Jdi na obsah Jdi na menu
 


Anacampseros arachnoides

9. 12. 2007

Anacampseros arachnoides (Haworth) Sims

Obrazek

 

ObrazekV devadesátých letech minulého století nezůstal v rodu Anacampseros kámen na kameni. G.D.Rowley přeorganizoval všechny druhy, jednoznačně vyčlenil rod Avonia a sjednotil podle typických znaků mnoho nepřehledných druhů rodu Anacampseros do čtrnácti druhů. Pokud dnes vlastníte z minulosti druhy Anacampseros rubens, A.depauperata, A.schoenlandii, A.gracilis, A.rubroviridis či A.hispidula, vězte,Obrazek že dnes jsou to vlastně jen synonyma pro jediný druh A.arachnoides. Patří do skupiny šesti anakampserosů s více či méně ochlupenými listy ( A.albidiflora, A.arachnoides, A.baeseckei, A.filamentosa, A.karasmontana, A.subnuda), což nám napovídá i překlad druhového jména arachnoides – pavučinatý. Pochází z Jihoafrické republiky, kde se vyskytuje v oblasti Malého a Velkého Karoo v provincii Západní Kapsko. Rostlina dorůstá 5 cm Obrazekvýšky a často má ztloustlý kořen. Sukulentní listy jsou široce oválné (velikost 1-2 x 0,9-1,5 cm), nápadně zašpičatělé s ostrou špičkou a jsou stejně široké jako tlusté. Chlupy nejsou jen na listech, jsou také v paždí listů spolu s několika krátkými štětinami. Květenství s 3 – 5 květy je vysoké do deseti centimetrů. Bílé nebo částečně narůžovělé okvětní lístky jsou protáhle oválné a na konci špičaté. Tyčinek je v květu 15 ažObrazek 25. Drobná semena jsou mělce žebrovitá, hrbolatá.

Vím, že asi nad obyčejným anakampserosem asi moc nejásáte. A.arachnoides je však podle mě obyčejný jen zdánlivě. Pokud propadnete kouzlu anakampserosů jako já a začnete se o ně zajímat, může se vám od jednoho druhu sejít větší množství různých forem. Pokud rostliny mají vhodné podmínky k životu, nedeformují se a vypadají přirozeně, brzy si všimnete podobností i rozdílů mezi Obrazekjednotlivými jedinci. Vy to spolu se mnou můžete porovnat na několika kouscích z mojí sbírečky. Uvidíte hustěji porostlé stonky či větší mezery mezi listy, lysejší listy či více porostlé chlupy, více či méně chlupů na stoncích, květy různých odstínů od téměř bílé až k růžové. Některé rostliny A.arachnoides jsem časem dala dohromady s původně nesprávnými názvy (např.A.karasmontana!), některé třeba jen s lokalitou neboObrazek i bez jsem si na základě popisu dourčila sama. Pro rostliny tohoto rodu ještě mluví to, že jsou to ideální kytky pro pracujícího člověka, protože jejich květy se v teplých dnech otvírají až odpoledne, navíc jsou samosprašné, takže bez problémů vytvářejí množství drobných semen. Semeníky doporučuji včas odstraňovat, aby se vám nezaplevelovala sbírka nežádoucímí semenáčky. Původní rostliny v květináčku by se brzy ztratily v záplavě nových Obrazeksemenáčků třeba i jiného druhu a vy byste ztratili přehled, která rostlina původně do květináčku patřila.

A.arachnoides je docela nenáročná rostlina, pokud dodržíte několik jednoduchých zásad: co nejvíce slunce a proudícího vzduchu v létě a co nejmenší zálivku spolu se sníženou teplotou v zimě. Určitě také už na podzim odstraňte případná přetrvávající květenství na rostlinách. Květy by se stejně užObrazek bez většího tepla a světla neotvíraly a dle mé zkušenosti, může rostlina od odumírajícího květenství začít plesnivět a zahnívat. Pokud k tomu dojde, raději stonek radikálně zkráťte. V případě uhnití kořenů a báze stonku rostliny můžete zkusit zachránit vrchol stonku, po odlomení a zaschnutí rány vrcholový řízek dokáže postit nové kořeny. Substrát míchejte propustnější s dostatkem písku či přídavkem pemzy, nezapomeňte na drenáž na dně nádoby, jejíž velikost volte podle toho, zda stonek roste jednotlivě, nebo má nějaké odnože.

Tak co, zviklala jsem vás aspoň trochu? Pokud ne, nevadí, dúležité je, že se anakampserosy líbí mně. Vy možná změníte přezíravý postoj k těmto miniaturkám, až časem poznáte více druhů, s kterými vás chci Obrazekv budoucnu seznámit. R..

Fotografie:

1.Anacampseros arachnoides

2.Další forma A.arachnoides

3.A.arachnoides, Perseverance, RSA

4.Květ

5.Jiná forma A.arachnoides

6.A.arachnoides, Brakfontein, RSA

7.A.arachnoides, RSA

8.A.arachnoides, 38km S of Loeriesfontein, RSA

9.A.arachnoides (dříve A.gracilis)Obrazek

10.Květ a semeník

11.Semenáčky


 

Summary:

Description and experiences with growing of south-african Anacampseros arachnoides from family Portulacaceae.



Fotografie:

1.Anacampseros arachnoides

2.Další forma A.arachnoides

3.A.arachnoides, Perseverance, RSA

4.Flower

5.Other form of A.arachnoides

6.A.arachnoides, Brakfontein, RSA

7.A.arachnoides, RSA

8.A.arachnoides, 38km S of Loeriesfontein, RSA

9.A.arachnoides (before A.gracilis)

10.Flower and inflorescence

11.Seedlings

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář