Jdi na obsah Jdi na menu
 


Anacampseros baeseckei

6. 4. 2008

                 Anacampseros baeseckei Dinter

Obrazek

Fotografie 1:

1.- 2. A.baeseckei, Augrabies, RSA

3 A.baeseckei, RSA

4. Květ A.baeseckei, Augrabies, RSA (Flower of A.baeseckei, Augrabies, RSA)

...........................................................................................................................  

Jak vidíte, s rostlinami čeledi Portulacaceae vám nedám pokoj, protože jak se do nečeho „zažeru“, už mě to nepustí (spíš bych měla říct už to nepustím). Chtěla bych vám představit jeden z nejhezčích druhů nevelkého rodu – Anacampseros baeseckei.

Pokud se divíte podivnému, nic nepřipomínajícímu druhovému jménu, připomenu, že ji tento druh dostal podle jednoho německého botanika a sběratele rostlin, jmenujícího se Baesecke. A.baeseckei je velmi podobný druhu A.filamentosa, od kterého ho odlišuje několik znaků, na které vás zkusím upozornit. Tvar stonku může ještě A.filamentosa připomínat, rostlina roste sloupkovitě do 8cm výšky s průměrem olistěného stonku kolem 1cm, tedy žádný „macek“. Jiné je to s tvarem a vzhledem listů, jejich tvar může být polokulovitý, opakvejčitý až klínovitý, přičemž jejich šířka by měla být přibližně stejná jako tloušťka (A.filamentosa má listy vertikálně mírně zploštělé). Na koncích jsou zakulacené, bradavičnaté a v mládí je pokrývá hustá vata, která stářím řídne. Mezi listy se mohou objevit nápadné chlupy do 1,5cm délky, často s hnědými konci. Další odlišností proti A.filamentosa je barva květů, na rozdíl od světle růžové barvy korunních lístků druhu filamentosa má A.baeseckei petaly (korunní lístky) tmavěrůžové - karmínové, často se zesvětlenými okraji. Rozdílná mají oba druhy i semena, ale to se člověk naučí rozlišovat až později.

A.baeseckei roste na jihu Namibie a severozápadu RSA v oblasti Namaqualandu, Richterveldu a Bushmanlandu a najít ho zde asi díky jeho velikosti v období bez květů není žádná legrace. Ve sbírkách se může tento druh vyskytovat ještě pod starým synonymem A.parviflora. Stejně tak dříve samostatný druh A.crinita (s delšími hnědými vlasy a většími listy) je dnes už přiřazený k A.baeseckei. Rozlišování mezi hodně podobnými druhy A.baeseckei a A.filamentosa není bez květů úplně jednoduché, ale snad jsem vám alespoň minimálně napověděla. Na porovnávání je třeba rostliny pozorovat během vegetace. Všimla jsem si, že se květy většiny různých rostlin stejného druhu otvírají ve téměř totožné době, zvlášť, když je pěstujeme na místě s podobnými podmínkami pro všechny kytky tohoto rodu a i to nám může napovědět jejich vzájemnou příbuznost. Pokud anakampserosy nemáte v oblibě pro jejich neustálou snahu o rozsévání svých semen po okolí, doporučuji vám po první vlně květů květenství zastřihnout a počkat si na další vlnu. Jinak nezbývá, než odstraňovat nedozrálé semeníky, což se může zaměstnanému člověku zdát jako zbytečná práce navíc. I přes podobná úskalí nedám na anakampserosy dopustit, pokud je alespoń trochu začnete od sebe odlišovat, tak, jak jsem se k tomu dopracovala já, začnete oceňovat jejich miniaturní krásu spolu s obdivuhodnou životaschopností. Tím neříkám, že jsou to rostlinky nesmrtelné, i u mě občas odejde nějaký ten kousek a zvlášť ty, které jsou v rozích železných podmisek, kde asi mohou déle než jiné rostliny zůstávat v přemokřelém substrátu. Letos tedy asi nechám rohy opuštěné a budu doufat, že to rostliny rodu Anacampseros náležitě ocení. J       R.

Summary:

Description and experience with growing of Anacampseros baeseckei from family Portulacaceae.

Fotografie 2:

1. A.aff.baeseckei

2.-3. Květ A.baeseckei (Flower of A.baeseckei)

4. Semenáčky (Seedlings)

5. A.baeseckei, Koeries, RSA

6. A.baeseckei

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář