Jdi na obsah Jdi na menu
 


Anacampseros pisina

21. 9. 2007

Anacampseros pisina G.Williamson


Obrazek

 

  

Fotografie 1:

1. Listy (Leaves)

2. Malý kaudex (Small caudex)

3. Rostlina s novým květenstvím (Plant with new inflorescence)

4.+ 5. Semenáčky (Seedlings)

..............................................................................................


Možná už se vám také přihodilo, že jste se stali aktéry nějakého omylu, který nakonec vůbec nebyl nepříjemný, ale naopak vás docela potěšil. Nám s Jirkou se něco podobného přihodilo při objednávání semen avonií v jednom z českých komerčních seznamů. Rozhodli jsme se dokompletovat naši minikolekci tohoto rodu dostupnými druhy. Vybírali jsme semena z rostlin s lokalitou a zanedlouho skutečně dostali zásilku sáčků se semeny. Semen nebylo mnoho, ale téměř stoprocentně klíčila a kdo už výsevy avonií někdy zkoušel, dá nám zapravdu, že klíčení bylo téměř bleskové. Vše probíhalo téměř bez problémů, semenáčky s dvěma děložními listy sbíraly nějakou dobu sílu na vytvoření pravých listů, takže jsme výsevy kontrolovali hlavně kvůli případné nezvané návštěvě nenasytných larev smutnice. Pokud k návštěvě došlo, bylo lepší celý výsev přepikýrovat do jemné pemzy, která larvám ani trochu nejde pod nos. Postupně se v pemze ocitly všechny druhy, přeci jen, když máte necelou dvacítku semenáčků, střežíte si je jako oko v hlavě. Po přesazení drobounké rostlinky zakořenily, za nějakou dobu začly konečně tvořit zmiňované pravé listy. Vše bylo naprosto v pořádku, jen druh Avonia prominens se mi trochu nepozdával. Dospělou rostlinu jsem nikdy na vlastní oči neviděla, takže jsem neměla možnost nějakého srovnání. Naznačený kaudex byl i pro avonie pravděpodobný, zato velké pravé listy se zdály dost odlišné. Semenáčkům chyběl stonek s drobnými lístky a šupinami, které jsou tak příznačné u avonií. Dlouho byl na rostlinkách jeden široce oválný list. Přiznám se, že jsem tušila, že to žádná avonie není a podle poměru kaudexu a listu jsem tajně zadoufala, že by to třeba mohl být vzácný Anacampseros comptoni. Ale byla to zcestná myšlenka, možná lepší termín by byl zbožné přání. Později jsem se dozvěděla, že by to mohl být nedávno popsaný Anacampseros pisina, což se mi po prostudování popisu v publikaci Dicotyledons od pana Eggliho nakonec potvrdilo. Uvádí se zde, že jde o druh nejpříbuznější druhu Anacampseros retusa. V přírodě bychom ho našli v jihoafrické provincii Severní Kapsko a vzhledem k jeho nepatrné velikosti to asi nebude nic snadného. Po víc jak roce života rostliny A.pisina vykvetly krátkým rozvětveným květenstvím s bílorůžovými květy. Nebylo lehké je zachytit v otevřeném stavu, ale jejich velikou výhodou je samosprašnost, takže jsem po čase mohla z papírových rozpraskaných semeníků sklízet nepočetná „ojíněná“ semena.

Nechala jsem si do sbírky 6 rostlin, zbylý tucet vůbec nebyl problém rozdat kamarádům a známým. Anacampseros pisina je netradiční atraktivní miniaturou, kterou i díky její světle zelené barvě nejde mezi ostatními druhy anakampserosů přehlédnout. V současnosti mají rostliny kolem 7 širokých listů. Vzhled ještě vylepšuje několik delších rezavě hnědých chlupů mezi listy a stále zřetelný kaudex. Pěstování je bez problémů jako u jiných příbuzných druhů s nutností vynechání zálivky od podzimu do jara i za cenu odschnutí nejstarších listů. I v době vegetace to s vodou nepřehánějte, jinak rostlině víc uškodíte než prospějete.

Přiznám se, že bych si asi záměrně Anacampseros pisina neobjednala, ale nakonec tomu osud chtěl a další dost atraktivní kytka zpestřila naší sbírku. Však to znáte, když se o něco moc snažíte, tak to nakonec nemusí vyjít a naopak když něco podceníte, jste v závěru mile překvapeni výsledkem. R.


Summary:

Description and experiences with growing of recently described Anacampseros pisina from family Portulacaceae.


Fotografie 2:

1. Květ (Flower)

2. Anacampseros pisina

3. Semeník - tobolka (Capsule)

Obrazek


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář