Jdi na obsah Jdi na menu
 


Begonia boliviensis

2. 4. 2007

                                 Begonia boliviensis deCandolle

 Obrazek

Fotografie 1:

1. Kaudexy před nedávným pikýrováním ( Caudexes before recent plant out).

2. Kaudex 2,5 cm v průměru ( Caudex of calibre 1 inch).

3. Jednoletá B.boliviensis ( B.boliviensis 1 year old).

4. Samčí květ (Male flower).

...................................................................................................................

Po nahlédnutí do odborné literatury zjistíte, že kaudexních či pachykaulních begonií existuje docela slušný počet, i když tím nemyslím dnes už běžně rozšířené barevně kvetoucí kultivary, nabízené zahradnickými firmami. Begonia boliviensis, o které chci něco málo napsat, byla výchozím materiálem pro několik kultivarů begoníí. Pochází ze země, která dala původ jejímu druhovému jménu. Rostlinu jsem  získala loni na jaře nákupem semen z jedné německé pěstírny. Početná prachová semena do týdne bez  problémů vyklíčila, takže brzy začaly rostlinky protestovat kvůli nedostatku místa. Dostaly více místa v květináčích 10 x 10, ale ne na dlouho, protože jsem jich do každého natěsnala téměř stovku. S tímto počtem semenáčků jsem si nedělala příliš těžkou hlavu, počítala jsem se značnými ztrátami v zimní klidové sezóně. Největší „kousky“ dostaly privilegium vlastního květináčku. Po rozpikýrování rostliny brzy vytvořily drobný kaudex od velikosti barevné špendlíkové hlavičky po velikost třešňové pecky. Nadzemní části – stonky s půlsrdčitými listy byly naprosto nesukulentní a reagovaly na delší sucho zavadáním. Na podzim jsem omezila zálivku, na kterou rostliny zareagovaly zažloutnutím a postupným zaschnutím stonků. Květináče s hlízami našly místo na regálu v chladnější chodbě našeho domečku. Párkrát za zimu při slunečných dnech hlízky dostaly trošku vody, narašily ale až teprve v posledních dnech. To jsem zjistila po nedávném vysypání rozpikýrovaných semenáčů, které jsem provedla ze zvědavosti, kolik hlízek přežilo zimu. Na fotografii vidíte sami jejich rozdílnou velikost a také nižší počet (zhruba polovinu). Zasadila jsem je do směsi rašeliny, kompostovky a písku těsně pod povrch substrátu. Jsem zvědavá, zda letos některá z rostlin vykvete, protože květy má B.boliviensis pěkné, nádherně oranžovorudé. Ale to asi bude až během růstové sezóny, která v těchto dnech zvolna nabírá na obrátkách…    R.

P.S.I.(10.8.2007): Rostlina skutečně vykvetla, velké oranžovorudé květy patří mezi nejatraktivnější, jaké moje sbírečka kaudexních, pachykaulních a sukulentních begonií má. Velmi zajímavé je, že B.boliviensis je pravděpodobně dvoudomá, to znamená, že jedinec má buď samčí nebo samiččí květy. Mezi rostlinami, které jsem si nechala z výsevů ve sbírce, je jen jedna samice a objevil se na ní jeden jediný květ. Sprášení se spolehlivě povedlo, semeník s vyvíjejícími prachovými semeny se na rostlině vyvýjel dlouhou dobu a v současnosti je již sklizený v sáčku na semena. Je pravda, že je v něm dost velké množství semen, takže o případné potomstvo je hravě postaráno….

Summary:

About growing of Begonia boliviensis, tuberous Begonia plant.

Fotografie 2:

1. Narašení vrcholu kaudexu před týdnem ( New top of caudex 1 week ago).

2. Listy (Leaves).

3. Rostlina se samčími květy (Plant with male flowers).

4. Samčí květy (Male flowers).

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Begonia boliviensis

(Kateřina Hládková, 15. 6. 2017 13:13)

Dobrý den, prosím o radu, mohu tuto begonii nechat přes zimu v teplé kanceláři? přežije a bude další rok kvést?

Re: Begonia boliviensis

(Radka, 15. 6. 2017 22:31)

Můžete, já ji mám celý rok na okně v kuchyni, v zimě spí (tudíž nezalévám, jen odstraním zaschlé stonky), na jaře naraší a teď mi právě kvete (mám poslední 2 rostliny). Dostává teď dost vody, aby v klidu dokvetla. Do klidu ji dostanete tím, že přestanete zalévat, nebo jednoduše odlomíte stonky.

Begonia boliviensis

(Kateřina Hládková, 15. 6. 2017 13:14)

Dobrý den, prosím o radu, mohu tuto begonii nechat přes zimu v teplé kanceláři? přežije a bude další rok kvést?