující opět trojrodové jméno z názvu článku. Až do teď jsem měl ve květníku dvě jmenovky – tu původní Bombacopsis cubensis, se kterou jsem ji koupil, potom od roku 1995 (článek Honzy Gratiase v časopise Kaktusy) jsem přidal druhou Bombax emarginatum a nyní připíchnu třetí Pachira cubensis Fern. Alonso 2003. Kubánci to zase až tak neřeší a říkají tomuto svému pohlednému endemitu ceibón tree, ale botanici trochu kalí vodu. Odborník Puk k mému dotazu, jak on to se správným jménem vidí, k tomu uvádí: „…vsetci maju pravdu...a nikto. Medzi bombaxmi,pseudobombaxmi,pachirami je to take kontinualne…. akorat sa mi zda,ze ten gloserovsky nazov bombacopsis bol uz taky dost exoticky….ja by som citoval Gratiasa…“ Takže „do frasa“, asi to určitě není poslední pokus o „nejsprávnější“ zařazení této skvělé pokojové bonsaje, místo na další jmenovku se v květináči určitě najde. J.

Fotografie 2 - původní fota Boris Puk Vrškový

1. B. cubensis na mogotu

2. Vlevo květ, vpravo plod

b.-cubensis-3s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář