Jdi na obsah Jdi na menu
 


Avonia herreana

Avonia herreana (Poelln.) G. D. Rowley (1994)

a.-herreana-1s.jpg

Fotografie 1:

1. Semena A. herreana

2. Mladá rostlina

3. Avonia herreana

4. Detail listů. šupin a vlasů

............................................

Avonií k představení na stránkách ZL už tak moc nezbývá, viďte? Je to Avonia ustulata, Avonia herrena, Avonia ruschii, vzácná Avonia mallei a ještě vzácnější Avonia variabilis. Za dobu existence ZL k tomu ještě přibyla nedávno popsaná, růžově kvetoucí Avonia harveyi a bůh ví, zda se třeba neobjeví nějaká další. Na všechny avonie s výjimkou nesehnatelné A. variabilis postupně dojde.

Dnes jsem si vybrala druh Avonia herreana. Ani nevím proč, možná proto, že jsem na něj nedávno narazila při třídění fotografií z léta. Druhové jméno dostal už v roce 1930, jmenoval se tehdy Anacampseros herreana na počest A. G. J. Herre - německého botanika, sběratele a kurátora botanické zahrady v jihoafrickém Stellenboschi. Hans Herre, jak si nechal říkat, popsal několik jihoafrických rostlin, uvedu např. známou Delosperma nakurense, Crassula fusca či Jensenobotrya lossowiana (čeleď Aizoaceae). V roce 1994 došlo k malé revoluci v rámci rodu Anacampseros, kdy z něj G. D. Rowley na základě podobných morfologických znaků (např. přítomnost různě velikého kaudexu a také papírových šupin mezi drobnými listy) vyčlenil rod Avonia.

A. herreana pochází z oblasti Richtersveldu v Severním Kapsku. Kaudex rostliny není moc zřetelný, je to vlastně jen takové ztloustnutí báze stonků s odlupující se slupkou. Listy čočkovitého tvaru mají 1 mm do délky a asi 2 mm na šířku. Papírové šupiny mezi listy jsou protažené do špičky a zřetelně vyčnívají ven. Často mají uprostřed podélný hnědý proužek. Celé stonky mají průměr do 5 mm, čímž tento druh rozeznáte od zdánlivě podobné A. ruschii, která má stonky trochu širší. V axilách listů vyrůstají kromě šupin i bílé vlasy, ven jich však vyčnívá jen několik. Květy se objevují na koncích stonků, petaly jsou čistě bílé. Semena bez papírového obalu mají hrbolatý papilózní povrch, pokud jsou čerstvá, po vysetí docela rychle klíčí. Semenáčky zůstávají dlouhou dobu ve stádiu rostlinek se dvěma ztloustlými děložními listy.

Rostlině, kterou vidíte na obrázku, je už docela dost let, vyseli jsme ji někdy před 8 lety, takže, jak vidíte, mnoho nepovyrostla. Podobné je to u dalších avonií (snad s výjimkou A. papyracea, která je vzrůstnější), přírůstky spočítáte v milimetrech za rok. Na druhou stranu, nemusíte mít starost, že vás vyženou ze skleníku a nevadí, když na ně nějakou dobu zapomenete smiley … R.

Fotografie 2:

1. Avonia herreana

2. Plod se semeny

3. Kaudex pod stonky

a.-herreana-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář