Jdi na obsah Jdi na menu
 


Anacampseros retusa

26. 7. 2008

Anacampseros retusa von Poellnitz (1929)

Obrazek

Fotografie 1:

1.+ 5. Anacampseros retusa, Clanwilliam, RSA

2. Anacampseros retusa, Cold Bokkeveld, RSA

3. Mladá rostlina (Young plant)

4. Semena (Seeds)

.........................................................................

Před týdnem si Jirka ze mě dělal legraci, když trochu vyzývavým (a trochu pohrdavým) tónem podotknul, že už jsem dlouho nepsala o nějakém anakampserosu (opět se omlouvám za mužský rod počeštělého názvu – je to síla (zlo)zvyku, protože o rodu Anacampseros by se mělo mluvit v rodu ženském, pokud bychom chtěli být důslední). Tak abych mu „udělala radost“, hned mu pohotově jeden předhodím. A vyberu si schválně jeden z těch vzhlednějších – druh A.retusa.

Patří do skupiny druhů s lysými listy, společně s A.marlothii, A.rufescens, A.lanceolata, A.telephiastrum a A.pisina. S posledně jmenovaným druhem je blízce příbuzný, oba druhy mají slušně ztloustlý kořen, nerostou příliš do výšky a neochotně odnožují.

Areál rozšíření A.retusa zasahuje do jižní Namibie a jihoafrických provincií Severní a Západní Kapsko. Ze všeho nejvíce připomíná miniaturní rostlinu rodu Haworthia, hlavně díky pyramidálně rostlé listové růžici a z vrchní strany otupělým listům (retusa = otupělý, tupý). Nejlépe to opět uvidíte na fotografiích různých forem tohoto druhu. V axilách (paždí) listů bývají bílé či nahnědlé vlasy a štětiny do 1,5cm délky. Trčí různými směry ven z pyramidky listů a přiznám se, že nejvíc se mi líbí formy s dlouhými vlasy, kontrastujícími s fialovohnědou barvou listů. Další z forem má listy zelenohnědě zbarvené a to při stejných podmínkách, jako fialovohnědá forma. Na typické plošce horní strany listů může být i žlábek, který rozděluje podélně plošku na dvě poloviny.

Květenství je krátké, s několika květy. Růžové či růžovobílé květy (do 2,5cm) jsou spolu s A.pisina nejmenší ze skupiny lysých druhů. Otevírají se, jak už to u tohoto rodu bývá, v pozdně odpoledních hodinách a jsou samosprašné. Drobná semena jsou zvláštně jehličkovitě ojíněná.

Před třemi lety jsem získala na brněnské výstavě další formu A.retusa s chlupy bílými a natolik hustými, že pokrývají celou rostlinu tak, že vypadá jako chomáč vaty. Je to tak úžasné stvoření, že jsem o rok později podobnou rostlinu objednala v jedné německé pěstírně. Zde už měla název – A.retusa v.lanuginosa. Nevím, zda je tento název podpořený nějakým oficiálním popisem, proto raději název lanuginosa uvádím jako formu.

Pěstování je docela snadné, když dodržíme několik podmínek, podobných jako u předchozích druhů. V sezóně zaléváme až po předchozím vyschnutím substrátu, rostlinkám by určitě nedělalo dobře stát často dlouhé dny ve vodě. Delší sucho snášejí velice statečně, jen se celé jakoby „zdrcnou“ a po zalití opět bez problémů napijí. Podmínkou je ale propustný substrát a nepříliš široká nádoba. U A.retusa by měla být hlavně dostatečně hluboká, aby kytka měla dost místa na tlustý kořen. V zimě při umístění v prostorách se sníženými teplotami nemusíme zalévat vůbec, rostliny to v pohodě přežijí. Nezapomínejte důsledně sbírat nevysypané semeníky, aby se vám druhy nezplevelovaly do sousedních květináčků. V okamžiku, kdy se ze semeníku sloupne krycí slupka, vám zbývá tak den dva, než se semena začnou sypat neřízeně okolo.

Tak jsem ráda, že jsem Jirku „nezklamala“ a opět propašovala další druh rodu Anacampseros na stránky ZL. Vždyť to nejsou zase takové ošklivky, co říkáte?   R.

Summary:

Description and experiences with growing of south- African Anacampseros retusa from family Portulacaceae.

Fotografie 2:

1. Anacampseros retusa f.lanuginosa, DT 3644, Grootgraaf Water, RSA

2. Anacampseros retusa f.lanuginosa, RSA

3.+ 4. Květy (Flowers)

Obrazek



 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář